SLOBODNA DALMACIJA IZVIJESTILA O IZGRADNJI 'ŽIVOG MOSTA' DO PELJEŠCA

spojili sjever i jug

Više od pet stotina lađa i brodica u Neretvanskom kanalu izgradilo Pelješki most

Duje Klarić / CROPIX
Točno u deset sati spojene su Komarna i Brijesta, premošćen je Neretvanski kanal, povezan hrvatski sjever i jug najdužim živućim mostom na svijetu, barkama, brodicama i lađama punim ljudi.

Da je Neretvanski kanal premošćen obznanio je Knez Domagoj sa svojim strijelcima privezavši čvor konopca koji je krenuo od Brijeste i Komarne te ispaljivanjem signalne rakete. Veličanstven prizor u Neretvanskom kanalu.

Nekoliko tisuća stanovnika hrvatskog juga, predvođeni neretvanskim lađarima i braniteljskim udrugama sa petstotinjak brodica izgradili su "živi pontonski" Pelješki most. Potporu im, po riječima organizatora daju sve političke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ipak na moru su samo viđeni HDZ-ovci. Svojevrsni politički performans u Neretvanskom kanalu i nikada viđen prizor u svijetu, lađe jedna uz drugu poredane u dužini od 2,5 kilometara, koliko je dužina mosta za Pelješac. Dekor odaje jedinstvo Neretve, Pelješca, Dubrovnika, Korčule.

"Nedamo škoje-hoćemo most" - poručeno je sa nekoliko transparenata na brodovima. Sa razglasa ore domoljubne pjesme, prednjači Thompson, a puštena je i Moja Domovina. Okupljeni u Neretvanskom kanalu pod sloganom "Bilo naroda-gradimo most" jedinstveni su da se Pelješki most mora nastaviti graditi.

"Oni koji su protiv izgradnje Pelješkog mosta, protiv su cjelovitosti Hrvatske". Tako je odlučio narod jer je hrvatski suverenitet neupitna svetinja. Budući da je projekt mosta završen, napravljene sve potrebite studije pronašlo se i financijsko riješenje, poručeno je hrvatskoj javnosti iz Neretvanskog kanala.

Most će se prodavati na centimetre. Svaki centimetar osam tisuća kuna. Sigurni su da sa prodajom neće biti nikakvih problema jer se već javljaju naši ljudi iz zemlje i inozemstva, koji su zainteresirani za kupovinu i po više centimetara. Njihova će imena biti upisana na brončanoj ploči, koja će se postaviti na most.

Ipak sa skupa je upućena i politička poruka aktualnoj Hrvatskoj vladi.

"Najoštrije prosvijedujemo protiv izjava visokih državnih dužnosnika o prepuštanju hrvatskog teritorija BIH, jer bi to zauvijek onemogućilo spajanje i povezivanje hrvatskog juga a time i onemogućilo gradnju mosta. Stoga najozbiljnije upozoravamo vladu i Sabor, koji najavljuju da će uskoro napraviti grubi presedan odricanjem dijela teritorija RH,što je suprotno Međunarodnom pravu i Ustavu RH a po članku 132 Kaznenog zakona predstavlja čin veleizdaje, za koji je predviđena kazna zatvora do 40 godina", poručeno je iz Komarne, nakon spajanja lađa i brodica u most.

"Zadovoljan sam odazivom. Most gradimo i most smo izgradili", kratko je kazao predsjednik udruge Zavjet, Mladen-Braco Milošević, jedan od organizatora skupa.

Stanislav SOLDO

Primjedbe

Popularni postovi