KARAMARKO RAČUNA NA ČLANSTVO

Tomislav Karamarko:

EKSKLUZIVNI INTERVJU: HDZ gubi samo kad pobijedi sam sebe

Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko govori o svom programu, ministarskim danima i obavještajnim iskustvima.
karamarko1.JPG
Karamarko je protiv inicijative Jadranke Kosor da se izbor predsjednika stranke odgodi do 1. srpnja jer smatra da to ide u korist koalicijske Vlade
Foto: Krasnodar Peršun/Aktual
'Sine, bit ćeš naš predsjednik", uzviknuo je trener Miroslav Blažević ugledavši Tomislava Karamarka kako pozira Aktualovom fotoreporteru na Markovom trgu u Zagrebu. Jednom od kandidata za novog predsjednika HDZ-a i bivšem ministru unutarnjih poslova kojeg smo navikli gledati uvijek onako strogo ozbiljnog, to je izvuklo širok osmijeh na lice, posebno kad ga je Blažević još izljubio i izgrlio. Blažević i Karamarko dobro se poznaju iz sportskih krugova iako je prvi u nogometnim, a drugi u košarkaškim vodama. No, ovaj put Karamarko se upustio u političku utakmicu u kojoj su ga neki unaprijed podcijenili.
On se na to ne obazire već, kako je to navikao i u svom policijskom poslu, šuti i radi. U ovom konkretnom slučaju to znači da nije, poput ostalih kandidata, toliko prisutan u medijima i rijetko daje izjave i intervjue, ali je zato itekako prisutan među članovima HDZ-a na terenu, a obišao je cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika. Je li upravo on taj predsjednik kakvog HDZ želi i treba? Čovjek u najboljim godinama, dovoljno iskusan, a ipak dovoljno mlad, visokoobrazovan, elokventan, čovjek koji njeguje tradicionalne vrijednosti i odan je stranci, spreman dati HDZ-u novi vjetar u leđa i kroz dvije, tri godine postati novi hrvatski premijer?
Tomislav Karamarko smatra da je upravo on taj, pravi čovjek za HDZ, stranku među čijim je osnivačima, takozvanim „predbarakašima“, bio i 1989. zajedno s Franjom Tuđmanom. Sada propagira svoju politiku nove hrvatske neovisnosti s naglaskom na ekonomsku i energetsku neovisnost zemlje.

AKTUAL: Kako teče vaša kampanja? Toliko ste malo prisutni u medijima da su se već raširile priče kako ćete odustati od kandidature?

Zadovoljan sam, kampanja teče dobro, mislim da smo našli pravu ravnotežu između nastupa u medijima i razgovora s ljudima na terenu, što je po meni značajnije jer će 20. svibnja o novom predsjedniku odlučivati 2200 izaslanika. Ne podcjenjujem nikako ovaj medijski dio, ali već sam rekao i da ne bih htio da postanemo zabava za javnost, već želim čuvati dignitet stranke i svake osobe koja sudjeluje u kampanji. Želim pobijediti Jadranku Kosor, ali moramo paziti da ovom kampanjom i odnosima u njoj dodatno ne narušimo ugled stranke.
karamarko3.JPG
ŠPIJUNSKI DANI Karamarko smatra da je rad u hrvatskim obavještajnim službama nešto što ne bi trebalo diskvalificirati političara
Foto: Krasnodar Peršun/Aktual

AKTUAL: Zbog čega ju želite pobijediti?

Zato što je stranka doživjela poraz na izborima. Da je strategija bila drugačija, da se išlo u predizbornu koaliciju, da se kampanja nije individualizirala, rezultati bi bili sigurno bolji. Stranci su potrebni i kvalitetniji unutarnji odnosi. Mora se stvoriti klima i praksa po kojoj su za sve što stranka radi na raspolaganju najbolji stranački ljudi. Želim biti predsjednik stoga, što kao čovjek osjećam da to nije ona stranka kakvu želim, stranka koja može voditi, čuvati i sačuvati Hrvatsku onakvu o kakvoj su sanjali naraštaji i za koju su ginuli njezini branitelji.  A sada, ako bilo tko od nas kandidata kaže da je demokratizirao stranku, ne govori istinu. HDZ se sam, spontano, na svim razinama demokratizira jer članstvo na terenu izgovara sve što mu je na srcu. Nema tabu tema, ljudi otvoreno govore što im ne odgovara i da ovakav HDZ više ne žele.
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU AKTUALA

Primjedbe

Popularni postovi