MI 6 I HRVATSKA NACIONALNA SIGURNOST

 Iz Večernjega lista prenosimo članak Davora Ivankovića o izjavi bivšeg povjerenika za proširenje EU Gunthera Verheugena, koji je u intervjuu za njemačke medije priznao da je "Hrvatska ironično zaostala zbog čudnih sumnji da štiti i krije Gotovinu" i da bi "Hrvatska već bila članica da nas jedna tajna služba jedne države EU nije sve izludjela tim pričama". Ivanković zaključuje kako Verheugen vjerojatno misli na britansku tajnu službu i podsjeća na svojedobni dolazak triju špijunskih kombija MI-6 u Zagreb. No, ono što je posebno šokantno je podatak da su "zbog pritiska MI-6 dva hrvatska premijera (Račan i Sanader) bila prisiljena de facto legalizirati slobodan rad britanskih agenata na tlu RH" i da "otad, sve do sada, Britanci imaju potpuni uvid u hrvatsku nacionalnu sigurnost"!?

Za početak, čovjek ostane bez teksta kada pročita ovako nešto.

Tko to može biti toliko eklatantno izvan Ustava i zakona Republike Hrvatske? Kome je svojedobno odgovarao Račan, a danas Sanader? Engleskoj kraljici ili građanima Republike Hrvatske?

Ivanković, dakle, piše kako su Račan i Sanader bili prisiljeni "de facto legalizirati" slobodan rad britanskih agenata na tlu RH. To jednostavno nije točno - i što to uopće znači "de facto legalizirati". Naravno, ne misli se ovdje kako bi novinar trebao odgovarati na ova pitanja. Račan i Sanader su trebali, odnosno Sanader treba poštovati Ustav i zakone Republike Hrvatske. Isto vrijedi i za Predsjednika Republike, čije ustavne ovlasti ulaze i u resor tajnih službi i nacionalne sigurnosti.

Opširnije...

Primjedbe

Popularni postovi