RASIZAM SUDA U HAAGU

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige

akademika Josipa Pečarića,





RASIZAM SUDA U HAAGU 
15 GODINA PONAVLJANJA ISTOGA:
JE LI BILO UZALUD?
 





Knjigu će predstaviti:

Ozana Ramljak, profesor
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman
Mate Kovačević, novinar i publicist
akademik Dubravko Jelčić
i autor




 Dvorana Vijenac,  Nadbiskupijski pastoralni institut
      Kaptol 29 a, Zagreb
Četvrtak, 9. lipnja u 19 sati
Dobrodošli!

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman:
U svim Pečarićevim radovima poruka je jasna, argumentacija logički neoboriva, matematički precizna. Kada je riječ o haškim optužnicama protiv hrvatskih generala, snaga i logika njegovih teza i argumenata kao da ima ishodište u poruci kardinala Franje Kuharića koju citira u uvodu knjige: "Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima. Principi su oružje. I zato kad Hrvatska čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom, ona je jaka i pred jakima."
Akademik Dubravko Jelčić:
Vještina njegova pera i čvrsta, doista matematička logika daje uvjerljivost njegovim spisima i jamči vrijednost (i ove) njegove knjige. Anegdotičnost, kojoj autor također nerijetko pribjegava, povećava zanimljivost njegova pisanja (ustvari: pripovijedanja). Ali valja odmah upozoriti na specifičnost Pečarićeva stila i bitnu odliku njegove kritičnosti: ona se afirmira podrugljivošću, a ona ostvaruje ironijom i sarkazmom, što njegovim spisima pribavlja literarnu dimenziju. Time je čitateljima zajamčena draž čitanja.

Josip Pečarić, profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, bavi se teorijom matematičkih nejednakosti. Osnivač je seminara «Nejednakosti i primjene» na Matematičkom odjelu PMF-a, koji je do sada dao 27 doktora matematičkih znanosti. Boravio je više godina kao gostujući profesor u Australiji i Pakistanu gdje je također bio voditelj novih doktoranada. Osnivač je i glavni urednik četiri međunarodna matematička časopisa, tiskana u Zagrebu. Jedan od njih je prvi hrvatski matematički časopis na SCIE listi, a drugi je jedini hrvatski natematicki časopis i na CC i SCIE listi i to od prvog broja. U literaturi je Pečarićevo ime vezano uz niz nejednakosti (jednakosti) i neke postupke. Npr. o Mond-Pečarićevoj metodi objavljena je monografija, a u monografiji P.S Bullena o sredinama najcitiraniji je autor (citira se 105 njegovih radova i 7 monografija). Objavio je oko 800 znanstvenih radova (bio je deseti svjetski matematičar čiji je radova prešao brojku 500), te više priručnika i 15 monografija enciklopedijskog karaktera o nejednakostima (7 na engleskom su izdale poznate izdavačke kuće u svijetu). Zbog njegovih doprinosa matematici međunarodni časopis Banach J. Math. Anal. (na CC i SCIE listi od prvog broja) posvetio mu je jedan svezak.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 150 / HAZU 1861 – 2011, Zagreb, 2011, str. 100.

Primjedbe

Popularni postovi