JOŠ SAMO MESIĆ VJERUJE DA U HRVATSKOJ POSTOJI 'DESNICA'

Na obilježavanju tzv. Dana "antifašističkog" ustanka, koji je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u subotu održan u Srbu okupio se nekoliko stotina osoba, poglavito članova srpskih udruga iz Hrvatske, BiH i Srbije, među kojima su bili Milorad Pupovac i Srjepan Mesić.


Čestitajući dan četničke pobune kao tzv. Dan ustanka Mesić je istaknuo kako je 27. srpnja dan zajedničkog ustanka Hrvata i Srba.


- Obilježavanje Dana ustanka željelo se gurnuti u zaborav, a u Srbu je bio pravi narodni ustanak, zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv fašizma. U Sisku je osnovan prvi partizanski odred u okupiranoj Europi, ali ustanak je bio ovdje - rekao je Stjepan Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!
Mesić je posebice oštro reagirao na procjene kako se sudjelovanjem na skupu u Srbu zapravo veličaju četnički zločini ali i sve učestalijim prozivkama Josipa Broza kao zločinca.
- Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova. Apologeti ustaštva i patološki mrzitelji antifašizma dominiraju medijima. Nitko ne reagira na utužive sadržaje.  Protiv toga se moramo boriti - rekao je Mesić.
>>Sjećanje na ubijene u Boričevcu i drugim mjestima
Mesić je također negodovao protiv izjednačavanja totalitarnih režima, ali i očite činjenice da je područje nekadašnje Jugoslavije prekriveno stratištima onih koji tu Jugoslaviju nisu željeli.
- Što reći na tezu da su fašizam i komunizam jednaka zla? Što reći na to da se čak sloboda umjetničkog stvaranja zloupotrebljava kako bi nam se servirala teza da je legendarni vođa antifašističkog otpora maršal Josip Broz Tito bio nekakav Rus, patološki ubojica, koji je prisvajao identitet malog austrijskog vojnika Broza u I. Svjetskom ratu?. Što reći na tvrdnju da je područje Jugoslavije posuto masovnim grobnicama u kojima su žrtve komunizma dok se zaobilaze gubilišta žrtava fašizma, zapitao se Mesić kazavši da se protiv toga treba boriti, kazao je Mesić.
Pupovac je kazao kako je ovo „dan kojeg se neki trebaju sramiti i hodati pognute glave, ali to nismo mi okupljeni“, preuzimajući opet na sebe ulogu povjesničara pokušao je negirati bilo kakvu upletenost komunista u zločine.
- S tugom moram govoriti o žrtvama ovdašnjih hrvatskih sela koji su pale kao rezultat zvjerstva četničkih okupacija koje su djelovale u Srbu. Onih koji nisu imali ideju zajedništva, ideju zajedničke slobode kao što su imali antifašisti i partizani, kazao je Pupovac.
>>Zdravko Tomac: Srb je simbol kontinuiteta protuhrvatske četničke zločinačke politike 1941., 1971. i 1991. godine
Opet je komunističku revoluciju i četničko-komunistički ustanak nazvao antifašizmom.

- Antifašizam nije bio samo borba za goli život već i borba za socijalnu pravdu i jednakost, te borba za bratstvo i slogu među narodima i takav antifašizam treba danas nama u Hrvatskoj - rekao je Pupovac.
Prosvjednici vikali "Mesiću cigane"
Skup su su osiguravale jake policijske snage, jer je na obilježavanju četničke pobune protuprosvjed održalo stotinjak članova Autohtone hrvatske stranke prava. Njih je u Srb dopratilo oko 200 pripadnika interventne i temeljne policije. Prosvjedovali su u ograđenom prostoru kod spomenika Danu ustanku, a nosili su transparentima na kojima je pisalo "Škabrnja!" i "Hrvatska".
Govore su održali Dražen Keleminec iz autohtone stranke prava i Joso Vuković, dogradonačelnik Brinja.

Prosvjednici su "doživotnom predsjedniku" Stjepanu Mesiću skandirali: "Mesiću Cigane!". Mesić im je uzvratio:" Kvazidomoljubi!".

Za razliku od prijašnjih godina, u Srbu se ove godine nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora.


R.H.

Primjedbe

Popularni postovi