Nije lako gradonačelniku

Dr. Mirko Klarić: Poteštatova ostavka ne bi riješila pat-poziciju u splitskom Gradskom vijeću

Gradonačelnik je najavio nove izbore ako ne dogovori koaliciju s partnerima. Na kakve je točno izbore mislio, nije posve jasno. Što se događa u slučaju njegove ostavke, upitali smo stručnjaka s Pravnog fakulteta dr. Mirka Klarića. - Gradonačelnik je na izborima osvojio mandat i on može podnijeti ostavku, time onda prestaju mandati i njegovim zamjenicima, odnosno dogradonačelnicima. Ministarstvo uprave imenuje povjerenika koji može obavljati samo hitne poslove dok se ne raspišu novi izbori za gradonačelnika – tvrdi Klarić, koji smatra da se time ne bi riješila sadašnja pat-pozicija s Gradskim vijećem. 

- Gradsko vijeće je previše fragmentirano po mome mišljenju i u njemu ima odviše različitih opcija. SDP ima potencijal za pregovore, a zašto to politički nije iskoristio, njegova je stvar. Svakako, ako bi ostala ovakva situacija s Gradskim vijećem, onda bi i novi gradonačelnik mogao doći u sličan položaj pa bi kriza nastala na proračunu – predviđa Klarić i naglašava da se u slučaju neizglasavanja proračuna, kao i nedonošenja odluke o privremenom financiranju koja vrijedi za tri mjeseca, istovremeno raspušta Gradsko vijeće i raspisuju izbori za gradonačelnika.

Ako dođe do sukoba oko proračuna za iduću godinu, izbori za Vijeće i poteštata najranije bi se mogli održati krajem veljače ili početkom ožujka - naglašava Klarić. 

- Sadašnji zakon gradonačelniku daje velike ovlasti i Gradsko vijeće mu treba samo za izglasavanje prostornih planova, proračuna, sistematizaciju radnih mjesta te preustroj gradske uprave. Sve ostalo može raditi samostalno – napominje Klarić. 

SANDI VIDULIĆ
slobodna Dalmacija

Primjedbe

Popularni postovi