KOMU JE TREBALO UBOJSTVO PUKANIĆA?

Iz nešto opširnije rasčlambe Hrvatskog lista izdvajam slijedeće:

"(...)Da primarni cilj ovoga atentata nije bio, ili nije bio isključivo Ivo Pukanić, rekao je i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Ante Barišić. Cilj je, po njemu, Republika Hrvatska.

Balkan-ekspresni policijski tim

Slijedeći razmišljanja Davora Domazeta Loše i Ante Barišića, može se zaključiti da tajne službe raznim metodama zapravo ostvaruju tajne političke planove svojih nalogodavaca, a po toj teoriji, cilj je zapravo destabilizirati Republiku Hrvatsku, spriječiti njezin samostalni put u članstvo EU, prikazati da u njoj vladaju mafija i kriminal te da kao takva još nije spremna za EU, nego mora na tom putu čekati ostale zemlje Balkana, prije svega Srbiju. Hrvatska je ipak daleko odmakla na tom putu u odnosu na ostale zemlje iz sastava nekadašnje države.

Proces protiv Gotovine u Haagu doživljava blamažu. Nema dokaza ni o kakvu zločinačkom pothvatu kojim je navodno izvršeno etničko čišćenje srpskog stanovništva. Tim procesom poraz doživljava britanska politika prema Hrvatskoj koja je predvodila pritiske prema Hrvatskoj i lažno ju optuživala da skriva generala u zemlji. I danas, kada nemaju što prigovoriti Hrvatskoj, a kao tradicionalni prijatelji i saveznici Srbije, mora se Hrvatsku spriječiti u tom napredovanju, a to je najlakše učiniti da se nizom ubojstava destabilizira zemlju. Za ovakvo razmišljanje nema, naravno posebnih dokaza, ali za planove tajnih službi gotovo se nikad dokazi i ne pronalaze.

Uostalom, jedan od uhićenih, Robert Matanić, poznat je i u Srbiji. Pamti se njegova epizoda da se jednom prigodom zabarikadirao u hotel u Negotinu, prijetio da će ga raznijeti ako ne dođu čelnici MUP-a Srbije s kojima bi razgovarao. Oni su došli, Matanić je pušten. Osim toga, famozni Joca Amsterdam je kupio zgradu MUP-a u Beogradu, što sve daje naslutiti da su te osobe iz kriminalnog miljea u bliskoj vezi sa srbijanskim službama. U tu bliskost se uklapa i puštanje atentatora Željka Milovanovića da pobjegne. Nije li dakle plan Pukanićeve i ostali likvidacija skrojen u određenoj politici neprijateljski raspoloženoj prema Hrvatskoj? Nije li godinama na promidžbenom planu Hrvatsku destabilizirao i Savo Štrbac koji zapravo nije bio nikakav nevladin aktivist u Srbiji, nego tajni zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova u Srbiji?

Za realizaciju plana o destabilizaciji koriste se lokalne kriminalne skupine. Domazet tvrdi da u biti nema mafije u Hrvatskoj, ima tek nekoliko kriminalnih skupina koje se novcem lako može angažirati za provedbu prljavih metoda na terenu. Da ubojstvo Ive Pukanića i nije posve savršeno i da ga nije počinila visoko sofisiticirana mafija, svjedoči podatak da je u dvorište Nacionala dovezen moped s brojem šasije a 'profesionalni' mafijaši ne bi učinili takav propust.

Spekulacije na ove hipoteze mogu se razvijati do besvijesti s većom ili manjom logičkom zasnovanošću. Moguće je da su se strane službe u planu destabilizacije Hrvatske služile uslugama srbijanskih, ali i dijelovima hrvatskih korumpiranih sigurnosnih službi te da su sve zajedno organizirale niz ubojstava u Zagrebu i za to iskoristile kriminalne skupine balkanskih zemalja. A onda u akciji simbolična naziva Balkan express stvorili i Balkan-expresni policijski tim koji će ponuditi javnosti zadovoljštinu da rasvijetle slučaj tako da otkriju počinitelje, ali nikad naručitelje i planere ubojstva. Prof. Vlatko Cvrtila izjavio je u emisiji HTV-a «Otvoreno» da se plaši te nove policijske suradnje balkanskih zemalja jer će hrvatska strana davati informacije, a srpske i neke druge će ih zlorabiti. Možda je puštanje Milovanovića bjelodani dokaz toga, a onda i potvrda hipoteze da iz ubojstva Pukanića i Franjića krije ipak nešto više od obračuna mafije.

Hrvatski list

Primjedbe

Popularni postovi