Glas Dalmacije... Neki novi- stari vitezovi

Piše: Davor ŽIVKOVIĆ

Danas u katedrali sv. Dujma u svečanom ugođaju po prvi put je u Splitu uprličena manifestacija ustoličenja vitezova - Cavaliere von Delo za grad Split.

Prilikom svečanosti Veliki meštar Ritter von Delo – Hrvatska, međunarodnog humanitarnog vojnog plemstva za Hrvatsku sa sjedištem u Klagenfurtu, bojnik Josef ing. Djakitisch na predzadnjoj stubi oltara katedrale, prethodno čitajući svečanu prisegu, a potom polažući mač na lijevo i desno rame ustoličio sedam vitezova-Cavaliere.

Tako su novi vitezovi postali bojnik Jozo Radanović koji je ujedno imenovan i pomoćnikom Velikog meštra reda te će ubuduće ravnati radom splitskog ogranka, pukovnik Dragan Grabovac, bojnik dr. Boris Samardžija, bojnik Petar Škorić, satnik Frano Rogulj, natporučnik Davor Domaćin i poručnik Ivan Munitić.


Svi imenovani su prisegnuli da će u svojem budućem djelovanju poštovati postulate i pravila reda njegovati pobožnost, domoljublje te da će uvijek dostojanstveno i uz Božju pomoć biti spremni pomoći svim ljudima u nevolji.


Jedan od ustoličenih, bojnik Petar Škorić, u kratkom razgovoru za Glas Dalmacije je izjavio:


- Čast mi je biti članom ovakvog viteškog reda. Ja i svi koji smo danas primljeni u red smo iz Splita ili okolice te smo bili sudionici Domovinskog rata i tamo smo stekli neki čin. Ničim nismo narušili ugled naše vojske jer tada niti ne bismo mogli postati članovima. Ljubav prema domovini i spremnost pomoći svim ljudima su odlike koje se traže da bi netko uopće izraziti želju za pristupanje viteškom redu.


Da li je netko ispitivao vaše karakteristike?


- Svi smo našu dokumentaciju morali dostaviti na provjeru u sjedište hrvatskih vitezova u Klagenfurf, a potom u sjedište Ritter von Dela za Europu u Berlin te ukoliko tamo prođemo proces tajnog glasovanja od strane sedmeročlanog vijeća mogli smo biti inicirani.


Čime se bavi udruga?


- Bavi se različitim humanitarnim aktivnostima, organiziranjem raznih humanitarnih priredbi.


Inače, Ritter von Delo je međunarodno vojno humanitarno plemstvo koje je sljednik starog venecijanskog plemstva, utemeljenog 1608. godine u Veneciji na idealima Akademije von Delo.

Još u vrijeme ratova koje je Venecija vodila protiv Turaka te u kojima je ginuo veliki broj venecijanskih vojnika te se istodobno stvarao veliki broj ratne siročadi, udovica i djece vitezovi su na sebe uzeli brigu da o tim osobama skrbe.

Nakon ratova sa Turcima udruga je prestala sa radom te se ponovno aktivirala 1947. godine.

Na našim prostorima pojavila se još tamo 1687. godine, prije tri godine aktivirana je hrvatska podružnica sa sjedištem u Klagenfurtu, dok je prije dvije godine utemeljen prvi ogranak u Hrvatskoj u Umagu koji broji dvanaest članova dok je ovaj danas utemeljen u Splitu drugi takve vrste.


Svečanu priredbu uveličali su i pripadnici Povijesne uskočke postrojbe iz Klisa u povijesnim uskočkim odorama kao i dva alkara te muška klapa Decima, dok je Svetu misu predvodio katedralni župnik don Tomislav Čubelić.

Primjedbe

Popularni postovi