MINISTAR (NE) ZNA ŠTO MU RADI POLICIJA

POLICIJA ZLORABILA OVLASTI ZA PRAĆENJE TELEFONSKIH POZIVA

Nova velika afera: Osim čelnika SOA-e i Agrokora, nezakonito praćeni i telefonski pozivi oporbenjaka

Iz izvora bliskog jednoj oporbenoj stranci dnevno.hr doznaje da je priča istinita te da postoji sumnja da su nelegalno praćeni i čelnici oporbe, pa možda čak i predsjednik države
Hrvatska je, čini se, dobila još jednu veliku aferu s tajnim i nelegalnim praćenjem pojedinaca, koju uspoređuju, ni manje ni više, s amerčkom aferom Watergate. Pitanje je samo hoće li i kod nas doći do detaljne istrage i hoće li na kraju pasti i velike glave. Pitanje je također i tko je duboko grlo, koje je dalo informaciju da policija uhodi vodstvo tajne službe, Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), pa čak čelne ljude Agrokora Ivice Todorića. Večernji list navodi da je priču o tajnoj operaciji traženje izlista telefonskih poziva osoba iz SOA-e i Agrokora potvrdilo više osoba iz državnog vrha. Iz izvora bliskog jednoj oporbenoj stranci dnevno.hr doznaje da je priča istinita te da postoji sumnja da su nelegalno praćeni i čelnici oporbe, pa možda čak i predsjednik države.
Večernji također navodi kako je policija pod političkom vodstvom ministra policije Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha SOA-e, te više ključnih ljudi iz Agrokora. Osim imena najužeg vodstva SOA-e, policijski USKOK na zahtjev za izlistima telefonskh poziva ubacio je i donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića. Traženi su popisi kontakata unazad sedam dana pa čak i do godine dana unazad, koliko po zakonu teleoperateri moraju čuvati podatke o pozivima.
Neimenovani izvor 'iz vrha vlasti', piše list, tvrdi da je zloporaba ovlasti otkrivena nedavno kroz stručni nadzor koji Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) obavlja nad hrvatskim tajnim službama, civilnom i vojnom tajnom službom te tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija (OTC). Skandal je u tome što su pripadnici policijskog USKOKA na zahtjeve za izlistima telefonskih kontakata za osobe koje su pod istragom dodali telefonske brojeve osoba iz vodstva SOA-e i Agrokora.
Isto tako se navodi kako iza cijelog slučaja stoji politika, a prvi je na udaru ministar policije Ranko Ostojić. On je pak rekao kako 'nema nikakvih podataka o zloporabi izlista telefonskh brojeva spomenutih osoba. Iako postoji, doduše vrlo mala, vjerojatnost da ministar doista nije znao, ostaje pitanje tko je znao i po čijem su nalogu na zahtjev za izlistima ubačeni brojevi osoba protiv kojih nema sumnje u kazneno djelo. Kako je riječ o velikom skandalu i aferi koja zadire u područje kršenje prava na privatnost ali i zloporabu ovlasti te dovodi u pitanje legalno funkcioniranje obavještajnih službi, očekuje se brza reakcija vrha države, premijera Zorana Milanovića, ali i predsjednika Republike Ive Josipovića. Pokušali smo doći do izjave u Agrokoru, no zbog neradnog dana u tvrtci nije bilo nikoga tko bi dao informaciju za javnost. Među prvima koji su reagirali na ovaj slučaj je i odvjetnik Anto Nobilo koji je za index.hr rekao kako misli da se u ovom slučaju ne rad o iznimkama nego 'da je prije riječ o pravilu', dodajući kao  osobno zna za najmanje tri  slučaja u kojima je policija radila nezakoniti nadzor. 'Onaj tko bi trebao istražiti rad policije u ovom slučaju je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. USKOK se već trebao pozabaviti ovom temom i utvrditi je li bilo nezakonitosti, rekao je Nobilo za index.hr.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade