THOMPSON: ŽELIMO FENOMEN ČAVOGLAVA PROŠIRITI NA HRVATSKU I BiH KAO POZITIVNI 'VIRUS' NACIONALNOG PONOSA

Donosimo vam autentičnu reportažu sa slavlja u Čavoglavama
Vijesti Hrvatska Thompson: Želimo fenomen Čavoglava proširiti na Hrvatsku kao pozitivni 'virus' nac

Thompson: Želimo fenomen Čavoglava proširiti na Hrvatsku kao pozitivni 'virus' nacionalnog ponosa

Nemoguće je bilo opisati ozračje u Čavoglavama koje je najviše podsjećalo na ono što smo proživljavali na sam dan vojne akcije Oluje. Svi smo nešto slutili, nadali se nečemu velikom, veličanstvenom, a na kraju ipak bili iznenađeni. Iznenađeni jedinstvenom dušom hrvatskom, mladošću ponosnom i odlučnom, dovršili smo stoljetni san Hrvata. Ovdje
  • Autor: Ivan Baćak
  • Photo: Pixsell
  • Ponedjeljak, 06.08.2012 09:31
U Čavoglave je stiglo mnoštvo svijeta iz najudaljenijih krajeva Hrvatske - od Privlake do Iloka, od Dubrovnika i Vukovara do Istre i Herceg Bosne. Ovdje su se našli i Hrvati iz Australije, SAD, Novog Zelanda i država EU.
Već oko pet sati u nedjelju popodne u Čavoglavama je bilo više od 60.000 posjetitelja. Rijeka naroda i dalje je pristizala, ali i oni koji su i kasnije još razmišljali o dolasku nisu se imali čega bojati jer je organizacija bila na vrhunskoj razini. Ipak, nije bilo na odmet naoružati se strpljenjem…
Marko Perković Thompson nam je prije dolaska defilea 'bikera' iz Drniša, izjavio da je sretan prije svega što se diljem Lijepe naše i Herceg Bosne obilježava veličanstvena pobjeda Hrvatske vojske, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti. Jer nije cilj dovesti sve Hrvate u Čavoglave nego 'fenomen Čavoglave' proširiti kao pozitivni virus nacionalnog ponosa.
Nemoguće je bilo opisati ozračje u Čavoglavama koje je najviše podsjećalo na ono što smo proživljavali na sam dan vojne akcije Oluje. Svi smo nešto slutili, nadali se nečemu velikom, veličanstvenom, a na kraju ipak bili iznenađeni. Iznenađeni jedinstvenom dušom hrvatskom, mladošću ponosnom i odlučnom, dovršili smo stoljetni san Hrvata. Ovdje smo uživali jednako u posavskoj šargiji, neumskoj ili dubrovačkoj lijerici, hercegovačkoj gangi ili sinjskoj reri.
Predstavile su se počasne vojne postrojbe, od veterana treće i četvrte gardijske brigade do hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada, korčulanskih vitezova, bakarske gradske straže itd. Ljubitelji hrvatske baštine uživali su u predstavljanju više od trideset KUD-ova iz različitih krajeva Hrvatske. Usput se dobro jelo i solidno pilo.
Neformalno je raspisan natječaj za prvu 'sumnjivu' fotku s povijesnom ustaškom kapom.
Političara ima, nije da nema, ali ne takvih poput aktualnog predsjednika države koji bi pristali slikati se s 'kapama trorogama' i sličnim povijesnim simbolima koji nas uglavnom razdvajaju. U pozitivnom ozračju nije bilo mjesta 'mržnji' s bilo koje strane - pjevalo se, feštalo se, razgovaralo... Upoznavali su se virtualni prijatelji s Facebooka.
Na športskom igralištu se vodio 'ljuti boj' Thompsona, Bulića i Orlića s bivšim istaknutim nogometašima, novinarima, svećenicima i braniteljima. Za razliku od prijašnjih godina, nije nedostajalo piva (prošle godine je šleper s 30.000 litara piva planuo do osam sati navečer), janjetine, teletine, ćevapčića, pita i ostalih delicija. Zvona zvone pobjedničku melodiju 'Do nebesa nek' se ori'. S nama je bio i biskup šibenski msgr. Ante Ivas koji od početka okupljanja u Čavoglavama podupire Thompsona i njegov tim imajući razumijevanja za svehrvatsko veselje i onda kada se Čavoglave htjelo konfrontirati sa slavljem u Kninu.
Tisuće hrvatskih barjaka, navijačke grupe Hajduka i Dinama, Zadra i Zrinjskog, Slaven Belupa, povijesne postrojbe, KUD-ovi, zborovi, mažoretkinje, ministranti iz različitih župa, političari, novinari... Svi su se nekako razumjeli bez velikih riječi. Mladi se nestrpljivo čekali početak uvodnog koncerta manje afirmiranih rokerskih sastava, a onda su nastupili Opća opasnost, Željko Bebek, Mate Bulić, i Thompsonovi prijatelji. Oko ponoći je počeo pobjednički koncert Thompsona, a sve je završilo velikim vatrometom..

Primjedbe

Popularni postovi