Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade


Karamarko i Dodig potpisali Sporazum o predizbornoj i postizbornoj koaliciji HDZ-a i HDS-a

Danas su u Splitu Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i Goran Dodig, predsjednik HDS-a, potpisali sporatum o strateškoj koaliciji prije i poslije izbora. Sporazum je nastao kako bi ove dvije demokršćanske i narodnjačke stranke zajednički radile na povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i nelikvidnosti, osiguranju investicija, poticanju obrtnika i malih poduzetnika, zaštiti umirovljenika i socijalno ugroženih, čuvanu digniteta branitelja i Domovinskog rata te primicanju nultoj točki tolerancije prema korupciji i kriminalu.

Goran Dodig je priznao kako su oni u HDS-u bili ushićeni pozivom iz HDZ-a, njima programski slične, ali izvrsno organizirane i tako jake stranke. Naglasio je da nije riječ o koaliciji iz interesa, u kojoj „mala“ stranka pristaje na sve uvjete „velike“ stranke, nego da je riječ o strateškoj, programatskoj koaliciji, koja se dogodila zbog „povjerenja u novo vodstvo HDZ-a koje ima širinu pogleda, skoro kao prvi predsjednik HDZ-a, dr. Franjo Tuđman“. Međusobno uvažavanje i povjerenje između vodstva dviju stranaka prema dr. Dodigu „ne proizlazi samo iz programskih sličnosti, nego i iz psihološke kompatibilnosti“. Zato je ovo udruživanje iz čisto domoljubnih razloga jer „smatramo da je HDZ stranka koja ima ogroman politički potencijal, kao ni jedna stranaka u Europi. Ne prihvaćanje tog poziva za nas bi bilo ravno nacionalnoj izdaji“.Tomislav Karamarko je rekao da je ponosan što se HDZ uspio, kao ni jedna druga stranka u Hrvatskoj, riješiti kriminala i korupcije, nakon katarze koju su prošli i iz koje su izišli čvršći i jači, što će zasigurno pokazati i izborni rezultati. Rekao je da ne želi ovaj svečani događaj kvariti spominjanjem stranaka na vlasti, ali je „dostatno vidjeti što sada rade, a što su prigovarali HDZ-u.“ Karamarko se načas simpatično našalio kada je govoreći o jednom ministru koji stalno ima drugačije mišljenje od Vlade i ministra Linića, „zaboravio“ prezime ministra Vrdoljaka. „Državni sustav nije u funkciji građana, nego su građani u funkciji države. Narod je dao šansu ovoj Vladi, ali Vlada ne daje šansu hrvatskom narodu“, rekao je Karamarko.

Na novinarsko pitanje o najavljenom prosvjednom skupu braniteljskih udruga u nedjelju u Zagrebu, odgovorio je da HDZ podržava taj skup, a najavu HVIDR-e da će organizirati timove koji će skidati ploče s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Karamarko nije htio komentirati nego je kazao da se i na tom primjeru „vidi neodgovornost Vlade“ koju je usporedio sa „zrakoplovom u kojem se nalaze putnici, bez pilota i posade“. Podsjetio je kako HDZ odavno upozorava na činjenicu da „članak 8. Ustavnog zakona priječi implementaciju toga zakona. Naime, članak 8. kaže da implementacija zakona mora pridonijeti dignitetu i nacionalnih manjina i hrvatskoga naroda te boljem razumijevanju i dijalogu“, a to nije slučaj u Vukovaru. Zbog toga HDZ podupire prosvjede i zajedništvo braniteljskih udruga.

Komentirajući druge moguće koalicije HDZ-a s drugim strankama u Splitu, Karamarko je rekao da je politika aktualnog vodstva stranke, po načelu subordinacije – prepustiti lokalnom vostvu stranke odluku o koalicijama, pa tako i u slučaju suradnje s Kerumom. Zamjerio je žestoko onima koji se protive izgradnji spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, ne negirajući im pravo na drugačiji stav. Jednostavno, „Tuđman je veliki čovjek i on to ne zaslužuje“.

Jasan je Karamarko bio i kada je govorio o zaštiti Hrvata u BiH koji su sada prepušteni sebi. Njihova pozicija će ulaskom Hrvatske u EU i skorim povratkom HDZ-a na vlast u Hrvatskoj, biti zasigurno bolja, jer će HDZ do kraja poštovati ustavnu obvezu Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima u BiH. Činjenica je da se i na listi HDZ-a za skore izbore za EU Parlament nalazi nekoliko kvalitetnih članova i članica HDZ-a, rođenih u Bosni i Hercegovini.
Izaslanstvo HDZ-a, u kojem su uz predsjednika bili i glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak i glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš, se iz Splita uputilo na skup HDZ-a u Gospiću, što je konkretan odgovor na novinarsku provokaciju kako vodstva stranke nema na terenu ni u javnosti.
8 komentara

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE