Ministrova diktatura


Damir ŠARAC

Don Damir: Ministre Jovanoviću, učite od predsjednika Obame!

Sjednimo za stol - Biskupi lažu, a s lažljivcima ne razgovaram – najnovija je izjava ministra obrazovanja Željka Jovanovića, kojom ponovno daje do znanja kako odbija svaki dijalog s vodstvom Katoličke crkve i udrugama roditelja, čijim se svjetonazorima protive navodi u dijelu Zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni život mladih. Katolička crkva upozorava kako je riječ o neoliberalnoj ideologiji kojoj je cilj razaranje obitelji, promocija teorije rodnog identiteta koju odbacuje veliki broj država i poticanje promiskuitetnog ponašanja kod školaraca, te traže kompromisno rješenje, dok Jovanović opetovano odbija i razgovarati o spornom programu navodeći kako Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće.

- O Zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, ne nakon svega što su radili preko Božića. Crkva ne može biti partner državi kad je u pitanju sadržaj školskih predmeta, može mimo škole govoriti što god hoće, to je njihovo pravo. Imaju vjeronauk i, što god ja mislio o tom predmetu, nikad se nisam u njega miješao. O Zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima. Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži – udara Jovanović upućujući predstavnike HBK na razgovor s Komisijom za odnose s vjerskim zajednicama.

Novu izjavu sa starim stajalištem komentirao je za 'Slobodnu' don Damir Stojić, član Povjerenstva za pastoral mladih HBK:

- Ne znam što bih rekao o ponašanju ministra Jovanovića, možda samo: žalosno! Neprimjereno je u 21. stoljeću za člana jedne Vlade koja sebe smatra demokratskom, liberalnom i pluralističkom da ima takav zatvoreni i neprijateljski stav prema mišljenju jedne važne zajednice građana u društvu – kaže don Damir, uspoređujući zbivanja oko 'spolnog odgoja' s odnosom Crkve i države u Kanadi i SAD-u, gdje je proveo dobar dio života:

- Tamo se vlast i Crkva u mnogim pitanjima savršeno ne slažu, ali nezamislivo je da ne razgovaraju, da nema dijaloga! Predsjednik Obama ima stavove koje Katolička crkva ne podržava, ali politička i građanska kultura nalažu da se o spornim pitanjima vode dijalozi, pa makar na kraju sastanka zaključili da se ni u čemu ne mogu složiti. Međutim, na takav način se pronalaze i kompromisna rješenja. Ovakva vrijeđanja jedne skupine u društvu koja ima drugačije mišljenje o bilo kojem problemu ne postoje – navodi Stojić, za primjer navodeći konvenciju američke Demokratske stranke na koju je kao predvoditelj molitve pozvan kardinal New Yorka, sve u ime tolerancije, bez obzira na različite stavove u mnogim pitanjima.

Primjedbe

Popularni postovi