DO KRAJA OVE GODINE NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

Holy najavila novi zakon o OIE

Split, 21. svibnja 2012. - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy najavila je da će se do kraja godine donijeti zakon o obnovljivim izvorima energije kojim će se ukloniti prepreke za realizaciju projekata obnovljivih izvora energije.

"Planirano je da najprije u vladi, a nakon toga i u Saboru do kraja ove godine imamo zakon o obnovljivim izvorima energije", rekla je ministrica Holy danas popodne sudionicima konferencije koja se pod nazivom "Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća" održava u Splitu.

Po tvrdnjama ministrice Holy, najveća prepreka realizaciji projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj su prevelika birokratiziranost i prekomplicirana procedura.

"Imamo pet zakona koji pokrivaju to područje i cijeli niz podzakonskih propisa, i sve to djeluje kao destimulator i prepreka relizaciji projekata obnovljivih izvora enregije, a ne kao pokretač toga važnoga gospodarskog djelokruga", istaknula je Holy.

Rekla je kako su obnovljivi izvori energije danas "jako veliki biznis", a za Hrvatsku su važni i zbog "naše obveze da ispunimo ciljeve prema međunarodnim konvencijama te direktivama Europske unije koje su odredile da se do 2020. ne smanji emisija stakleničkih plinova za 20 posto i da obnovljivi izvori energije budu 20 posto ukupne energetike".

Ministrica Holy smatra da bi istodobno s donošenjem zakona o obnovljivim izvorima energije bilo korisno izraditi i karte obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

"Država bi tim kartama rekla koje su lokacije i za koje obnovljive izvore od njenog strateškog interesa, a te bi se lokacije onda uvrstile u prostorne planove", objasnila je, dodajući da bi te karte pomogle da se "ne podilazi raznim lobijima" jer bi se njima odredilo gdje će se, primjerice, graditi solarne elektrane, a gdje vjetroelektrane.

Ministrica Holy također je najavila da će se do kraja godine u hrvatsko zakonodavstvo "implementirati tzv. treći europski energetski paket".

Objasnila je da se "taj paket, osim na liberalizaciju tržišta električne energije, odnosi i na jačanje uloge nezavisnog regulatora HERA-e, ali i na odvajanje djelatnosti distribucije i prijenosa od proizvodnje".

Ministrica Holy također je rekla da će njezino ministarstvo potaknuti "promjenu energetske strategije" u Hrvatskoj radi stavljanja većeg naglaska na obnovljive izvore energije, tj. na energetsku učinkovitost.

"Nadam se da će Vlada RH prepoznati vrijednosti i značenje obnovljivih izvora energije jer taj sektor donosi nova radna mjesta dugoročnog tipa", istaknula je.

Ministrica je izvijestila kako je u Hrvatskoj promet najveći proizvođač staklenih plinova (CO2).

"Moje je ministarstvo napravilo set mjera koje smo predložili Ministarstvu financija, a koje su usmjerene k promjeni sustava trošarina te kako bi se hrvatski vozni park što više preorijentirao prema okolišu prihvatljivim vozilima - poput električnih i hibridnih vozila, odnosno vozila na vodikove ćelije i slično", rekla je Holy.

U sklopu te konferencije čelnici Instituta "Fraunhofer" i splitskoga Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) potpisali su poslijepodne sporazum po kojem bi taj njemački institut trebao izgraditi projektni centar u Splitu. [Hina]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi