Prof. Balukčić o medijskim manipulacijama

Pod povećalom

Caritasov dom u Brezovici

Caritasov dom u Brezovici

Sarajevo, 21. listopad 2008.
Piše i uređuje dr.sc. Ivo Balukčić

Medijske manipulacije oko Caritasova doma u Brezovici

Strah od kršćanstva kroz medije izražava se kroz 'traženje senzacionalizma pod svaku cijenu'

Prije desetak dana mediji u Hrvatskoj 'bombastično', kao top vijest, su izvijestili 'novom slučaju' zlostavljanja još jedne djevojčice u Caritasovu domu u Brezovici. Televizijske ekipe javljale su se direktno ispred Caritasova doma u najgledanije informativne emisije izvještavajući o tom događaju kao o sigurnim činjenicama. Potkrijepili su to i liječničkim nalazima iz bolnice. Da bi se pojačao dojam odmah se išlo pitati za mišljenje i političare što će učiniti s Caritasovim domom u Brezovici.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar 20. listopada za Informativnu katoličku agenciju je izjavila „kako je Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN) dobio priopćenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kao i priopćenje Policijske uprave zagrebačke čiji su djelatnici 14. listopada 2008. obavili neovisne istrage u Caritasovoj kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima Bl. Alojzija Stepinca u Brezovici, a temeljem sumnji koje su se pojavile u pojedinim medijima u zlostavljanje desetogodišnje djevojčice, štićenice Caritasa. Njihovi nalazi pokazali su da na tijelu djevojčice nisu nađene neke od ozljeda navedenih u otpusnom pismu (od 13. listopada 2008. godine) iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, Klaićeva, (oguljotina kože na vratu, višestruke ozljede po nogama i dr.); da djevojčica nije nepokretna nego je otežano pokretna; da broj djelatnika koji skrbe o djeci s mentalnim oštećenjima i pridruženim smetnjama premašuje standarde propisane zakonom te da nisu utvrđeni nikakvi elementi kaznenog djela, prijestupa ili prekršaja.

Ravnateljica Lončar istaknula je kako je CZN angažirao i neovisnog liječnika – sudskog vještaka, čiji nalaz također potvrđuje da neke od ozljeda nije našao na tijelu djeteta kao i to da je djevojčica pokretna na kraće udaljenosti i to bez ikakve pomoći te da ozljede koje ima na tijelu spadaju u kategoriju lakih tjelesnih ozljeda te u potpunosti isključuje zlostavljanje djeteta. Sve rečeno dovodi u pitanje motive i pozadinu interesa onih koji, služeći se lažima stvaraju novu aferu Brezovica, istaknula je Lončar te najavila da će CZN pokrenuti postupke protiv svih osoba i institucija koje su na bilo koji način iznijele neistine i laži u javnost te time nanijeli štetu ugledu i radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.“

Međutim, ovu izjavu i priopćenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kao i priopćenje Policijske uprave zagrebačke gledaniji i čitaniji mediji na širem području Hrvatske i BiH nisu uopće spomenuli, a kamo li da bi to adekvatno popratili barem onako kako su to učinili u najavi - sada se i službeno ispostavilo - lažnih optužbi Caritasova doma. Međutim, medijsko prezentiranje i ovoga događaja, još jedna je potvrda kako negativne vijesti o Crkvi i njezinim institucijama, pa makar bile utemeljene na lažnima ili poluistinama, nađu puno više prostora nego one pozitivne. Takav način predstavljana Katoličke Crkve u medijima na ovim prostorima treba promatrati u širem europskom i svjetskom kontekstu na što je upozorilo Vijeća europskih biskupskih konferencija na svom nedavnom zasjedanju u Mađarskoj. Ne smije se ispustiti iz vida da su i mediji na ovim prostorima dio globalnih medijskih struktura koji imaju svoj interes koji se u konačnici svodi na profit i uživanje bez ikakvih moralnih ograda. I ako se u europskim medijima – prema tvrdnji Jean – Michel di Falco Lénadria, predsjednika Vijeća za medije Ccee ne može govoriti o određenoj istinskoj i vlastitoj difamirajućoj strategiji prema Crkvi, ali prema crkvenom istraživanju europskih biskupskih konferencijama vrlo često se u medijima napadaju kršćanske vrjednote poput obitelji, braka, katoličkog poimanja zavjeta čistoće, crkvenu obranu života od njegova začeća do prirodne smrti, katoličkog odgoja i prava na jednakost katolički škola. Kardinal Peter Erdö, mađarski primas i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, na temelju izvješća biskupskih konferencija europskih zemalja, na spomenutom je zasjedanju između ostalog rekao 'da se danas u Europi u medijima snažno izražava 'kršćanofobija'. Taj strah od kršćanstva kroz medije izražava se kroz ocrnjivanje, dezinformiranje, uvrede, 'traženje senzacionalizma pod svaku cijenu' što potiče na mržnju prema Crkvi, kršćanima i kršćanstvu.

Primjedbe

Popularni postovi