DR. IVO BALUKČIĆ POKRENUO KATOLIČKI PORTAL TEOMEDIJI



NOVA VEB STRANICA: TEOMEDIJI - MEDIJI DIVNI BOŽJI DAROVI


Ovih dana pokrenuta je nova web stranica: TeoMediji – Mediji divni Božji darovi www.teomediji.info koja samim nazivom određuje koje će sadržaje nuditi svojim posjetiteljima a to je: u svjetlu Božje mudrosti koju naviješta Crkvi promatrati medije.
Predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, izrazio je radost zbog pokretanja nove stranice. „Ugodno me iznedailo saznanje da je naš vrijedni suradnik, stručnjak za sredstva javnog priopćivanja i dugogodišnji glavni urednik ‘Katoličkog tjednika’ u Sarajevu, vlč. dr. Ivo Balukčić, aktualni župnik u Odžaku i doborski dekan, ovih dana pokrenuo novu web stranicu: TeoMediji-Mediji divni Božji darovi. To se dogodilo pred ovogodišnje obilježavanje na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 42. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Svojom uređivačkom koncepcijom ova nova stranica obećava veliku pomoć svim zainteresiranima za mnogobrojne crkvene dokumente o medijima te za ispravno korištenje i procjenjivanje medija. Od srca čestitam dr. Balukčiću na ovom hvale vrijednom pothvatu i želim mu puno ustrajnosti kao i uspjeha u plemenitoj misiji koju je započeo web-stranicom”, kazao je biskup Komarica želeći da Duh Sveti nadahnjuje i dr. Balukćića i sve koji će se služiti ovim dragocjenim plodovima njegova vjerničkog uma i srca.
Pišući o razlozima pokretanja ovakve stranice dr. Balukćić posjeća da crkveni dokumenti u sredstvima društvenog priopćivanja vide Božju stvaralačku moć koju je utkao u čovjeka i prirodu te da čovjek snagom te Božje darovane i stvorene moći oblikuje i usavršava medije. „Drugi je razlog je pastoralne naravi, a koji proizlazi iz naravi i poslanja Crkve u svijetu...Kad Crkva govori o obavijesnim sredstvima onda ona želi ponuditi moralnu mudrost ukorijenjenu u božansku objavu i u ljudsko razmišljanje, socijalni nauk čije je teološko usmjerenje važan korektiv kako glede ‘ateističkog rješenja, koje lišava čovjeka jedne njegovih temeljnih sastavnica, one duhovne, tako i sve dopuštajućih i potrošačkih rješenja, koja uz razne izlike smjeraju da čovjeka uvjere kako je nezavisan od bilo kakvih zakona i od Boga. Više nego da prosuđuje društvena obavijesna sredstva, ta se tradicija stavlja njima na službu. Mediji su za Crkvu i znakovi vremena koje je ona pozvana čitati i tumačiti u duhu evanđelja, uvjerena da će tako ‘moći, na način kako odgovara svakom naraštaju, odgovoriti na vječna pitanja o smislu sadašnjeg i budućeg života i o njihovu međusobnom odnosu’, pridonoseći time također općem dobru cijele društvene zajednice u kojoj živi i djeluje”, piše dr. Balukčić podsjećajući da će se na ovoj web stranici moći naći svi crkveni dokumenti i teološka promišljanja o medijima, prijedlozi kako koristiti medije u pastoralnom djelovanju crkvenih zajednica. Ističe da će se posebna pozornost posvetiti odgoju za ispravno korištenje i služenje medijima i to pod tri vida: odgoj korisnika medija (čitatelja, slušatelja, gledatelja); pomoći pastoralnim djelatnicima da budu svjesni važnosti medija u njihovu djelovanju i treći vid je pomoći i medijskim djelatnicima i novinarima u njihovu važnom zadatku ispravnog informiranja obzirom vjerske i crkvene teme. (kta)

Primjedbe

Popularni postovi