OVE GODINE CRVENA AŽDAJA POD PETOKRAKOM, SIMBOLOM KOMUNISTIČKIH ZLOČINA, IGRA SVOJE ZADNJE 'UŽIČKO KOLO'

Josipović: 'Za događanja poput onih u Bleiburgu može se reći da su manifestacije ustaške zmije'

Predsjednik Republike  Ivo Josipović poručio je danas kako neka događanja na Bleiburgu nisu u duhu Ustava i njegovih tradicija te ocijenio da Sabor ne treba biti pokrovitelj takvih događanja.

-"Ali, bitan je kontekst. Ono što se godinama događa na ovoj službenoj proslavi nije u duhu Ustava RH i njegovih tradicija. Znamo da se tamo pojavljuju ljudi s obilježjima, uniformama koje su dio ustaške tradicije", rekao je Josipović i potvrdio, na upit novinara, kako se za takva događanja može reći da su manifestacija "ustaške zmije" za koju je tijekom nastupa u Knessetu  rekao da postoji.
>>Božo Vukušić: Fizički i ideološki slijednici zločinaca nemaju nikakvog prava odlučivati gdje će se održavati komemoracije
-"Možda tu možemo govoriti o onoj zmiji. Ali, kažem još jednom, treba razdvojiti političku manifestaciju, i to ne treba financirati, ne treba biti pokrovitelj takvih stvari, ali da, treba obilježiti stradanja nevinih", ponovio je Josipović, pred sjednicu Predsjedništva Sabora, što je odmah protumačeno kao udar na trodiobu vlasti.
Kosor protiv Josipovićevog stava
S Josipovićem se ne slaže predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Ona je danas izjavila da je Predsjedništvo stranke na sjednici prihvatilo njezin prijedlog da HDZ na sjednici Predsjedništva Sabora bude protiv ukidanja pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.
>>Danas odluka o saborskoj potpori komemoraciji u Bleiburgu
Podsjetila je da je odluka o pokroviteljstvu Sabora donesena i provođena i za vrijeme vlade Ivice Račana, a na Bleiburgu su bili i predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. (R.H.)

Primjedbe

Popularni postovi