KOALICIJA PRED PUCANJEM, MILANOVIĆ PREBACUJE KRIVNJU NA ČAČIĆA

KOALICIJA PRED PUCANJEM, OPTUŽBE ZBOG NEUSPJEHA S BRODOGRADNJOM

Milanović prebacuje krivnju: 'Ulazak Hrvatske u EU doveden je u pitanje zbog Radimira Čačića'!

Iako je i u prošlosti bilo prilično mnogo, uglavnom diskretnih kritika protiv Čačića, one su se odnosile na njegove loše javne nastupe ili etičku dimenziju prometne nesreće koju je izazvao u Mađarskoj. Ovo je prvi put da iz same Vlade Zorana Milanovića povlače pitanje njegovih stvarnih sposobnosti.
  • Autor: Damir Grund
  • Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
  • Ponedjeljak, 22.10.2012 12:37
- Čačićev propust oko novog duga Brodosplita je neshvatljiv i pokazuje da on ne zna što treba raditi s brodogradnjom. Nitko u Vladi ne zna zašto Brodosplit još nije prodan, koliki će na kraju biti stvarni gubici, baš kao ni što je s najavama prema kojima Uljanik treba kupiti 3. maj iz Rijeke. Sjetite se da je Radimir Čačić u srpnju tvrdio da je riješen problem brodogradnje, a sada vidimo da to nije istina. Zbog njegova neuspjeha, doveden je u pitanje ulazak Hrvatske u Europsku Uniju - rekao je Jutarnjem listu neimenovani član Vlade iz SDP-ove kvote, za kojeg list inače da je dobro upućen u ekonomsku tematiku.  Privatizacija brodogradnje bio je naime jedan od uvjeta hrvatskog ulaska u EU.
Očito je počelo prebacivanje krivnje za neuspjeh oko ulaska Hrvatske u EU, s SDP-a na HNS. Jutarnji list koji figurira kao neslužbeno glasilo SDP-a, u ponedjeljak je objavio žestoko intonirani članak protiv prvog predsjednika Vlade Radimira Čačića. Milanović je čini se odlučio odgovornost za sada već očiti neuspjeh oko ulaska Hrvatske u EU prebaciti ne najnepopularnijeg hrvatskog političara, pa makar po cijenu pucanje koalicijske vlade.
Ovaj put riječ je o teškim optužbama, koje se, suštinski, svode na zaključak kako Radimir Čačić nije sposoban pokrenuti investicijski ciklus i pomoći rast hrvatskoga gospodarstva. Premda je i u prošlosti bilo prilično mnogo, uglavnom diskretnih kritika protiv Čačića, one su se odnosile na njegove loše javne nastupe ili etičku dimenziju prometne nesreće koju je izazvao u Mađarskoj. Ovo je prvi put da iz same Vlade Zorana Milanovića povlače pitanje stvarnih sposobnosti drugoga čovjeka izvršne vlasti.
Ulazak u Europsku uniju očito je dalji nego što se mislilo. Nakon primjedbe zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke zaduženog za europska pitanja Michaela Rotha to je postalo sasvim jasno. On je, među osalim, spomenuo i predugo trajanje sudskih procesa kao jedan od problema kojeg treba riješiti ako Hrvatska želi u EU. Za devet mjeseci, koliko je preostalo do ulaska, to je gotovo nemoguće.

Primjedbe

Popularni postovi