PREŠUĆENA VIJEST

Ekskluzivno - Britanski i američki časnici: Sve je čisto u granatiranju Knina

E-mail Ispis PDF
Britanski i američki topnički časnici: Uspješnost gađanja Hrvatske vojske u Oluji bila bi veliki izazov za najkompetentnije NATO snage.
Jučer je Haaški sud dao dostupnim javnosti studiju britanskih i američkih visokih časnika o djelovanju Hrvatske vojske, posebice topništva, tijekom oslobodilačke akcije "Oluja". Posebno značajno kod ove studije je činjenica da su je spomenuti časnici izradili tražeći status Prijatelja suda (amicus curiae) za drugostupanjski proces protiv generala Ante Gotovine i generala Mladena Markača, a ne kao eksperti obrane, odnosno tužiteljstva.
Ante Gotovina i Mladen Markač
Studija o djelovanju Hrvatske vojske ima više dijelova a izradili su je Laurie R. Blank (profesorica međunarodnog humanitarnog prava na Pravnom fakultetu sveučilišta Emory), Bill Boothby (general, zamjenik direktora Pravne službe Britanskog zrakoplovstva/RAF), Geoffrey S. Corn (profesor prava na South Texas College, Houston, Texas, umirovljeni brigadir Američke vojske), William J. Fenrick (visoki pravni savjetnik ICTY-a (Haaški sud) od 1994. do 2004.), prof. C H B Garraway (pravni
Odbaciti optužbu
Prijatelji suda sa štovanjem traže da Žalbeno vijeće prihvati ovaj Podnesak prema Pravilu 74 Pravilnika o postupku i dokaznom materijalu i ponovno razmotri i odbaci nalaze o nezakonitim artiljerijskim napadima tijekom Operacije "Oluja"
časnik Vojske Ujedinjenog kraljevstva za ratno pravo), Dean Donald J. Guter (dekan najstarijega Pravnog fakulteta na Sveučilištu South Texas, umirovljeni kontra-admiral Mornarice SAD), Walter B. Huffman (general-bojnik vojske SAD, pravni savjetnik Zapovjednika tijekom Pustinjske oluje), Eric Talbot Jensen (professor ratnog prava na Sveučilištu Brigham Young, bio Zapovjednik
900:1
Ako se i prihvati svjedočenje sudskog vještaka Andrewa Lesliea da je prihvatljiva pogrješka prve granate od 400 m, u slučaju Knina, izvan tog područja pala je samo 1 granata, od njih 900
međunarodnog pravnog odjela Vojske SAD), Mark E. Newcomb (pravni savjetnik u Mornarici SAD), Thomas J. Romig (bojnik, služio kao glavni odvjetnik Vojske SAD), bojnik Raymond C. Ruppert (dugogodišnja aktivna služba u artiljerijskim jedinicama Vojske SAD, kao časnik i kasnije kao pravnik), Gary Solis (28 godina časničke i zapovjedničke službe u artiljeriji pomorske pješadije (US Marine Corps), akademska karijera u UK i SAD).
Već iz ovoga popisa autora jasno je kako se radi o vrlo stručnoj studiji o čijim dijelovima ćemo šire izvijestiti u posebnim prilozima. Osnovni zaključak njezinoga prvog dijela je vrlo jasan i glasi:
Prijatelji suda sa štovanjem traže da Žalbeno vijeće prihvati ovaj Podnesak prema Pravilu 74 Pravilnika o postupku i dokaznom materijalu i ponovno razmotri i odbaci nalaze o nezakonitim topničkim napadima tijekom Operacije "Oluja".
Iz ekspertnoga dijela studije koja se bavi samo uporabom topništva, a koji potpisuje Robert H. Scales Jr., general bojnik američke vojske s više od 45 godina operativnog, taktičkog i akademskog iskustva izdvajamo nekoliko zaključaka:
  • Prema Sudu, oko 6% granata palo je izvan "prostora 200 metara" od središta mete. Dakle, 94% granata pogodilo je cilj.
  • Čak i za najkompetentniju NATO opremu, planiranje i izvršenje, tražiti da se postigne 94% pogodaka (u uvjetima bez izviđača i promatranja učinaka) bio bi vrlo težak izazov.
  • Ako se i prihvati svjedočenje sudskog vještaka Andrewa Lesliea da je prihvatljiva pogrješka prve granate od 400 m, u slučaju Knina, izvan tog područja pala je samo 1 granata, od njih 900.
Ove zaključke u vlastitim podnescima potvrđuju i generali Američke vojske, general pukovnik Wilson A. Shoffner i general Ronald H. Griffit.
D. J. L., M. M./hakave.hr
PRILOG
Studija britanskih i američkih eksperata za pravo i vojno djelovanje (tekst je na engleskom jeziku)

Primjedbe

Popularni postovi