TKO TO TAMO PALI??


Utorak, 07. 08. 2007.

SANADER ZNA…

Prošla je još jedna duga noć bez sna za brojne vatrogasce na jugu Hrvatske, od Konavala do dubrovačkog zaleđa prema državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom.
O posljedicama i mogućim uzrocima požara na širem dubrovačkom području sinoć je kompetentno i argumentirano govorio županijski vatrogasni zapovjednik Miše Miloslavić. Iako je izbjegao komentirati indicije koje ukazuju na mogućnost namjernog izazivanja požara, nije prešutio medijsko dolijevanje ulja na vatru iz Republike Srpske.

Iako je činjenica da je nedavni požar u zaleđu Metkovića na čudan način «prešao» državnu granicu, iako je i ovaj zadnji požar nošen burom «stigao» preko Ivanice u samo zaleđe Dubrovnika, trebinjski vatrogasci izjavljuju za banjalučke dnevne novine da je «do požara došlo kada se vatra koja je zahvatila nisko raslinje u Dubrovačkoj Župi, proširila na područje Ivanice, uz samu crtu razdvajanja s općinom Trebinje».

Danas nismo uspjeli dobiti precizniju informaciju od načelnika Uprave policije RS-a, Nijaza Smajlovića, ali njegova izjava za medije od prije dva dana, nigdje nije demantirana. «Policija je obavila uviđaje na više lokacija; zaključak je da je uzrok požara ljudski faktor. Namjeran ili nenamjeran, još ne znamo», rekao je Smajlović, dodajući da će to biti utvrđeno istragom.
Nitko nije demantirao ni Mišu Miloslavića koji je izjavio «da je činjenica da je vatra došla iz pravca Trebinja». «Mi smo njih obavijestili o požaru», dodao je Miloslavić, iskazujući razumijevanje za pokazanu nemoć kolega s područja Republike Srpske i Federacije BiH, zbog njihove nedostatne opremljenosti i nefunkcionalnosti njihovog protupožarnog sustava. Šef Vatrogasnog Saveza F BiH, Mesud Jusufović i tajnik Centra za civilnu zaštitu F BiH, S. Slišković, kažu da su ih se «vlasti sjetile kad su dolazili papa i Clinton», što nije jedini problem ljudi koji bi se trebali nositi s problemom velikih i učestalih požara u susjednoj BiH.

Podsjetimo, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Petritsch, je u ljeto 2000. godine po kratkom postupku smijenio tadašnjeg zapovjednika HVO-a, generala Soptu, jer je za vrijeme požara u kojem je izgorjelo oko devet i po hektara šume, iz susjedne Hercegovine odlučio uputiti pomoć vatrogascima na jugu Hrvatske.
Kasnije je potpisan sporazum između Državne Uprave za zaštitu i spašavanje RH i Ministarstva sigurnosti BiH kojim je regulirano pravo intervencije na bilo kojem požarištu unutar deset kilometara u BiH.

Nakon što su nedavno vlasti Makedonije pozvale u pomoć vatrogasce iz Hrvatske, očekivati je sličnu reakciju i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Naime, prema podacima Europske komisije, šumski požari koji su tijekom srpnja zahvatili dijelove južne Europe (spominju se Grčka, Bugarska, Hrvatska, Italija) bili su među najgorim u povijesti. Izgorjelo je oko 2.230 četvornih kilometara šume. Predstavnici Europske komisije su priopćili da rade na prijedlogu stvaranja europskih snaga za brzo reagiranje u takvim situacijama. Dok u Bruxellessu ukazuju da je zbog globalnog zatopljenja neophodna tješnja suradnja među europskim zemljama u borbi protiv šumskih požara, u zakonodavnim tijelima BiH još uvijek nije sazrela ni inicijativa o Zakonu o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nepogoda, bez kojeg, kažu stručnjaci, nije moguće zamisliti učinkovitu protupožarnu zaštitu.

Stoga, s pravom možemo reći da pravodobna reakcija predsjednika hrvatske Vlade, dr. Sanadera, koincidira s nastojanjima Europske komisije, ali ne otklanja indicije o mogućem namjerno izazvanom požaru dan uoči i na sam dan proslave Dana hrvatske pobjede i sjećanja na Oluju.

Primjedbe

Popularni postovi