'DETUĐMANIZACIJA' JE ZNAČILA I DEKROATIZACIJU HDZ-a

Tomislav Karamarko u intervjuu Večernjem listu odgovara na pitanja o budućnosti HHDZ-a i vlastitim planovima. Komentirajući izjave Jadranke Ksoor da je očito da je on pri ulasku u HDZ imao neke svoje planove, Karamarko kaže da je dogovor o njegovom povratku u stranku trajao mjesecima i prije ljeta dogovoreno je da će se to formalno dogoditi na jesen, a afera "crni fondovi" samo je ubrzala njegov povratak u HDZ. Ponovno je odbacio izjave kojima ga i danas pokušavaju povezati s djelovanjem tajnih službi.

Nažalost, od 2000. do danas u stranci je vladao, možda ću biti grub, svojevrstan despotizam. No, ova provala demokratskog raspoloženja osjeća se sada i na terenu, među članstvom. Napokon i članstvo može birati.
- Poštujem gospođu Kosor i sve ono što je dobro napravila za stranku i hrvatsku državu posljednje dvije godine. Zato me malo žalosti kad vidim kako nervoza ili strah od promjena utječu na neke njezine izjave. Ali unatoč svemu, neću reći ništa loše o njoj. I nakon izbornog sabora, ona će imati svoje zasluženo mjesto u stranci. Vrijeme bilo kakvog revanšizma je daleko iza nas. HDZ-u treba jedinstva i uvažavanja različitih mišljenja.

Karamarko kaže da bi volio bih da se ta priča o aferama utiša, odnosno da institucije pravne države odrade svoj posao, a da se stranačka kampanja prenese iz medija u stranačke prostore.
On smatra da nitko više ne može zaustaviti demokratske procese u HDZ-u, a dokaz velikog pomaka je i u tome što postoji šest kandidata za predsjednika stranke.

- To se još nije dogodilo od osnutka. Nažalost, od 2000. do danas u stranci je vladao, možda ću biti grub, svojevrstan despotizam. No, ova provala demokratskog raspoloženja osjeća se sada i na terenu, među članstvom. Napokon i članstvo može birati.
Kramarko kaže da je moguće je da Kosoričini protukandidati dijele slično nezadovoljstvo – stanjem u stranci, gubitkom izbora, svođenjem stranke na dezideologiziranu strukturu, za koju se ne zna gdje ide, lijevo ili desno, taštinama... ali tvrdi da ne postoje nikakve urote za smjenu Jadranke Kosor.

- Kao što sam rekao, svi ravnopravno ulazimo u ovu utrku. Ovdje nema klanova protiv, tipa mi i oni. Uostalom naši članovi misle svojom glavom i bez obzira na to tko uđe u drugi krug, sigurno će birati najboljeg.


politika plus, vecernji list

Primjedbe

Popularni postovi