POSTAJE LI NACIONALIZAM KAZNENO DJELO U SUVREMENOJ HRVATSKOJ

Angelina i hrvatski mediji kao novi čuvari političke korektnosti
Vijesti Hrvatska Ne znamo što je Goluža mislio kad je spomenuo 'Oluju', ali mi smo pomislili na vojnu akciju!

Ne znamo što je Goluža mislio kad je spomenuo 'Oluju', ali mi smo pomislili na vojnu akciju!

Hrvatskim medijima očito je potpuno svejedno radi li se o izjavi Angeline Jolie ili možda nekog transvestita, kao i je li riječ o oluji ili 'Oluji'. Bitno je da se Golužu, a preko njega rukometaše i druge sportaše, pa onda i navijače, a može i njihove prijatelje, supruge, očeve i majke optuži za 'nacionalizam'.
Je li hrvatski Sabor na nekoj od sjednica prije ljetne stanke možda donio odluku po kojoj se izvan snage stavlja 'Deklaracija o Domovinskom ratu' te zabranjuje svako spominjanje vojno redarstvene akcije Oluja, kao i bilo koje druge pobjedničke akcije hrvatske vojske? Ili su možda, na nekoj od tih sjednica saborski zastupnici izglasali novi Kazneni zakon koji nacionalizam kriminalizira kao izuzetno opasno društveno djelo, a nacionalistima propisuje kaznu zatvora i obvezno psihijatrijsko liječenje? Preporučaju li stručne službe za zaštitu zdravlja mladih da djeca traže zaštitu socijalnih službi ukoliko im njihovi očeve katkad ispričaju neki detalj o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu, posebice o motivima koji su ih nagnali da se u njega uključe? Treba li to smatrati posebno brutalnim oblikom psihičkog zlostavljanja koje ostavlja duboke posljedice na mentalno zdravlje djece? Trebaju li oženjeni branitelji strahovati da će im po nekom novom zakonu država raskinuti brak, ukoliko imaju naviku svakog kolovoza ostavljati svoje supruge na dan-dva same kod kuće dok oni sa svojim prijateljima odlaze na proslavu 'Oluje' u Knin, ili čak u Čavoglave? Treba li hrvatska služba 112 otvoriti posebnu liniju za brojne pozive građana koji traže pomoć policije zbog susjeda koji ih maltretira vješajući na državne blagdane zastavu na fasadu zgrade bez odobrenja i suglasnosti svih suvlasnika? Jesu li udruge civilnog društva posljednjih mjeseci otvorili vruće telefonske linije preko kojih je moguće nacionaliste prijaviti kao zlostavljače? Napokon, je li Državno odvjetništvo, uz svoje redovne poslove, krenulo u formiranje Ureda za suzbijanje nacionalizma (USN-a), te je li pravna struka definirala razlike između prihvatljivog patriotizma koju građani smiju osjećati i izražavati, nasuprot apsolutno neprihvatljivom izražavanju ljubavi prema domovini i sunarodnjacima, koja postaje nacionalizam?
Čini se da bi odgovor na sva ova pitanja trebao biti potvrdan! Jer jedino bi u tom slučaju, bilo razumljivo i logično što već danima u svim tiskanim i elektronskim medijima udarnu vijest predstavlja priča o jednoj američkoj glumici kojoj se nije svidjela izjava hrvatskog rukometnog izbornika.
Naime, nakon što je na Olimpijskim igrama hrvatska rukometna reprezentacija nadvladala srpsku rezultatom 31:23, pa je Slavko Goluža izjavio da ga je pobjeda njegovih igrača podsjetila na oluju - valjda nije bilo niti jednog hrvatskog medija koji nije prenio ocjenu te izjave, koju je na Twitteru navodno dala glumica Angelina Jolie. Kažemo 'navodno dala', jer niti danas, tri dana nakon objave ove izjave na Twitteru profilu pod nazivom Jolie Project, nije sasvim jasno je li njen autor doista američka glumica, njezin tim ili možda neki obožavatelj koji se u virtualnom svijetu "igra" preuzimajući identitet svoje najdraže filmske dive. Pa ga možemo zamisliti i kao transvestita koji u majici i hlačicama Lare Croft, iz njemu najdraže uloge ove glumice, tipka ove tweet poruke koje su uzbudile kompletnu hrvatsku medijsku scenu.
Bilo kako bilo, radi se zapravo o dvije odnosno tri kratke rečenice s ukupno 30-ak riječi koje glase: "I'm shocked by the comments Croatian handball coach made after the game vs. Serbia. Some people miss entirely the point of Olympic games!", dakle koje bi se mogle prevesti kao: "Ja sam šokiran(a) izjavama hrvatskog rukometnog izbornika nakon utakmice protiv Srbije. Neki ljudi ne razumiju pravi smisao Olimpijskih igara!". Pri čemu je, nešto kasnije, na profilu dodana i rečenica "Nationalism is not to be confused with Patriotism." odnosno "Nacionalizam ne treba brkati s domoljubljem".
Velike misli malih medijskih 'filozofa'
I nakon ovoga, hrvatski, ali i srpski novinari, poznati po svojoj zainteresiranosti prema novim spoznajama iz područja političke filozofije bacili su se na razradu ove teme. Istina, ove tri rečenice pripisuju se glumici, a ne Noamu Chomskyom, Borisu Budenu ili Slavoju Žižeku. No, za hrvatske novinare - čija je glad za filozofijom toliko snažna da bi netko tko ne razumije te finese mogao to protumačiti kao opsesivno-kompulzivni poremećaj – ovaj je detaljčić predstavljao tek olakotnu okolnost. Ta uostalom, Chomsky, Buden ili Žižek imaju prokletu naviku umjesto kratkih tweet poruka svoje misli izlagati na stotinama stranica, što je krajnje nepraktično za medijsku prezentaciju.
Ovako, s Jolie Projectom, mediji su dobili baš ono što su htjeli.
U sezoni kiselih krastavaca - umjesto brojanja ulazaka turista na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Pasjak ili Bajakovo; ili pak izvještavanja o kolonama vozila ispred Lučkog, tunela Sveti Rok ili s trajektnog pristaništa u Splitskoj luci - dobili su priču o "patriotizmu vs. nacionalizmu". Dakle, prava intelektualna poslastica za krdo političkih novinara koji već nekoliko dana osjećaju kompleks manje vrijednosti, jer desk urednici na prva mjesta stavljaju vijesti s tih sportskih igara o kojima oni znaju malo ili ništa. A onda je došao 'spas" u obliku teme koja objedinjuje i sport i politiku! A tu su se vjerojatno našli i novinari iz Lifestyle i 'red carpet' rubrika koje je zapalo dežurstvo u redakcijama u vrijeme godišnjih odmora... A koji o Angelini znaju više i od sportskih i od političkih novinara. Pa je zajedničkim snagama razvijena ova tema.
Naravno, treba li uopće spomenuti kako se u ovoj zemlji pritom nitko ne zamara pitanjem zašto bi bilo kome tko nije zagriženi fanovac ove američke glumice trebalo biti bitno što ona misli o razlici između nacionalizma i patriotizma?
Je li to važno primjerice Predsjedniku države i njegovim savjetnicima, predsjedniku Vlade i ministrima, je li to važno akademicima HAZU, znanstvenicima na institutu Ruđer Bošković, profesorima na Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti? Je li to važno članovima Društva hrvatskih književnika, članovima Hrvatske odvjetničke komore, ili barem članovima Hrvatske gorske služba spašavanja? Hoće li pitanje što o nacionalizmu i patriotizmu misli Angelina Jolie biti slijedeće godine na ispitu Državne mature, pa je to važno barem hrvatskim srednjoškolcima? Također, smatra li itko da mišljenje Angeline Jolie danas analiziraju Dejan Jović, Slavko Goldstein, Žarko Puhovski, notirajući si ga kao bilješku za neku buduću fusnotu u svojim knjigama? Možda profesori Mirjana Kasapović, Nenad Zakošek, Tihomir Cipek? Barem seksolog Aleksandar Štulhofer? Naravno da ne!
Napokon, vjeruje li itko da upravo sada na Jolienino shvaćanje Oluje polemički osvrt pišu povjesničari Ante Nazor ili Davor Marijan? Odgovor je opet isti – naravno da ne pišu.
Goluža kao kolateralna žrtva demonizacije hrvatskog patriotizma
Riječju, hrvatski mediji dva dana pune stranice, čak i naslovnice, temom koja zanima samo polupismene novinare, njihove urednike i njihove političke sponzore. Pri čemu čak nemaju potrebe više skrivati kako svoju publiku tretiraju kao uspješno i trajno formiranu populaciju idiota.
A čini se da su u pravu. Jer da nije tako, kako bi ova 'vijest iskopana s Twittera' mogla biti aktualna duže od sat ili dva. No, u zemlji u kojoj je pred samo nekoliko godina jedan od najtiražnijih dnevnih listova donio intervju s tada 23-godišnjim mladićem pri čemu je i novinar i cjelokupno uredništvo lista mislilo da donose ekskluzivan razgovor s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom; ili pak u kojoj smo pred 15-ak godina svjedočili novinarskoj vijest o slijetanju aviona s američkim ministrom trgovine Ronom Brownom u Dubrovnik, iako se avion nažalost srušio pri čemu je tragično poginulo svih 35 putnika i članova posade – takva pitanja zaista su izlišna.
Jer, hrvatskim medijima zaista je potpuno svejedno radi li se o izjavi Angeline Jolie ili možda nekog transvestita, kao i je li riječ o oluji ili 'Oluji'.
Bitno je da se Golužu, a preko njega rukometaše i druge sportaše, pa onda i navijače, a može i njihove prijatelje, supruge, očeve i majke optuži za "nacionalizam". Pa se onda i u hrvatskim medijima može naširoko izvještavati o reakcijama na ovu izjavu koje dolaze sa srpske strane. Od novinskih naslova 'Slavko Goluža je težak kreten' (Kurir) ili 'Goluža, platit ćeš za Oluju' (Alo). A od Goluže se onda traži odgovor na te reakcije, u kojima se hrvatskog izbornika objektivno stavlja u defenzivan položaj i u kojem on objašnjava da je, eto "mislio samo na film 'Oluju', no da su mediji sve drugačije shvatili".
Jer ne drži nam to moralističko-političko predavanje o 'patriotizmu i nacionalizmu' neka američka glumica, nego nam ovo predavanje drže 'naši' politički i kulturni 'glumci' i 'transvestiti'!
Stoga bi i odgovor trebao biti usmjeren njima, a ne Angelini i trebao bi glasiti: "Ne znamo što je Goluža mislio kad je spominjao 'Oluju', ali mi smo pomislili na vojno redarstvenu akciju. I da, mi jesmo hrvatski nacionalisti i zbog toga se ne mislimo nikome pravdati."
Barem dok politička vlast s Markova trga, a ne s Brijuna - ne donese zakone kojim to kriminalizira i sankcionira. A ako donese, kad donese – onda ćemo o tome govoriti na ulici i na trgovima, kao što je u srpnju 1991. govori Vlado Gotovac ispred zgrade Komande 5. vojne oblasti u Zagrebu.
>>> Riječ 'Oluja' zadobila je blasfemično značenje, stoga ćemo je ponoviti: 'Oluja', 'Oluja', 'Oluja'!

Primjedbe

Popularni postovi