PROF. JURČEVIĆ POZVAO OKUPLJENE NA GLASOVANJE PROTIV EU

Eminentni hrvatski povjesničar prof. Dr. Josip Jurčević ovoga je tjedna zauzeo oštri stav protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Učinio je to u utorak 4. listopada 2011. javno na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje se svakog utorka na večer od 17 do 20 sati održava prosvjed građana protiv EU.

Ovaj javni nastup prof. Dr. Josipa Jurčevića je značajan jer se usred masovne i vrlo skupe medijske kampanje u prilog Uniji, brojni hrvatski intelektualci još uvijek boje javno iznijeti stav koji bi se protivio službenom stavu političkih elita.

Okupljenim građanima Josip Jurčević je rekao:

'' Imam 60 godina, od mladosti putujem diljem svijeta i diljem Europe. Više desetljeća kao znanstvenik istražujem i predajem svjetsku i europsku suvremenu povijest, prema tome o ovome što se događa u Europskoj uniji i o odnosima Hrvatske i Europske unije veoma dobro znadem na temelju činjenica.

Čuli ste već ovdje od mlađih ljudi njihova pojedinačna iskustva, čuli ste neke opće pokazatelje. Svi su oni samo mali dijelić činjenica, žalosnih i tužnih činjenica o samoj Europskoj uniji, a pogotovo o tome što bi čekalo Hrvatsku, ukoliko na referendumu, taj referendum na bilo koji način prođe.

Jedan od glavnih razloga zašto sam ja ovdje je činjenica da dobro poznajem hrvatsku povijest. U zadnjih 900 godina, oko pedesetak naraštaja hrvatskih sanjalo je o ovome što mi imamo zadnjih 20 godina, a to je samostalna država.

Obično vam kažu da je država mit, neka tajna. Samostalna i suverena država nije mit ili tajna. Ona je najednostavije rečeno -servis koji mora služiti svom narodu.

I nakon devet stoljeća, mi smo taj naraštaj koji je uspio stvoriti i obraniti ovu samostalnu hrvatsku državu. Činjenica da u njoj još nemamo vlast, je samo trenutak kojeg ćemo sigurno promijeniti. ali ukoliko na skorom referendumu kojim zlom ili prijevarom taj referendum prođe, tada će se srušiti i tih 900 godina a srušit će se i sve ono o čemu smo sanjali i zašto smo krvarili i dali mnoge živote i pretrpili mnoge štete prije dvadesetak ili petnaest godina.

Te štete trpimo i danas. Stoga pozivam vas; -budimo odgovorni ! Ovo je povijesni trenutak, i prijelomni trenutak koji ovisi o našem glasu, o našoj svijesti, o našem znanju. A do tog znanja možemo doći s malo truda. Danas možemo doći do informacija što jeste Europska unija.

Europska unija nije ništa od onoga što slušate već godinama iz agitpropovske mašinerije koja plaćenim oglasima nastoji isprati mozak i vrijeđati naš razum, našu moć zaključivanja, naše domoljublje, i sve ono što je pozitivno u nama.

Stoga ne vjerujte svemu tome. Potrudite se malo i saznat ćete nebrojeno puno štetnih posljedica koje bi Hrvatska mogla imati ukoliko uđe u EU.

S druge strane u Europskoj uniji događa se golema i dramatična kriza. Ne samo da su nezadovoljni nego se nalaze pred raspadom. Čelni čovjek Europske unije najavio je mogući raspad sa golemim katastrofalnim sigurnosnim, ekonomskim i drugim posljedicama za EU i onoga što ona ostavlja iza sebe.

Prema tome, ja vas pozivam, potrudite se, saznajte informacije i sigurno ćete obogatiti svoju golemu ljubav prema svojoj hrvatskoj domovini, prema svojoj hrvatskoj državi. Dobit ćete motiva, volje i interesa da tu državu uredimo, da ona bude zaista samostalna i suverena i da iskoristimo sve ljepote i bogatstva koja nam ona nudi.

To ćemo moći ostvariti jedino ako budemo samostalni i suvereni. Ako uđemo u novo zarobljeništvo, ne samo da ćemo biti mazohistički naraštaj nego ćemo i naše buduće naraštaje i buduća pokoljenja osuditi na to zarobljeništvo.

Stoga vas pozivam na znanje i razum a iznad svega na odgovornost prema hrvatskoj budućnosti.

Prema tome očuvajmo hrvatsku samostalnost, savakako se odazovimo na referendum i ne glasajmo za ulazak u Europsku uniju.''

Snimku cijelog govora prof. dr Josipa Jurčevića možete vidjeti na Youtubeu na slijedećoj poveznici:


Primjedbe

Popularni postovi