KAKO JE ČAČIĆ 'MAZNUO' CONING?

Državna revizija otkriva: Radimir Čačić 90-tih je državi 'maznuo' Coning

Revizija je otkrila kako je Coning privatiziran za četvrtinu njegove vrijednosti jer u privatizacijsku masu 'slučajno' nije ušla posudba Elanu od 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Taj je novac kasnije vraćen novom vlasniku - Radimiru Čačiću.
  • Autor: Damir Grund
  • Photo: Pixsell
  • Ponedjeljak, 30.07.2012 20:33
Nakon što je poslije punih sedam godina okončan stečajni postupak nad tvrtkom Ingprojekt, kako se od 1995. godine zove bivši Coning holding, u kojem je direktor bio sadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, portal Dnevno objavljuje i izvješće Državnog ureda za reviziju u kojem se prvom potpredsjedniku vlade na leđa stavljaju nove optužbe.
Revizija naime navodi kako 'postupak pretvorbe društvenog poduzeća Coning d.d.  nije obavljen u u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća'.
Coning je naime privatiziran za četvrtinu njegove vrijednosti jer u privatizacijsku masu 'slučajno' nije ušla posudba slovenskom Elanu od 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Taj je novac kasnije vraćen novom vlasniku, Radimiru Čačiću.
Iz toga proizlazi da je netko, slučajno ili namjerno, ''frizirao' Elaborat o procijenjenoj vrijednosti poduzeća te iz njega izostavio navedeni iznos. To je, prema nalazu revizije, smanjilo vrijednost tvrtke za oko 3 milijuna njemačkih maraka. Pojednostavljeno rečeno, novi vlasnik, Radimir Čačić toliko ju je manje platio.
Država nekome daje, a nekome uzima
Popijač:'Čačića prijaviti za privatizacijski kriminal'
- Protiv Radimira Čačića trebalo bi povesti istragu u skladu s novom ustavnom odredbom da privatizacijski kriminal ne zastarijeva - poručio je za Dnevno HDZ-ov saborski zastupnik Đuro Popijač.
Dodao je kako je Fond za privatizaciju prvo poništio pretvorbu Čačićevog Coninga nakon što je utvrđeno kako je kupnja tvrtke financirana sredstvima društva dok su dioničari sudjelovali u svega osam posto. A onda je 21. srpnja 2000. Fond poništio i to svoje rješenje o poništenju iako su i financijska policija i revizija utvrdili nepravilnosti.
Zanimljivo je da se sličan privatizacijski scenarij 1993. godine odigrao s poduzećem RIZ Odašiljači, o kojem je pisao portal Dnevno . U njihovom Elaboratu o privatizaciji nije bilo uknjiženo 17 milijuna američkih dolara jer se radilo o teško naplativom poslu u Iraku, koji je obavljen preko vojnog servisa tadašnje SFRJ. Kako je kasnije novac ipak doznačen, država se za taj iznos upisala kao suvlasnik (64 posto) privatiziranog poduzeća. Dakle novac nije dan novim vlasnicima. No, u Coningovom slučaju učinjeno je drugačije. Novac prethodno izostavljen iz Elaborata, nakon privatizacije je dan novom vlasniku, Radimiru Čačiću!
To, međutim nije jedina Čačićeva 'muljaža' koju otkriva Državni ured za reviziju.
Kako bi izbjegao plaćanje potraživanja od čak 452 milijuna kuna koje su teretila tadašnji Ingprojekt, odnosno Coning holding, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri – Coning inženjering, Coning ekologija, Coning turizam i Coning informatika, Na njih je, a to je utvrdila državna revizija, prenio svu materijalnu imovinu u obliku zemljišta, zgrada i opreme, dok su Coning Holdingu, odnosno bivšem Ingprojektu ostala potraživanja, ulaganja u dionice novoosnovanih društava te obveze. Tako Coning holding, od 1994. godine do obavljanja revizije 2002. godine, nije imao ni jednog zaposlenog radnika.
'Društvo je nesposobno za plaćanje jer na žiro računu u razdoblju od 1.kolovoza 1995. do dana obavljanja revizije ima neprekidno evidentirane obveze. Također je i prezaduženo, jer su od 1996. godine iskazane ukupne obveze veće od vrijednosti imovine', kaže se u revizijskom izvješću.
Zamjenama dionica do NO-a Croatia airlinesa
U njemu gotovo dvije strane zauzimanju postupci kojima se u tzv,. zamjenama dionica pojedinih tvrtki (Conong holdinga i društva kćeri) rađao novi hrvatski kapitalist - Radimir Čačić. U jednom od njih prvi potpredsjednik vlade stekao (zamijenio) je i dionice Croatia airlines u iznosu od 360 tisuća DEM-a iako revizori navoda kako 'iz dokumentacije nisu vidljivi razlozi i kriteriji procjenjivanja tržišne vrijednosti dionica društva Croatia airlines', odnosno zašto su one u nekim slučajevima plaćane manje a u nekim slučajevima više od njihove tržišne cijene.
Bilo kako bilo, već trinaest godina u Nadzornom odboru državnog avioprijevoznika sjedi Marija Čačić. Na tom mjestu, prema podacima iz baze podataka Poslovna Hrvatska, 1999. godine zamijenila supruga. U toj državnoj tvrtki vlasnici povlaštenih dionica, tzv. 'utemeljitelji' među kojima je i Coning Inženjering, imaju pravo na članstvo u nadzornom odboru bez obzira na to što je njihov vlasnički udio mizeran.
Riječ je o tvrtkama koje su osnovale nekadašnji Zagal, pravnog prethodnika CA, i koje je kasnije država ulaskom u vlasničku strukturu poduzeća gotovo istisnula. No, bez obzira na realan odnos snaga, predstavnici 'utemeljitelja', iako su kao vlasnici povlaštenih dionica formalno bez upravljačkih prava, godinama sjede u NO-u.
>>> Knjiga o Radimiru Čačiću - jedinom političaru koji je prevario Židove i ostao živ
Coning holding namjerno otjerao u stečaj
Vjerovnici su prijavili čak 452 milijuna kuna potraživanja od bivše Čačićeve tvrtke, no stečajni upravitelj priznao im je oko 177 milijuna kuna jer je ostalo otišlo u zastaru. Najveći dio tih potraživanja odnosio se na propali posao Coninga u Izraelu, oko 282 milijuna kuna.
Taj posao posebno baca tamnu sjenu na poslovnu karijeru Radimira Čačića koji se voli predstavljati kao uspješan gospodarstvenik. Kao uostalom i cijela sudbina poduzeća koje je prvi potpredsjednik vodio.
Naime, upravo je Čačić 1991. godine, kad je bio direktor još neprivatiziranog Coninga, ugovorio u Izraelu gradnju oko 1300 stanova koja je najviše pridonijela tjeranju Coning holdinga, odnosno Ingprojekta u stečaj.
Građevinsko poduzeće Zagorje trebalo je graditi te stanove u Izraelu, pa je poslalo radnike i operativu u tu zemlju, ali nije uspjelo naplatiti svoje radove pa je tužilo Coning. Osim Zagorja, potraživanja prema Coningu, odnosno Ingprojektu stečajnom su upravitelju među ostalim prijavili i država, oko 50 milijuna kuna za neplaćene doprinose i poreze, i Coning inženjering oko sedam milijuna kuna. No, većina je tih potraživanja odbijena, uglavnom zbog zastare.

Primjedbe

Popularni postovi