POZDRAVI I ŽELJE MINISTRICE HOLY


Holy: Sva odlagališta otpada do 2018. moraju biti sanirana

Vukovar, 16. travnja 2012. - Sva odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj do 2018. godine, bila ona u legalna ili nelegalna, moraju biti sanirana, rekla je u Vukovaru ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy pošto je u pratnji vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe obišla vukovarsko odlagalište otpada Petrovačku dolu te staro korito Vuke.

Holy je istaknula kako Hrvatska potpuno mijenja dosadašnji koncept gospodarenja otpadom, koji se počinje rabiti kao korisna sirovina te se više neće dopuštati njegovo odlaganje na deponije, nego će se korisni otpad izdvajati i poslije obrađivati, a na deponijima će završavati samo otpad koji ostane nakon termičke obrade.

Također je rekla da će se za područje istočne Slavonije odrediti centar za gospodarenje otpadom, kojemu se već zna i lokacija, ali ministarstvo s tom informacijom, dodala je, još ne želi izlaziti u javnost.

Holy je podsjetila kako Hrvatska, u skladu s obvezama prema Europskoj uniji, do 2013. mora smanjiti količinu biološkog otpada na deponijima za 25 posto, do 2015. mora uvesti primarnu selekciju za sve korisne komponente iz komunalnog otpada, a do 2018. moraju biti sanirana sva odlagališta i uveden integrirani sustav gospodarenja otpadom.

"Ministarstvo radi i potpunu reformu sustava zaštite prirode, što će u konačnici biti definirano Zakonom o zaštiti prirode čija je izrada pri završetku i uskoro će krenuti javna rasprava, a radimo i prilično veliku reformu u sustavu zaštite okoliša u dijelu koji se tiče objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, odnosno okolišne dozvole te studije utjecaja na okoliš", navela je ministrica.

Prije nego što je obišla odlagalište otpada Petrovačku dolu i staro korito Vuke, ministrica Holy razgovarala je u uredu vukovarskoga gradonačelnika s predstavnicima gradske vlasti te komunalnih poduzeća o projektu energetske učinkovitosti javne rasvjete, problemima i rješenjima u sustavu gospodarenja otpadom te o projektu revitalizacije rijeke Vuke. [Hina]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi