KARIZMATSKO GIBANJE U RH I BiH



Nakon uspješnog seminara fra Zvjezdana Linića prije desetak dana i masovnog odziva katolika u Podmilačju kod Jajca prošli vikend na seminaru kod vlč. Jajca, dobio sam više upita posjetitelja ovog i drugih mojih blogova o karizmatskom pokretu. Najkraće i najjednostavnije je prepisati ovo sa stranica zajednice Dobrog Pastira:
ŠTO JE KARIZMATSKI POKRET - POKRET OBNOVE U DUHU?


Katolička karizmatska obnova ili Obnova u Duhu jedan je od crkvenih pokreta koji želi doprinijeti duhovnoj obnovi unutar Katoličke Crkve.

Cilj je pokreta posvjestiti prisutnost i djelovanje Duha Svetoga u našem svagdanjem životu.

Suvremeni karizmatski pokret započeo je u Katoličkoj Crkvi 1966. godine u Sjevernoj Americi. Spontano je nastao i rastao geometrijskom progresijom. Danas je KKO raširena po svim kontinetima u preko 200 zemalja, a ima oko 120 milijuna članova.


ŠTO JE KARIZMATSKI SUSRET?


Karizmatski susret je vrijeme zajedništva provedenog u molitvi. Počinje pjesmama slavljenja Boga (što je jedna od glavnih značajki Karizmatske obnove).

Slijedi sveta misa s nagovorom. Nakon pauze nastavlja se s poukom i molitvom za iscjeljenje.

Na kraju su svjedočanstva, tj. ljudi svjedoče kako ih je Gospodin dotaknuo i iscjelio: u duhu, duši i na tijelu."

A o vlč. Sucu mogu samo reći iz osobnog iskustva: čovjek molitve, pun darova Duha Svetog. Svjedok KRISTOV NA NOV, SUVREMEN način.
Stigme koje nosi su sigurno kušnja tijela ali još i više kušnja Duha, jer rijetki su koji se ne bi uzoholili nakon takvog dara-obveze.
Slika, pjeva, propovijeda originalno, svjedočki, a opet skromno. Iskreno, vatreno spuno emocija, ali ne izlazi iz okvira onog što nazivamo tradicionalno učenje. I sam je očito radio na vlastitoj izobrazbi iako mu je jasno da "znanje napuhuje, a Ljubav izgrađuje". Poslušan je svom biskupu Valteru i hijerarhiji katoličke Crkve u Hrvatskoj i uopće. Neka mu Bog podari zdravlja i snage da izvrši svoju misiju na zemlji. Mene je navlastito oduševio kao DOMOLJUB. Slušajući njegove riječi izgovorene u Vukovaru prije par godina bolje razumijem Isusov plač nad Jeruzalemom. Osobno sam ga molio da dođe u BiH, liječiti duše ranjene. Nema sretnijeg čovjeka od mene što će vlč. Sudac posjetiti bolnicu u NoVOJ Biloj. Ne samo zbog bolesnika nego i zbog liječnika i sestara kojima također treba ozdravljenje. Ne biste mi vjerovali koliko ih je u Lions klubu, Rotary i tsl. A sve Hrvat, katolici..
Nadam se da će se uz suglasnost mjesnog biskupa Perića dogoditi i posjet vlč. Suca Međugorju.
Samo nek sve ostane pod nadzorom Crkve i pod vodstvom Duha Svetoga.

Primjedbe

Popularni postovi