VESNA PUSIĆ TRAŽILA POVLAČENJE TJERALICE ZA J. PERKOVIĆEM

Tajna diplomacija: Vesna Pusić tražila od Westerwellea povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem

Njemačka bi s ratifikacijom Pristupnog sporazuma Hrvatske EU mogla čekati do proljeća iduće godine, nakon proljetnog izvješća o monitoringu. Jedna od primjedbi Berlina su tzv. nameti za mobilne operatore, na što su od Pusićke dobili odgovor da će biti ukinuti 30. lipnja.
Guido Westerwelle i Vesna Pusić
Iako se ne očekuju značajniji problemi u procesu ratifikacije, Hrvatskoj je stalo da se taj posao obavi što prije kako bi se ostvario predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, ističu diplomatski izvori. Upravo zbog toga, "da se ništa ne prepusti slučaju", ratifikacija je bila jedna od tema razgovora ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njemačkoga kolege Guida Westerwellea u Berlinu.

- Nijemci nemaju posebnih zamjerki na Hrvatsku, zadovoljni su akcijskim planom koji smo poslali EK, traže samo da se drži predviđeni tempo. Mi bismo željeli da ratifikacija bude što prije, tim više što sljedeće godine Nijemci imaju izbore - objasnila je Vesna Pusić i dodala da su Berlin posebno zanimali tzv. nameti za mobilne operatore, na što su dobili odgovor da će biti ukinuti 30. lipnja, kazala je Pusić u izjavi za Večernji.hr.

>>Specijalna misija: Vesna Pusić lobirala za povlačenje njemačke tjeralice za Perkovićem i Mustaćom
Neslužbeno se također doznaje kako je Pusić od njemačkog kolege zahtjevala i povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem i Zdravkom Mustaćem, koje njemačka policija traži zbog organiziranja niza ubojstava i otmica na njemačkom teritoriju, što međutim mediji prešućuju.
>>Bayerische Polizei - Josip PERKOVIC und andere wegen Mordes an Exilkroaten gesucht
U diplomatskim krugovima pojavile su se naime spekulacije kako je hrvatska strana voljna odustati od tzv. nameta za mobilne operatore ali istodobno od Njemačke strane zahtjeva povlačenje tjeralice protiv Josipa Perkovića, kojeg aktualna ministrica u razgovoru s njemačkim kolegom predstavlja kao uglednog hrvatskog građanina.
>>Osoba s međunarodne tjeralice svjedok pred sudom: Merčep optužio Josipa Perkovića za pokušaj ubojstva
Prema informacijama iz diplomatskih krugova riječ je o drugom zahtjevu Vesne Pusić za povlačenjem tjeralice za Perkovićem. Prvi je upućen tijekom posjeta  Vesne Pusić, Marije Pejčinović-Burić, Nevena Mimice i Milorada Pupovca, u travnju 2011. kada su u svojstvu parlamentarnog izaslanstva boravili u petodnevnom službenom posjetu Berlinu.
Link na tjeralicu njemačke policije:
http://www.polizei.bayern.de/fahndung/personen/straftaeter/bekannt/index.html/95216
R.H

Primjedbe

Popularni postovi