Izabrano novo vodstvo braniteljske udruge "Zavjet"


2013.01.2013. - Izvanredni izborni i izvještajni sabor braniteljske udruge „Zavjet“

2013 01 19 sabor cotric zeminea 108
U subotu, 19. siječnja, u zadarskom hotelu Kolovare, održan je izvanredni, izborni i izvještajni sabor braniteljske udruge „Zavjet“ koja jedina od svih braniteljskih udruga okuplja hrvatske branitelje iz Hrvatske, BiH i Hrvata iz cijelog svijeta.
Početak sabora vodila je glumica Kazališta lutaka iz Zadra. gđi. Vjera Vidov. Nakon intoniranja himne Lijepe naše i minute šutnje i sjećanja u molitvi za sve naše poginule i nestale prijatelje, suborce, i našeg prvog predsjednika i zapovjednika dr. Franju Tuđmana, izvješće o radu udruge podnio je dosadašnji v.d. predsjednik udruge, umirovljeni general Marko Lukić. Uistinu je impresivan broj braniteljskih, humanitarnih, športskih i inih akcija koje je „Zavjet“ organizirao ili u njima sudjelovao u BiH, Hrvatskoj i nekim zemljama EU. Skoro četrdeset nazočnih izaslanika koji su po ne baš lijepom vremenu stigli iz svih dijelova Hrvatske i BiH, od Vukovara do Istre, Dalmacije i Herceg Bosne, su se u raspravi o izvješću prisjetili i nekih konkretnih akcija svojih podružnica. Dosadašnji glavni tajnik udruge Ratko Dragović Klek je podnio financijsko izvješće i o radu tajništva, dok je predsjednik Nadzornog odbora Mijo crnoja podnio izvješće Nadzornog odbora udruge „Zavjet“. Izvješća su jednoglasno prihvaćena.
Hrvatska javnost je i dosad mogla čuti za „Zavjet“ u raznim prigodama. Mnogi se još sjećaju akcije „Pravda je izgubila“ i „Plamen slobode“ koju je ova udruga organizirala s Hrvatskim svjetskim kongresom iz Njemačke. Kao rijetko koja braniteljska udruga budno smo pratili suđenje našim generalima, organizirali prosvjede, peticije i na koncu, zajedno s drugim braniteljskim udrugama, organizirali veličanstveni doček generala Gotovine i Markača u Zagrebu. Naglašeno je da je „Zavjet“ pokrenuo sličnu akciju molitve i senzibiliziranja građana u zajedništvu za generala Praljka i ostale iz BiH, čiju, ako Bog da, oslobađajuću presudu očekujemo na proljeće ove godine. O ovoj akciji će se još čuti u medijima. Također smo, kao udruga, iskazali javno divljenje i obećali konkretnu potporu hrabroj, iznimno profesionalnoj novinarki HTV-a Karolini Vidović Krišto.
Koliko su istinski branitelji zainteresirani za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i povezanosti Lijepe naše, „Zavjet“ je pokazao akcijom „BILO NARODA - GRADIMO MOST“, koju su prošle godine organizirali zajedno s udrugom lađara Neretvanske doline, kada su uspjeli izgraditi živi most, povezujući kopno s otokom Pelješcom tisućama lađa i brodica. Sada već svjetski poznati fotograf Šime Strikoman je iz zraka snimio taj živi most, a skoro svi hrvatski tiskani i elektronski mediji su danima izvješivali o tom važnom događaju za Hrvate krajnjeg juga Hrvatske. Na tom se nije stalo. Akcija još traje i uskoro će se čuti o slijedećim koracima koje „Zavjet“ kani poduzeti kako bi na neki način natjerao ovu i svaku slijedeću hrvatsku Vladu da, bez obzira na neka druga rješenja, gradnja mosta do Pelješca ne smije stati. Uz pomoć i koordinaciju vrha udruge, glavninu organizacijskog posla su uradili Boris Mužanović, tadašnji v.d. dopredsjednik „Zavjeta“, glavni tajnik Ratko Dragović - Klek udruge „Zavjet“, predsjednik podružnice Dubrovačko-neretvanske županije, Braco Milošević, Mate Dugandžić, Mijo Vukšić i brojni drugi, na čemu im se i ovom prigodom zahvalio bivši v.d. predsjednik udruge, general Marko Lukić.
Nakon potrebnih promjena u Statutu, izabrano je novo vodstvo udruge. Novi predsjednik udruge je Boris Mužanović iz Zadra, koji je kao domaćin sabora, okupljene pozdravio i u najkraćim crtama predstavio plan i viđenje budućeg djelovanja, naglašavajući potrebu timskog rada, djelovanje kroz stručne odbore i timove savjetnika za pojedina pitanja, suradnju s braniteljskim zadrugama na konkretnim projektima te poglavito ustrajno povezivanje ostalih braniteljskih udruga s konačnim ciljem stvaranja jedne, jake, jedinstvene braniteljske udruge.
Zamjenici predsjednika, što je novina u odnosu na dosadašnje vodstvo, su Branko  Stanić - Krepo, predsjednik udruge „Zavjet“ u BiH i Josip Vidović, dotadašnji predsjednik podružnice  Grada Zagreba i Zagrebačke županije „Zavjeta“. Izabrani dopredsjednici su: Roko Ivanović, Stipe Baraban, Mirko Andrašek, Ivan Beljan, Franjo Cvitković i Željko Glasnović. Izabrani članovi Nadzornog odbora su: Mijo Crnoja, predsjednik, Ratko Samueli Kačić, Tomislav Zelić, Ilija Pehar, Miroslav Sušilović. A članovi Suda časti su izabrani: Zvonko Belošđević, Čestimir Komarek, Božidar Mlinarić, Mate Dugančić, Vjekoslav Vuković.
Jednoglasno je kao počasni predsjednik, s punim pravom aktivnog sudjelovanja u radu Središnjeg odbora udruge, potvrđen umirovljeni brigadir Ivan Rašić koji se također biranim riječima obratio izaslanicima.
Svi su se složili kako udruga treba ostati nestranačka, bolje reći nadstranačka, jer okuplja pojedince iz različitih stranaka. O nekim zabunama koje je na terenu izazvala pojava stranke sličnog imena „Stranka hrvatskog Zavjeta“, govorili su predjednik NO, Mijo Crnoja i zamjenik predsjednika udruge, Josip Vidović. U emotivnom govoru, Vidović je naglasio da udruga ne će ovisiti ni o jednom pojedincu, niti će služiti bilo čijim pojedinačnim ili grupaškim interesima. Udruga branitelja „Zavjet“ će na svoj način doprinijeti okupljanju i zajedničkom djelovanju svih političkih stranaka centra i narodnjačkih, demokršćansko-pravaških opcija, ne angažirajući se sama konkretno ni za jednu od njih, pa ni za stranku koja je na neki način prozišla iz početnog zanosa i djelovanja udruge „Zavjet“.
Druženje branitelja je nastavljeno do večernjih sati, uz bogati stol koji je priredio domaćin Sabora, novi predsjednik udruge, Boris Mužanović.
Fotografije se nalaze u Fotogaleriji.

Primjedbe

Popularni postovi