HRVATSKA ĆE U PROSINCU PREDSJEDATI VS UN-a

Hrvatska preuzima predsjedanje
New York, 01.12.2008., 10:12 | I.D.

Hrvatska od danas preuzima jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, a prva sjednica Vijeća na kojoj će i formalno preuzeti tu dužnost zakazana je za utorak prijepodne, nakon čega će hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica na tiskovnoj konferenciji predstaviti raspored rada za prosinac.
UN(Arhivska fotografija)
UN (Arhivska fotografija)

Vijeće sigurnosti UN-a za ponedjeljak 1. prosinca nema zakazanu sjednicu ili konzultacije, a veleposlanik Jurica održat će danas nekoliko bilateralnih sastanaka s veleposlanicima zemalja članica Vijeća, na kojima će biti riječi o programu i prioritetima rada u prosincu, saznaje se iz Stalne misije RH pri UN-u.

Tijekom predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, Hrvatsku očekuje zgusnuti raspored rada, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnovu, a Vijeće će vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize u DR Kongu.

>> RH čeka zgusnuti raspored

U navedenom razdoblju, Vijeću sigurnosti UN bit će podneseno nekoliko izvješća o djelovanju misija i insititucija UN-a, uključujući i izvješća predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posvećena provedbi strategije dovršetka rada Suda.

Jedno od prvih takvih izvješća najavljeno je za petak, kada bi Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u BiH trebao izvijestiti Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

Središnji događaj jednomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, bit će tematska rasprava Vijeća zakazana za 9. prosinca, pod nazivom 'Globalna sigurnost i međunarodni terorizam', čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN-a, od početka godine.

Primjedbe

Popularni postovi