Rekordna sezona - najviše noćenja u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Tijekom prvih osam mjeseci ostvareno 85 milijuna noćenja, a samo u kolovozu ostvareno gotovo 32 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom mjeseca kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4.4 milijuna dolazaka (+6 posto) i 31.8 milijuna noćenja (+6 posto), dok je od siječnja do kolovoza ostvareno 14.8 milijuna dolazaka (+14 posto) i 85 milijuna noćenja (+13 posto). Riječ je o rezultatima koje su danas u Ministarstvu turizma predstavili ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

 „Rekordi turističkog prometa koji nas prate od početka godine potvrđuju i opravdavaju kvalitetno upravljanje turističkim sustavom, dobro odrađene promotivne aktivnosti, snažno ulaganje u kvalitetu ponude i usluge, te raznolikost sadržaja u destinacijama. Najave za postsezonu su odlične i ovaj snažan dvoznamenkasti rast turističkog prometa približava nas, po prvi puta u hrvatskoj povijesti, brojci od 100 milijuna noćenja. Isto tako, na razini cijele godine očekujemo viši turistički rast od europskog prosjeka. To je smjer u kojem želimo ići i dalje, jer samo predanim i kvalitetnim radom svih dionika u turizmu Hrvatska može postati još konkurentnija turistička destinacija“, poručio je ministar Cappelli. 

S ministrom se složio i direktor Staničić koji je dodao da se pozitivni trendovi očekuju i tijekom narednih mjeseci, posebice u rujnu. „Glavni dio ove turističke godine je doista ispunio naša očekivanja jer je hrvatski turizam rastao po visokim stopama i tijekom glavnih ljetnih mjeseci kada su naši kapaciteti tradicionalno najpopunjeniji. Ovih dana u Hrvatskoj boravi više od 500 tisuća turista pa vrlo dobre rezultate očekujemo i tijekom mjeseca rujna koji svake godine postaje sve značajnijim za naše ukupne rezultate. Cilj je da ovu godinu uspješno privedemo kraju te da spremni uđemo u 2018. godinu za koju smo već krenuli s određenim pripremama“, zaključio je direktor Staničić. 


 

Rekordan kolovoz

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u kolovozu, strani turisti su ostvarili 4.1 milijun dolazaka (+6 posto) i 28.2 milijuna noćenja (+6 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 1.4 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima. Tako je u kolovozu najviše noćenja ostvareno u Istri (8.6 milijuna noćenja), Kvarneru (6.1 milijuna noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija s 4.7 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2.4 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 2.2 milijuna noćenja, Ličko-senjska s 1.5 milijuna noćenja te Zagreb sa 250 tisuća noćenja. Na kontinentu je u kolovozu, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 316 tisuća noćenja (rast od 12 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (150 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj (43 tisuće noćenja) i Međimurskoj županiji (24 tisuće noćenja). Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu i Crikvenici.

Tijekom kolovoza najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (6.8 milijuna noćenja), Slovenije (3 milijuna noćenja), Italije (2.8 milijuna noćenja), Poljske (2.2 milijuna noćenja) i Austrije (2 milijuna noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (13 milijuna noćenja), kampovima (6.2 milijuna noćenja) te hotelima (5 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 720 tisuća noćenja (+13 posto).

Na razini godine 85 milijuna realiziranih noćenja

Promatrajući pak period od siječnja do kolovoza, strani turisti su ostvarili 13.3 milijuna dolazaka (+14 posto) i 75.3 milijuna noćenja (+13 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 9 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. U periodu od siječnja do kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Istri (23.4 milijuna noćenja), Kvarneru (15.8 milijuna noćenja) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (15.7 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 11.6 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 6.7 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 6 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 2.8 milijuna noćenja te Zagreb s 1.5 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1.4 milijuna noćenja (+18 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (470 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (221 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (118 tisuća noćenja).

Tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (16.6 milijuna noćenja), Slovenije (8.9 milijuna noćenja), Austrije (6.2 milijuna noćenja), Poljske (5.6 milijuna noćenja) i Italije (4.7 milijuna noćenja), a top 10 destinacija po noćenjima su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Umag, Split, Mali Lošinj, Crikvenica, Pula i Novalja. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (31 milijun noćenja), hotelima (19 milijuna noćenja) te kampovima (16.3 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno 2.4 milijuna noćenja (+16 posto).



                                   

Primjedbe

Popularni postovi