HRVATSKI RAST - HRAST U ILOKU I VUKOVARU

Izaslanstvo Hrasta od 17 osoba koje su činili članovi Velikog vijeća Hrasta Željko Tomašević i Ivan Marohnić te koordinatori i članovi Hrasta iz IV. i V. Izborne jedinice, proveli su u subotu prvu javnu akciju Hrasta u Iloku i Vukovaru.

Izaslanstvo je u Iloku u 11.55 sati („pet do dvanaest“) održalo tiskovnu konferenciju na Trgu Nikole Iločkoga kojoj se odazvao Hrvatski radio Ilok. Željko Tomašević je u svojoj izjavi upoznao hrvatsku javnost s razlogom osnivanja, naravi, dosadašnjim sastavom i ciljem političkog pokreta Hrast,  naglasivši da su dosadašnje političke strukture pokazale svoju nenacionalnu, nesocijalnu, korumpiranu i neuspješnu narav zbog čega je Hrvatskoj potrebna cjelovita društvena preobrazba koju mogu provesti samo moralni, stručni i odgovorni ljudi koji su životom posvjedočili svoje domoljublje, priznavanje općeljudskih vrijednosti i stručnost. Na upit o razlozima medijskog prešućivanja Hrasta, ukazao je da je preduvjet izbornog uspjeha, odnosno pobjede nad postojećim strukturama postignuće zajedništva moralno vjerodostojnih skupina i osoba, čega se postojeće političke strukture panično boje znajući da im ni jedna stranka samostalno ne može ugroziti održanje u političkom životu.  Ivan Marohnić je ukazao na velike hrvatske gospodarske mogućnosti i stvarnu gospodarsku krizu uvjetovanu nesposobnošću i neodgovornošću, odnosno nebrigom postojećih političkih struktura za hrvatsku dobrobit i probitke. Naglasio je iznimne mogućnosti ovoga kraja u poljodjelstvu i proizvodnji hrane. Krunoslav Balentović je govorio o velikim mogućnostima gospodarstva u Slavoniji i Srijemu, koji s obzirom na raspoložive izvore mogu stvoriti stvarno blagostanje, a ne sadašnje stanje koje stvara ozračje beznađa i zapuštenosti.

Nakon tiskovne konferencije članovi Hrasta uputili su se u posjet Franjevačkom samostanu Svetog Ivana Kapistrana gdje ih je srdačno dočekao O. Flavijan Šolc, upoznao ih sa životopisom Svetog Ivana Kapistrana i čudima zadobivenim po njegovom zagovoru, udijelio blagoslov pokretu Hrast, a potom im pokazao baštinu samostana i samostansku knjižnicu. Zatim su članovi izaslanstva Hrasta nastavili građanima Iloka dijeliti Hrastove promičbene letke. 

U popodnevnim satima izaslanstvo se zaputilo prema gradu mučeniku Vukovaru na kojemu putu se najprije pomolilo pred Spomen obilježjem na Ovčari gdje je srpski napadač 19/20. studenog 1991. mučki pobio medicinsko osoblje i ranjenike iz vukovarske bolnice. U gradu Vukovaru su članovi izaslanstva dijelili promičbene letke građanima te se pomolili pred Spomen Križem na ušću rječice Vuke u Dunav.

Željko Tomašević




Primjedbe

Popularni postovi