ZADNJIH DESETAK GODINA OBITELJ TUĐMAN, HRVATSKI LIST I PORTAL HKV SU UVIJEK BILI UZ GUBITNIKE. HOĆE LI TAKO BITI I NA OVOM SABORU HDZ-a?


Suzio se izbor za predsjednika HDZ-a

U finišu unutarstranačke borbe za predsjednika HDZ-a događaju se iznenađenja koja to zapravo i nisu: riječ je samo o tomu da pojedini mediji mijenjaju svoje „favorite" pa onda kao senzaciju nude „vijesti" o tomu da je netko od autsajdera postao najozbiljniji kandidat. Od početka se znalo da Jadranka Kosor i dr. Darko Milinović kao prvi suradnici, ali i najveći poltroni Ive Sanadera i nemaju prevelikih izgleda pobijediti na ovim unutarstranačkim izborima s obzirom da je politika koju, između ostalih, i njih dvoje personificiraju i dovela HDZ na postojeću razinu. To što njih dvoje i danas vjeruju da još uvijek imaju izgleda, više je posljedica njihove nespremnosti da priznaju kako njihova osmogodišnja politika uz Ivu Sanadera ne Karamarkovrijedi ni pišljiva boba, da je tragična i izdajnička.

Najveće šanse

Potiskujući svoju sramotnu ulogu u njoj, oni se sizifovski trude pokazati viktorijansku fasadu na svome liku i djelu, ali to više nitko ne pije. Može se, doduše, čuti poneki usamljeni glas potpore Jadranki Kosor, poput onaj Šibenčanina Ante Kulušića, ili Darku Milinoviću, poput nekih iz Gospića, ali kako sada stvari stoje, na stranačkome saboru 20. svibnja mogli bi doživjeti ne samo poraz nego i sramotni Bez dogovoraPropao je i pokušaj dogovora između Kujundžića i Karamarka da nastupe kao tim. Prošloga tjedna njihov je susret završio bez rezultatadebakl. Mimo njih dvoje, potpora se sada sve više koncentrira na ostale, a najviše na dvojicu kandidata: Tomislava Karamarka i dr. Milana Kujundžića. Dr. Drago Prgomet stao je, objavljeno je to već, uz dr. Kujundžića, a Ivan Domagoj Milošević i dalje ostaje sa svojom kandidaturom. Milošević je zadnjih dana pokušao nagovoriti dr. Kujundžića da odustane od kandidature i „svoje glasove" prepusti njemu, Miloševiću, jer smatra da jedino on može pobijediti SDP-ovca Zorana Milanovića na budućim parlamentarnim izborima, a Kujundžić će, za uzvrat, biti kandidat HDZ-a za predsjednika RH. Ideja je odbijena.
Propao je i pokušaj dogovora između Kujundžića i Karamarka da nastupe kao tim. Prošloga tjedna njihov je susret završio bez rezultata. Kako doznajemo, Karamarko je ultimativno tražio da on bude broj jedan, kandidat za predsjednika, a svi oni Kujundžićna poziciji od broja dva naniže. Prije toga navodno mu je Kujundžić ponudio da bude s njim i dr. Prgometom, ali na trećoj poziciji u stranci. Kada se vidjelo da ni jedan ne odstupaju od svojih ambicija, Kujundžić je Karamarku rekao: „Tomislave, ako ja pobijedim, za tebe u svakom slučaju ima mjesta u samome vrhu stranke, a ako ti pobijediš, meni se ne će biti teško vratiti u bolnicu, operirati kao što radim već 20-ak godina." Kujundžić i Prgomet, naime, smatraju da Karamarko ne može biti broj jedan u stranci poput HDZ-a s obzirom na, kako smatraju, „repove" koje vuče za sobom iz razdoblja suradnje s Mesićem i iz obavještajnog razdoblja. Nekoliko dana poslije propalog pokušaja dogovora, Karamarko je zatražio novi susret s Kujundžićem, no čini se da je ta priča već završena: svaki će od njih zasebno pred izaslanike stranačkoga sabora.

Različite kampanje

U međuvremenu, Kujundžić i Karamarko provode različite kampanje. Karamarko se fokusirao na nove predsjednike gradskih i županijskih organizacija HDZ-a koje moli da mu javno izraze potporu, vjerujući da će time i svi izaslanici iz gradskih i županijskih organizacija slijediti svoje predsjednike. S druge strane, dr. Kujundžić komunikaciju nije usmjerio na predsjednike tih organizacija nego izravno na same izaslanike. Navodno je već osobno komunicirao s 40 posto svih izaslanika koji će biti na Saboru HDZ-a. Tko će u toj igri pobijediti, teško je reći: prvo, zbog toga što javno iskazana potpora nekog predsjednika gradskog ili županijskog HDZ-a doista ništa ne znači niti koga obvezuje s obzirom da se glasuje pojedinačno i tajno. I drugo, zato što ljudi mogu, a u većini slučajeva to i čine, jedno govoriti, a drugo raditi. Dakle u obećanja se ni Karamarko ni Kujundžić ne bi smjeli previše pouzdati.
Odmah nakon što je izabran prošle subote za predsjednika županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije, Božidar Kalmeta izrazio je potporu kandidatuKosor Tomislavu Karamarku. Svi mediji i čitava javnost odmah je upisala Karamarku stopostotnu potporu brojnog izaslanstva Zadarske županije na stranačkome saboru. Dan poslije, u nedjelju ujutro, sjedio sam uz kavu s nekim od izabranih izaslanika te sam, čisto radi maloga testa, pitao njih i nazvao još osmoricu njih (inače sve izabrane izaslanike poznajem) da mi neobvezno i u offu kažu za kojega će kandidata biti na saboru HDZ-a. Od njih deset koliko sam ih čuo, osmorica će biti za dr. Kujundžića a dvojica za Tomislava Karamarka. Nazvao sam još neke HDZ-ove župane iz Hrvatske koji i po funkciji idu kao izaslanici na navedeni sabor.
Doznajem tako da je situacija, kako mahom kažu, „šarolika", u Splitu su navodno također uglavnom za Kujundžića, ali i Karamarko ima pristaše. Župan Ante Sanader kaže da su mnogi izaslanici s imotskog područja, u prijateljskim ili čak rodbinskim vezama s dr. Kujundžićem i da su, normalno, uz njega. No oni će ovih dana kao županijska organizacija zauzeti stav, dakle stati uz jednog kandidata, ali taj stav nikoga ne obvezuje jer na dan izbora svatko može tajno zaokružiti koga god želi. Vukovarsko-srijemski HDZ će, sudeći po neslužbenim najavama, zauzeti stav da podupire Tomislava Karamarka. U samome Zagrebu stanje nije ni izbliza jednoznačno. Tomislav Karamarko je, odmah po izboru gospodina Golema za novog predsjednika zagrebačkoga HDZ-a, očekivao da će mu javno izraziti potporu, no to se nije dogodilo. MilinovićČini se da dobar dio izabranih izaslanika iz zagrebačkog HDZ-a naginje Kujundžiću, a sam Golem se zasad ne želi izjasniti niti utjecati na ostale pa kaže da svaki od njih ima svoga favorita.
Tomislavu Karamarku svakako ide u prilog činjenica da će biti govornik na bleiburškoj komemoraciji 12. svibnja ove godine. Premda ne će govoriti kao kandidat, nego kao počasni član Počasnog bleiburškoga voda, javnost će ga posredstvom televizijskoga prijenosa doživjeti primarno kao kandidata. Karamarko je i prijašnjih godina posjećivao Bleiburg, maksimalno se trudio u pronalaženju financijske konstrukcije te poručuje da mu je čast što je pozvan kao govornik. Mora se priznati da je osvojio simpatije dobrog dijela većinske konzervativne Hrvatske jer je bio jedini dužnosnik koji je poticao procesuiranje počinitelja komunističkih i partizanskih zločina, premda nije postigao gotovo nikakve rezultate, što on tumači opstrukcijama u samome represivnom i političkom aparatu.
U medijima trenutačno svojim istupima dr. Milinović i Tomislav Karamarko nastoje umanjiti jedan drugome šanse, no sada kada nema ništa od timskog nastupa Karamarka i Kujundžića i kada je iz dana u dan jasnije da se potpora koncentrira uglavnom oko dvaju imena, Karamarka i Kujundžića, možemo očekivati žestoku polemiku između njih dvojice. Prava kampanja, kažu, tek počinje.
Ivica Marijačić
Hrvatski list

Primjedbe

Popularni postovi