TAJNI ŽIVOT VLAHE BUKOVCA


TAJNI ŽIVOT VLAHE BUKOVCA

    U povodu devedesete godišnjice smrti velikog hrvatskog slikara svjetskog glasa, Vlahe Bukovca, Hrvatska udruga Benedikt organizira predavanje pod nazivom "Tajni život Vlahe Bukovca" koje će se održati 23. travnja 2012., ponedjeljak, s početkom u 20 sati u knjižnici Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19.
    Predavač će biti splitski povjesničar mr. sc. Tihomir Rajčić koji je otkrio i na svjetlo dana iznio neke nepoznate i vrlo zanimljive detalje iz Bukovčeva života.
    Rođen kao Vlaho Faggioni, ovaj Hrvat talijanskog podrijetla u svojoj jedanaestoj godini se zaputio u svijet. Svoje dječačke i mladenačke dane proveo je putujući između San Francisca, južne Amerike, i Carigrada. Živio je New Yorku, San Franciscu, Caliju u Columbiji, u Parizu, u Zagrebu i na koncu u Pragu.
    Tijekom svog života Bukovac je susreo čitavu galeriju zanimljivih ali i opasnih ljudi. Ispaštao je pod udarcima jednog sadističkog učitelja i bježao pred puškom okrutnog pomorskog kapetana. U Parizu mu je pomogla jedna dama sumnjivog morala dok je, kao odrastao čovjek, Zagreb i Hrvatsku zbog spletki hrvatske politike. Konačno se skrasio u Pragu gdje mu je, usprkos bogatstvu i ugledu, duša ispaštala zbog tuge za domovinom.
    Sve u svemu, život Vlahe Bukovca nudi pravu avanturističku priču dostojnu najboljih romana takve vrste. S tom razlikom da životna priča Vlahe Bukovca nije izmišljena nego splet stvarnih događaja.

   

Primjedbe

Popularni postovi