POLITIKA MORA POČIVATI NA ETIČKIM TEMELJIMA

Papa je Benedikt XVI. prije podne u Castel Gandolfu primio u audijenciju sudionike skupa Centrističke demokratske unije kojima je poručio da se političari moraju, poglavito ako se nadahnjuju na vjeri, zauzimati u obrani života i obitelji. Potom je istaknuo potrebu da se političko i civilno zauzimanje zasniva na čvrstom etičkom temelju.
U političkom i građanskom zauzimanju ima se tražiti čvrst etički oslonac – rekao je Papa govoreći o odgovornosti političara, poglavito onih koje nadahnjuje vjera, za opće dobro. Glede toga valja spomenuti opomenu iz knjige Mudrosti, koja strogo sudi one koji vladaju, ali ona nije prijetnja nego je poticaj i ohrabrenje upraviteljima, na svim razinama, da prema svojim mogućnostima čine dobro, prema mjeri i poslanju koje Gospodin povjerava svakome – objasnio je Papa. Odsutnost je etike pridonijela, naročito u gospodarstvu – dodao je Papa –sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi. Stoga je žurna politika pozorna na najosnovnije i najdublje potrebe osobe koja ne nudi nepromišljene, površne i kratkoročne odgovore. Vaš se politički i institucionalni prinos ne smije ograničiti na hitne odgovore tržišnoj logici, nego na traženje općega dobra, ispravno shvaćenog, kao i na promicanje i zaštitu neotuđivoga dostojanstva ljudske osobe – istaknuo je Benedikt XVI.
Papa je naveo vrijednosti koje ima braniti kršćanski političar, a to su u prvom redu poštivanje života od začeća do prirodne smrti, a slijedom toga i odbacivanje namjernog pobačaja, eutanazije i svake eugeničke prakse, kao i poštivanje braka, nerazrješive unije između muškarca i žene i temelja zajednice obiteljskog života – ustvrdio je Benedikt XVI.
Govoreći o obitelji rekao je da je ona korijen koji hrani ne samo pojedinačnu osobu, nego i temelje društvenoga suživota te da je glavno i najučinkovitije odgojno mjesto za osobu. Istinski napredak ljudskog društva ne može zanemariti politike zaštite i promicanja braka i zajednice koja se iz njega rađa, te politike ima usvojiti ne samo država nego i međunarodna zajednica u svrhu izokretanja tendencije rastućeg izoliranja pojedinca, što je izvor trpljenja i pojedinca i zajednice – kazao je Papa.
Neka kršćansko zauzimanje bude u društvu kvasac za poboljšanje ljudskih odnosa i životnih uvjeta. To zauzimanje ne smije jenjavati, naprotiv treba ga jačati obnovljenom snagom jer su sve gore aktualne problematike – zaključio je Sveti Otac.
rv/benedikt

Primjedbe

Popularni postovi