Izaslanstvo SDŽ, predvođeno županom dolazi u Uzdol

Najava: 20. obljetnica uzdolskih žrtava

  • Objavio  Župa Uzdol
  • Nedjelja, 01 Rujan 2013 10:00
  • veličina slova decrease font size increase font size 
  • Ispis 
  • Email
Ocijenite ovu vijest
(0 votes)
Najava: 20. obljetnica uzdolskih žrtava
Strašni pokolj pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima (29) i vojnicima (12), izvršen na Uzvišenje Svetog Križa 1993. godine na Uzdolu, duboka je rana koja sve žitelje uzdoljske župe, ali i sve ljude ove zemlje, svakoga zbog nekoga i, ako smo ljudi, sve zbog svih, tako bolno peče da je mnogima postala kapljom u prepunoj čaši životnoga pelina.
Koliko god sva istina o toj tragediji bila i ostala nedokučiva, njezino izbjegavanje bi neshvaćenu i neprihvaćenu bol zbog Uzdolskih žrtava, a pogotovo zbog njezina sudskog omalovažavanja i politikanskog iskrivljivanja činilo još nepodnošljivom. Žitelji župe Uzdol, koji su paradigma svih nedužnih stradanja civilnih žrtava, ne mogu i ne znaju živjeti s nepravdom i lažima te traže da se utvrdi istina kako bi vratili dostojanstvo nedužnim žrtvama.

…ako odgovor na stradanje nedužnih uzdolskih civila neće biti u nastojanju zadovoljenja pravde, a bojati se da u svijetu i okolnostima kojima živimo neće, onda nam je posegnuti za ljekovitim melemom vjere u Božju pravdu i uvjerenje u nužnost opraštanja. Tu je žiteljima Uzdola i svima nama posegnuti za duhovnom baštinom jer u svim drugim nastojanjima i ponudama sakriven je otrov koji bi ubio ljubav prema rodnoj grudi i ovoj našoj domovini. A bez te ljubavi bi naši životi, kamo god pošli, koliko god daleko otišli, ostali obilježeni svojevrsnom izdajom!

Dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup

(usp. Spomenica o župi Uzdol „U sjeni Križa“ str. 9-10.)

PROGRAM

10.30 – Komemoracija uz polaganje vijenaca u Memorijalnom centru

11.00 – Svetu misu predvodi uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup (prijenos mise HTV2)

Poslije mise molitva za pokojne u Memorjalnom centru

Primjedbe

Popularni postovi