HRVATI, GOTOVINA I MARKAČ VAŠI SU HEROJI

Bivši savjetnik M. Thatcher: Hrvati, Gotovina i Markač vaši su heroji


Bivši savjetnik M. Thatcher: Hrvati, Gotovina i Markač vaši su heroji
Neovisni sudionici dokumentarca nisu svjedočili u Haagu, nisu radili za obranu ili tužiteljstvo, nisu u interesnoj ili poslovnoj vezi s Hrvatskom. Samo žele pravdu
Kad je sudac Alphons Orie u sudnici Haaškog suda 15. travnja 2011. pročitao prvostupanjsku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u kojoj je stajalo da bi u zatvoru trebali provesti 24 i 18 godina, uvjerena sam da nitko u Hrvatskoj nije ostao ravnodušan. Vjerojatno ni oni koji su priželjkivali takav rasplet događanja nisu krili da su šokirani dosuđenom kaznom. Velika većina Hrvata u zemlji i širom svijeta nezadovoljno je reagirala na presudu ocjenjujući je nepravednom, pravno neprofesionalnom i dugoročno lošom ne samo za generale Gotovinu i Markača nego i za hrvatsku državu, posebno zbog kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata, koja bi mogla imati nemjerljive posljedice za sve nas.
Intelektualci komentiraju
Nakon smirivanja emocija i racionalnog promišljanja o nastaloj situaciji, svi smo nadu usmjerili prema žalbenom procesu u Haagu vjerujući da će pobijediti istina i pravda te da će generali biti oslobođeni. Mnogi su građani pitali odvjetničke timove hrvatskih generala kako mogu pomoći, nudili savjete, složni u zaključku da prvostupanjska presuda Haaškog suda mora biti u najmanju ruku ublažena nakon konačne odluke Žalbenog vijeća, koja se očekuje u prosincu ove godine.
Razmišljajući kako kao novinar mogu pomoći u boljem razumijevanju rada Haaškog suda i presuda našim generalima, od prijatelja iz Australije primila sam tekst povjesničarke iz Tasmanije Mishke Gore, koja je temeljito pratila sudske procese Gotovini i Markaču i nazvala ih farsom, te sam zaključila da je najbolje snimiti dokumentarni film u kojem bi intelektualci sličnih promišljanja iz cijeloga svijeta predstavili svoje komentare o toj temi. K tomu, procijenili smo da će naši čitatelji s odobravanjem prihvatiti novi projekt Večernjeg lista te smo, kako bismo ih još bolje informirali, diljem svijeta potražili neovisne stručnjake koji u dokumentarnom filmu naslova “Udružena nepravda” žele predstaviti svoje mišljenje.
Prvog sugovornika, glumca Gorana Višnjića, pronašli smo u Los Angelesu, u West Hollywoodu, gdje nas je primio u svojoj kući.
– Ne poznajem osobno generale Gotovinu i Markača, ali sam otišao u Haag kako bih pratio žalbeni proces jer smatram da su nevini – rekao je Višnjić.
Putovanje zrakoplovom od Los Angelesa do Sydneya u Australiji traje 15 sati, a tamo nas je dočekala Ina Vukić, psihologinja i autorica bloga “Croatia the War, and the Future”, koja je zaključila da ni jedna hrvatska vlada nije dovoljno lobirala po svijetu za istinu o Domovinskom ratu te drži da se moglo puno više napraviti za obranu generala. Iz Sydneya do Tasmanije leti se gotovo tri sata, a susret s Mishkom Gorom, povjesničarkom i humanitarnom djelatnicom koja je 1991. kao studentica pomagala izbjeglicama iz Bosne i Hrvatske smještenima u Osijeku i Splitu, a posjetila je i razrušeni Vukovar, bio je dirljiv. U razgovoru za naš film otvoreno je poručila da su generali Gotovina i Markač za mir i pravdu napravili više u dva dana tijekom operacije Oluja i spašavanja Bihaća od srpskih agresora nego što je Sud u Haagu učinio tijekom dva desetljeća.
Presuda se mora ukinuti
U filmu je svoja oštra promišljanja argumentirala brojnim dokazima pa je pravo zadovoljstvo bilo imati sugovornicu koja bolje od mnogih u Hrvatskoj razumije događanja na Tribunalu te koja brani hrvatske interese. U Hong Kongu sam upoznala profesora Nevena Sesardića koji predaje na Sveučilištu Lingnan. On je jedan od najpoznatijih hrvatskih intelektualaca u svijetu i strpljivo je pročitao cijelu presudu generalima te u filmu objasnio zašto drži da bi presuda morala biti ukinuta. U Londonu sam upoznala Robina Harrisa, dugogodišnjeg savjetnika britanske premijerke Margaret Thatcher ,koji me oduševio poznavanjem hrvatske povijesti i borbe za neovisnost te procjenama o radu Haaškog suda.
– Kad se 1993. godine osnovao Haaški sud, bio sam zadovoljan vjerujući da će zaustaviti nova krvoprolića i rat, ali kad se dogodila Srebrenica i potom optužnice hrvatskim generalima, brzo mi je postalo jasno da Tribunal nije i neće ispuniti svoju ulogu. Hrvatski narod, država i dijaspora moraju zauvijek zapamtiti da su generali Gotovina i Markač nacionalni heroji bez kojih bi danas Bosna i Hercegovina i Hrvatska izgledali drugačije jer bi Srbi ostvarili ideju velike Srbije – rekao je Harris.
Drugi londonski sugovornik, novinar Brian Gallagher iskreno se nada da će Gotovina i Markač biti oslobođeni, a tu je želju ponovio i profesor Mirjan Damaška sa Sveučilišta Yale. U filmu se govori i o posljedicama za Republiku Hrvatsku u slučaju potvrđivanja prvostupanjske presude generalima Markaču i Gotovini, posebno po točkama optužnice za zločinački pothvat i protjerivanje pripadnika srpske nacionalnosti tijekom oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija.
Svi su sudionici dokumentarnog filma osobe koje nisu svjedočile u Haagu, koje nisu radile ni za tužiteljstvo ni za obranu i koje nisu ni u poslovnim ni interesnim vezama s Hrvatskom ili obranama generala Gotovine i Markača. Uz pomoć izjava, komentara i dokaza intelektualaca iz svijeta koji nisu interesno povezani s Hrvatskom i Hrvatima, koji su vođeni samo željom za pravdom i istinom, u filmu saznajemo i drugu stranu priče o događajima u Haagu.
Neprihvatljiva kvalifikacija
Poruke je filma “Udružena nepravda” da je neprihvatljiva kvalifikacija “udruženi zločinački pothvat” te da postojeća presuda postulira kolektivnu krivnju hrvatske politike i možda vodi destabilizaciji ne samo Hrvatske nego i cijele „regije“, odnosno onoga što na sudu nazivaju zapadnim Balkanom, a presuda je, bude li potvrđena, priprema pravnog terena da se u budućnosti sudi svim NATO-ovim zapovjednicima jer nema tog rata u kojem nema civilnih, kolateralnih žrtava. Prvi dokumentarac Večernjeg lista “Udružena nepravda” možete uz naše novine kupiti od subote, 4. kolovoza, za 8 kuna.
Svi su sugovornici godinama pratili rad Haaškog suda te zaključuju da za presudu nema dokaza
Film "Udružena nepravda“ priča je o sudskom procesu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, o radu Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju, posljedicama prvostupanjske presude hrvatskim generalima i objašnjenje ocjene da je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu koja ima implikacije na cijeli hrvatski narod. Tematski su okosnica filma australska humanitarna djelatnica i povjesničarka Mishka Gora, koja svojim kolumnama i člancima vrlo oštro ali argumentirano proziva rad Haaškog suda, istražitelja i sudaca, za koje otkriva i nemoralnosti u profesionalnom radu, te britanski, australski i američki sugovornici, ali i naši ljudi, profesor Neven Sesardić sa sveučilišta u Hong Kongu i glumac Goran Višnjić.
Svi sugovornici iz vlastitog iskustva, godinama prateći rad Haaškog suda, zaključuju da je suđenje generalima pokazalo i niz manjkavosti ad hoc sudova te da je presuda donesena na temelju nedovoljno utvrđenih i pravno relevantnih dokaza.
Pogledajte fotogaleriju:

www.vecernji.hr

Primjedbe

Popularni postovi