NOVA KNJIGA, ZORAN TOMIĆ: ODNOSI S JAVNOŠĆU

Riječ više - Zoran Tomić: Odnosi s javnošću - Teorija i praksa Ispis E-mail
Svijet - Kultura | Petak, 07 Studeni 2008

Image
K
njiga "Odnosi s javnošću - Teorija i praksa", dr.sc. Zorana Tomića sa Fakulteta političkih znanosti izišla je iz tiska u izdanju izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba. Na više od 560 stranica, dr. Tomić je predstavio odnose s javnošću od A do Ž.

Naime, u 35 poglavlja autor je obradio profesiju odnosa s javnošću, teorije i modele odnosa s javnošću, proces upravljanja, praksu odnosa s javnošću, političke odnose s javnošću, tehnike, pravo i etiku kao i globalne trendove. Ovo su samo tzv. chapteri.

U njima dr. Tomić piše o pojmu, razvoju, funkcijama, nepravilnim tumačenjima, javnostima, procesu upravljanja, odnosima s javnošću u neprofitnim organizacijama, korporacijama, agencijama, turizmu, sportu, medijima i dr. Knjiga je također obogaćena kriznim komuniciranjem, osobnim, međunarodnim i političkim odnosima s javnošću itd. Spin doctori, teroristički odnosi s javnošću, odnosi s javnošću u političkim strankama, izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti, odnosi s javnošću u vojsci i policiji, također su sadržaj Tomićeve knjige.

ImageRecenzent i pisac predgovora prof. dr. sc. Nenad Brkić, sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu istaknuo je da ova knjiga predstavlja izvanredne temelje za izgradnju znanja o tako kompleksnoj problematici kao što su odnosi s javnošću.

U posljednje se vrijeme pojavio niz knjiga iz odnosa s javnošću ali uglavnom praktično orijentiranih. Nedostajao je sveobuhvatan udžbenik koji će dati i snažno teorijsko utemeljenje. Sada je taj nedostatak otklonjen.

Dr. sc. Božo Skoko, sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kao recenzent napisao je da ova knjiga predstavlja izvrstan udžbenik svima onima koji kroz akademske institucije žele upoznati odnose s javnošću ali i praktičan i inspirativan vodič svima onima koji se u praksi susreću s izazovima komuniciranja. Ova knjiga je veliki iskorak u tom smislu jer je riječ o prvom hrvatskom cjelovitom udžbeniku za odnose s javnošću.

Prof. dr. sc. Besim Spahić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra da je ova knjiga prvo znanstveno djelo s područja odnosa s javnošću u jugoistočnoj Europi i kao takva bit će nezamjenjiva kako na fakultetima, visokim školama tako i u PR uredima u cijeloj regiji.

Za dr. sc. Ivana Tantu sa Veleučilišta VERN sadržaj knjige dr. Tomića još jednom otvara i pojašnjava pitanja koja su jednako zanimljiva kako studentima, tako i profesorima odnosno kako ministrima tako i njihovim biračima.

Uvažavajući iznijete stavove vrijedno je dodati da knjiga dr.sc. Zorana Tomića sadrži i niz originalnih poglavlja i pojmova. Naime jedno od poglavlja ove knjige su "Osobni odnosi s javnošću" koje rijetko susrećemo u recentnoj svjetskoj PR literaturi. Zatim se dr. Tomić bavi "Terorističkim odnosima s javnošću", detaljno analizira aktivnost "Spin doctora", uvodi pojam "PR gatekeeper", piše o odnosima s javnošću u policiji, sudstvu, itd. Vrijedno je spomenuti i poglavlje "Glasnogovorništvo" koje je također originalno.

Sve navedeno i još puno toga drugoga dobra su preporuka za ovu knjigu.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade