MEDIJI I POLITKA

Komentari i analize | 18.10.2008

Bild-Zeitung - kako mediji utječu na politiku

Mediji i politika - to je jedan od najosjetljivijih problema suvremenog demokratskog društva. Slobodni i kritički mediji su jedan od njegovih nosećih stupova, ali ga istovremeno suviše moćni mediji ugrožavaju.

U Njemačkoj je Bild-Zeitung jedan od najboljih primjera tog dvostrukog mača kojeg predstavljaju suvremeni mediji. Bild je od samog početka bio zamišljen kao alternativa uglednim i tzv. "ozbiljnim" dnevnim novinama s kojima masa nije znala što da započne, objašnjava jedan od kasnijih glavnih urednika Hans-Hermann Tiedje: "Bild je bio drugačija vrsta novine od onoga što je dotada bilo poznato. Ambicija novine je izvješćivati brzo, aktualno i upečatljivo. Bild ljude želi ukratko informirati, dok većina drugih dnevnih novina ima sasvim drugačije nakane i bavi se stvarima koje za Bild uopće ne igraju ulogu."

Samo šest godina nakon pokretanja prvog broja Bild je premašio nakladu od tri milijuna prodanih primjeraka i postao ono što je i danas: novina sa najvećim brojem prodanih primjeraka ne samo u Njemačkoj već u Europi, te najvećom čitanošću: preko 11,5 milijuna ljudi dnevno čita Bild-Zeitung. Osim toga je to i najcitiranija europska novina.

Rudi Dučke (Dutschke) - studentski vođa iz 1968. godine je teško ranjen u atentatu Josefa Bachmanna, koji je ga je poznavao samo na osnovi huškačkih tekstova BILD-aBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Rudi Dučke (Dutschke) - studentski vođa iz 1968. godine je teško ranjen u atentatu Josefa Bachmanna, koji je ga je poznavao samo na osnovi huškačkih tekstova BILD-a

Novina koja kroji politiku

S velikom nakladom došao je i veliki utjecaj. Prvi zakon je na inicijativu Bilda promjenjen već 1964. - tadašnji ministar telekomunikacija Richard Stueklen je morao povući zakon o povećanju telefonskih tarifa. Mračna je epizoda iz 1968. godine. Bild je otvoreno pozivao na linč tadašnjeg studentskog vođe Rudia Dutschkea. Kada je ovaj teško ranjen u atentatu masa razjarenih demonstranata je došla pred zgradu izdavačke kuće Axel Springer i demonstirala povicima "Springer - ubojica" i "Bild je također pucao".

Kasnije je taj senzacionalističko-revolveraški stil pisanja Bilda i manipulaciju čitateljima razotkrio do u detalje Guenter Walraff, koji je mjesecima inkognito bio član redakcije.Pisac Gunter Valraf (Günter Wallraff) je mjesecima radio pod lažnim identitetom kao novinar Bild-a i razotkrio senzacionalističke metode manipulacije informacijamaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Pisac Gunter Valraf (Günter Wallraff) je mjesecima radio pod lažnim identitetom kao novinar Bild-a i razotkrio senzacionalističke metode manipulacije informacijama

Danas je bulevarska novina Bild nezaobilazna lektira ne samo tzv. običnih ljudi, već i vodećih njemačkih političara. Odavno je sazrijela spoznaja da se protiv Bilda u Njemačkoj ne može vladati. Raniji kancelar Schroeder je čak upravo zahvaljujući podršci Bilda uspio pobijediti Helmuta Kohla na izborima.

"Mi smo Papa!

Među jake strane Bilda svakako spadaju sportska redakcija, mnogi kažu da je najbolja i najinformiranija u Njemačkoj, te posebna redakcija za naslove. Zvjezdani trenutak deska Bild-a, naslov: Mi smo Papa!Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Zvjezdani trenutak deska Bild-a, naslov: Mi smo Papa!Senzacionalistički naslovi tiskani velikim slovima jedan su od zaštitnih znakova novine, a nezaboravan je naslov članka u kojem se govori da je njemački kardinal Ratzinger izabran za novog poglavara svih katolika. Naslov je glasio: "Mi smo Papa!"

Bild je danas ne samo najmoćnija već i najkontroverznija novina u Njemačkoj: nebrojene su tužbe zbog uvrede časti koje su podignute protiv Bilda, mnoge je procese novina izgubila. A već četiri godine postoji i Bild-Blog, internet forum u kojem čitaoci kritički analiziraju pisanje novine. Sa 50.000 posjetitelja dnevno to je najposjećeniji Blog u Njemačkoj.

Zoran Arbutina

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade