KONFERENCIJA O OIE U SPLITU

Konferencija o obnovljivim izvorima eenrgije

Split, 21. svibnja 2012. - Sudionici konferencije "Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća", koja je počela danas u Splitu, ističu da Hrvatska, posebice Dalmacija, zbog velikog broja sunčanih dana u godini ima perspektivu u razvoju solarnih elektrana.

Tu konferenciju, na kojoj će se tijekom tri dana govoriti o važnosti korištenja alternativnih izvora energije, organizirali su Županija splitsko-dalmatinska i Veleposlanstvo SR Njemačke u Hrvatskoj uz sudjelovanje Delegacije Europske unije u RH, a pokrovitelj je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Njemački veleposlanik Bernd Fischer je istaknuo kako će se u Njemačkoj odustati od nuklearnih izvora enregije i usredotočiti se na alternativne izvore energije. "Energija sunca je za nas vrlo važna i u Njemačkoj imamo iskustva sa solarnim elektranama te smo spremni pomoći u tom pogledu Hrvatskoj, a posebice Dalmaciji", rekao je Fischer.

I bivši njemački ministar zaštite okoliša Klaus Topfer i bivši direktor UN-ova programa za okoliš (UNEP) u svojem se istupu zauzeo za jačanje suradnje Njemačke i Hrvatske u razvoju tehnologije za solarne elektrane, a zastupnik u njemačkom parlamentu i predsjednik njemačko - hrvatske parlamentarne skupine Klas Peter Willsch je istaknuo kako se brodograđevna industrija u Hrvatskoj može uključiti u proizvodnju i unaprjeđenje tehnologije za rabljenje obnovljivih izvora energije.

Šef izaslanika Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren je istaknuo kako Europska unija mora jačati svoju bazu znanja radi poticanja inovativne tehnologije, posebice kad je riječ o alternativnim izvorima energije. Po njegovim riječima plan je da se do 2020. godine uspostavi ulaganje "tri posto BDP-a Europske unije za istraživanje". Istaknuo je i važnost strategije EU-a tri puta 20, koju je prihvatila i Hrvatska, a kojom je predviđeno da se 2020. godine u Europskoj uniji proizvodi 20 posto energije iz obnovljivih izvora, da se poveća energetska učinkovitost za 20 posto te da se za 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova.

Hrvatski alpinist i novinar Stipe Božić je istaknuo kako moramo biti svjesni promjena u prirodi i spremni prilagoditi se na njih, jer negdje, primjerice u Europi, ledenjaci "polako nestaju", dok drugdje, primjerice u sjevernoj Americi, rastu. "Kada radimo razvojne projekte moramo vodit računa da ne budemo opterećeni raznim lobijima i da ne oštetimo prirodu, donosno da ljepotu prirode sačuvamo za buduće naraštaje", upozorio je Božić.

"UNDP podržava da se nizom projekata u četiri dalmatinske županije istodobno sačuva prirodno naslijeđe", rekla je koordinatorica UNDP programa u Hrvatskoj Louisa Vinton. Navela je primjer Brazila gdje je u zadnjih desetak godina ostvaren gospodarski rast, ali je istodobno "dramatično pojačana zaštita tropskih šuma". Ona je rekla kako postoje osporavanja "koncepta zelene ekonomije" jer je skup i pristupačan razvijenijim zemljama te je istaknula kako se morta pomoći siromašnijim zemljama da razvijaju "zelenu ekonomiju".

U današnjim stručnim diskusijama čula su se i mišljenja kako Hrvatska nije dovoljno agresivna u planiranju svoje energetske strategije. [Hina]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi