ADMIRAL DOMAZET: OSTOJIĆ JE U HRVATSKU DOVEO BRITANSKE OBAVJEŠTAJCE

'Tajno praćenje razotkrilo sukob Josipovića i Milanovića te opasno ugrozilo sigurnost zemlje'

'Kažu da je čelnik SOA-e kontaktirao mafiju i da je zato praćen. No, problem je u tome što je mafija u institucijama države', primjećuje Marko Lukić, dok Davor Domazet ističe da je obavještajni sustav smišljeno razaran od 2000. godine, zbog čega je Hrvatska danas opasno nezaštićena zemlja.
Vijest da su djelatnici policije neovlašteno pratili čelnike hrvatske obavještajne službe SOA-e, Ostojićevo objašnjenje da su to činili zato jer je čelnik SOA-e bio u kontaktu s pripadnicima mafije te činjenica da su se, tek nekoliko dana nakon što je skandal izbio, neuvjerljivim 'sve je pod kontrolom' javnosti obratili premijer Milanović i predsjednik Josipović, ozbiljno su zabrinule sigurnosno-političke analitičare, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost.
Josipović i Milanović bili su nejasni i neusklađeni
Jer u svojem obraćanju hrvatskim građanima na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer i predsjednik nisu bili ni jasni, ni usklađeni, ni jednoznačni. Josipović je, primjerice, istaknuo da to što je čelnik SOA-e kontaktirao s pripadnicima kriminalnih skupina ne mora značiti da je činio nešto nedopušteno jer mu posao podrazumijeva komunikaciju sa svima pa tako i s ljudima iz kriminalnog miljea, dok je premijer Milanović kazao da šef SOA-e ne smije komunicirati s pripadnicima mafije 'čak ni rekreativno', jer to, prema njegovim riječima, čine operativci, ne i čelnici službi?!
Što se sve skriva iza skandala kojeg su otkrili novinari Večernjeg lista i zbog kojeg bi u mnogim drugim zemljama padale cijele vlade, zbog čega su jednu te istu priču različito protumačili predsjednik i premijer, te kako će se najnovija afera odraziti na nacionalnu sigurnost Hrvatske, upitali smo analitičare koji ne pripadaju političkim opcijama direktno ili indirektno umiješanim u ovaj spor.
Domazet: Policija je u nadležnosti Milanovića, a SOA - Josipovića
- Prava su pitanja: što je u pozadini cijele afere, zašto je do nje došlo baš sada i što se njome želi postići. Iz svega objavljenog se može zaključiti, kao prvo, da hrvatske institucije postaju još slabije, da slabi vjerodostojnost sigurnosnog sustava, što dovodi do paralize zaštite nacionalnih interesa. Očito je, osim toga, da postoje ozbiljni prijepori između glavnih čimbenika izvršne vlasti: predsjednika Josipovića i premijera Milanovića. Jer policijski sustav je pod nadležnosti Vlade premijera Milanovića, dok obavještajne službe nisu u Milanovićevoj nadležnosti, već na njih utjecaj ima predsjednik Josipović. Vjerojatno zato njih dvojica različito tumače jednu te istu informaciju – ističe u uvodu Davor Domazet, te dodaje kako je zbog svega nužno da Josipović i Milanović sjednu i definiraju osnovne hrvatske nacionalne interese, da odrede kako ih treba štititi, te da s tim u skladu daju zadatke obavještajnim službama.
'Ostojić je u Hrvatsku doveo britanske obavještajce'
- Nije slučajno što je devedesetih godina postojao VONS, koji je koordinirao rad službi. Od 2000. godine obavještajni sustav je smišljeno razaran, zbog čega danas imamo situaciju da svatko radi za sebe, da službe nemaju prioritete, te da zato ni ne štite nacionalni interes već se bave same sobom. Nužno je hitno uspostaviti koordinaciju tih službi, jer bez toga je Hrvatsku opasno nezaštićena zemlja – napominje Domazet, te primjećuje da je upravo ministar Ranko Ostojić u Hrvatsku doveo britanske obavještajce, te da je sudjelovao u razbijanju dotad vrlo djelotvornog obavještajnog sustava, koji je, prema Domazetovim riječima, najzaslužniji za činjenicu da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu.
Slično razmišlja i general Marko Lukić, koji je početkom Domovinskog rata ustrojio sustav sigurnosti za predsjednika Tuđmana.
Lukić: Ovo je dokaz postojanja paraobavještajnog sustava u MUP-u
- Uvjeren sam da je ovo dokaz postojanja paraobavještajnog sustava u MUP-u, koji preko policijskog USKOK-a djeluje nelegalno, ili na granici legalnosti. Tu se više ne zna tko koga kontrolira, zbog čega treba pod hitno mijenjati Zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi sve službe bile pod Ministarstvom sigurnosti. Trebalo bi, dakle, pod isti krov staviti USKOK, policijski USKOK i obavještajne službe, kako bi se znalo tko što radi. Sada imamo više potpuno odvojenih sustava, gdje jedan drugoga pokušava kontrolirati. Zanimljivo je da je do afere neovlašenog praćenja čelnika SOA-e došlo za mandata Ranka Ostojića, istog onog ministra koji je i za prvog mandata razbijao postojeći sigurnosni sustav. Od 2000. do 2003. godine on je, naime, pokraj već postojećeg gradio paralelni sustav, jer nije imao povjerenje u tadašnju organizaciju. To je nedopustivo! Mogu se mijenjati pojedinci, ali se ne smije razbijati sustav. Sada, pak, opet vidimo naznake paralelnog sustava i opet mu je na čelu Ranko Ostojić – primjećuje general Marko Lukić, čelnik Zavjeta za Hrvatsku, koji već dugo tvrdi da obavještajni sustav ne funkcionira, te da Hrvatska zbog ugrožene nacionalne sigurnosti treba ustrojiti svojevrsni hrvatski MOSSAD.
Zbog međusobnog rata službe ne rade svoj pravi posao
- Niti jedna politika se ne može voditi bez djelotvornog obavještajnog sustava. Najveći problem hrvatskog sustava je to što ne djeluje usklađeno. Subordinacija u sustavu je nužna da se ne dogodi da jedan dio prisluškuje drugi. Može se nekoga kontrolirati, ali ne možemo imati dualizam obavještajnih službi. Ovako se događa da zbog međusobnog rata niti jedan dio službi ne radi svoj posao, odnosno ne prati utjecaj stranih obavještajnih službi na nacionalnu sigurnost Hrvatske – upozorava Lukić, pa dodaje da umjesto da štite sigurnost, obavještajne službe se iscrpljuju u međustranačkim obračunima
- Govore da je čelnik SOA-e kontaktirao mafiju i da je zato praćen. No, problem je u tome što je najveća mafija u institucijama države, što znači da najprije to treba raščistiti da bi se moglo krenuti dalje. Zbog ovakvih ratova obavještajaca se i dogodilo da nije spriječena pljačka koja je ugrozila nacionalnu sigurnost zemlje. Cijeli je sustav zakazao, jer je zemlja dovedena na rub gladi – zaključuje general Marko Lukić.
Što o pozadini cijele afere, te o neusklađenosti izjava predsjednika Josipovića i premijera Milanovića, kaže dr. Miroslav Tuđman, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli doznati, jer nam se dr.Tuđman nije javljao na telefonske pozive.

Primjedbe

Popularni postovi