ZOKI, 'OĆEŠ SE KLADIT?

Kolumna Ivana Ugrina: Zoki, oćeš se kladit?!                                                Portal, HRsvijet…. 01.09.2012.
Kad se premijer Zoran Milanović vratio s G.O.-a, prvo po čemu smo ga zapamtili bilo je pojavljivanje na sušom poharanim slavonskim poljima. Deklarirani ateist tada se pozivao na Boga zato što nema kiše, a onda mu se zalomilo da je “Hrvatska slučajna država”. Kako ga je narod, tako on barem misli, krivo razumio, pokušao je sutradan na sjednici Vlade, javno protumačiti svoje riječi. Vrhunac svega bio je televizijski intervju gdje se išao “na silu” kladiti s novinarom Mislavom Bagom, da nije rekao to što je rekao, već da je rekao ono što on misli da je rekao. Mislim, da ste me razumjeli. Bago je ostao pomalo zatečen, pa je odbio premijerovu ponudu.
Ja bih, mu ipak bio dao ruku i rekao mu: Zoki, ajmo se kladit. No, ne bih na tu temu oko koje se pokušao okladiti s Bagom. Znamo, naime, kako je brojnim kukurikavcima Hrvatska slučajna, mnogi od njih još ne mogu “Jugu” prežaliti.
Jednu drugu stvar mediji gotovo da nisu primijetili. Naime, Milanovićeva prva aktivnost nakon što se navozao biciklom po Hvaru, bila je sjednica Predsjedništva SDP-a na Iblerovom trgu. Tamo je premijer poručio svojima kako su im predstojeći lokalni izbori politički najvažniji. “Na njih se moramo posebno koncentrirati. Jer ako loše prođemo, odnosno izgubimo li ih, to će biti indikator da gubimo podršku i na nacionalnoj razini, a HDZ-u bi to mogao biti okidač da počne dovoditi u pitanje našu vlast u državi” - takva se su se razmišljanja mogla čuti na sjednici Predsjedništva stranke.
- Prioritet su nam Zagreb, Split i Rijeka - poručio je, kako se neslužbeno doznaje, premijer Milanović, vodstvu SDP-a.
Potaknut tim, evo, javno nudim okladu Zoranu Milanoviću: SDP ti gubi u Splitu! Zašto tako mislim, pa jednostavno imate kandidata koji istini za volju lijepo izgleda, no, nema ni najmanje šanse da osvoji vlast u gradu kojeg je napustio 1990. godine.
Na stranu to što je čak osam godina proveo preko mora, u Italiji, kako kaže radi posla (mogao je biti bilo gdje na svijetu) u to vrijeme napuštati Hrvatsku, jednostavno ukazuje na to da mu do nje u najtežim godinama nije bilo toliko stalo i da je ustvari čekao daljni razvoj situacije na ovim našim stranama.
Nije, ruku na srce, taj čovjek jedini koji je prešao granicu u tim godinama kad su branitelji ginili kako bi nam oslobodili zemlju, možda su se samo tako poklopile okolnosti, obiteljske, bilo koje, ne ulazim u to i nije mi ni na kraj pameti da na bilo koga upirem prstom, no, o tome se u javnosti priča na sva zvona, i to je prva stvar zbog koje sam siguran da SDP gubi u Splitu.
Druga stvar je javno ponuđena ruka suradnje nezavisnoj listi umirovljenog svećenika a sada političkog populiste Ivana Grubišića, kojem SDP nudi koaliciju očito igrajući na kartu njegove trenutne popularnosti, po kojoj bi podijelili plijen: on župan splitsko-dalmatinski, a SDP-ovac na čelu grada pod Marjanom.
Ali, ima i tu jedna bitna caka. Naime, nekadašnji župnik u sv. Roka u Splitu, sada šuti kao riba o svom novom statusu, pošto ga je zbog političkog angažmana, njegov ordinarij nadbiskup Marin Barišić, razvlastio od svećeničkih čina. Grubišić se, dakle, žalio na tu odluku Kongregaciji u Rim, koja je odbila njegovu žalbu (!)
Prema tome, ako javno služi misu, propovijeda i radi to što ne bi smio, onda je po savjesti samo jedno - nedoličan službenik oltara!
No, tu nije kraj nevoljama s njim. Svi oni, koji budu, ne daj Bože, svoj glas davali tom tribunu punom praznih fraza i floskula koji u Saboru uglavnom sjedi i ništa bitno ne govori, taj automatski potpada pod crkvenu sankciju po kojoj nema pravo na svetoj misi pristupiti pričesti. Eto, tko zbog takvog angažmana riskira da mu bude uskraćen najsvetiji vjerski čin, dobro će promisliti prije nego eventualno zaokruži SDP-ovu kombinaciju na izbornom listiću. O tome što je sve Grubišić na svoju ruku radio s ostavštinom bivše bratovštine sv. Roka, za ovu priliku nema više dovoljno mjesta.
I treće, konačno i najvažnije. Budite sigurni da će HDZ za iduće lokalne izbore u Splitu imati pravog kandidata koji će oko sebe okupiti stranke centra i desnog spektra i osvojiti mjesto poteštata. Jer, objektivno, u nekom od drugih velikih gradova, to će biti teška misija. A u Splitu su se uvijek parale gaće, i ovdje kod nas je putokaz budućih političkih zbivanja u Lijepoj našoj...
Onda, Zoki, oćeš se kladit?!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade