KLANJAMO TI SE KRISTE I BLAGOSLIVLJAMO TE

Datum: 17.04.2011.
Dvije grede, jedno središte, znak spasa, vječni Misterij. Jedna horizontala, vječna horizontala, koja uzdiže ljudsko Srce i svjedoči za Transcendenciju. Jedna vertikala, vječna vertikala, koja povezuje ljudska Srca i svjedoči za Crkvu. Drži ih Raspeta Ljubav, Krist, jednom uzdignut sve će privući k sebi.

Ljubavi naša neizmjerna što s Križa svjedočiš darujuć' nam bezvremenost. Prošlost, sadašnjost i budućnost, slijevajući se u jednu rijeku Spasa, postaju Jedno. Sve namisli Srca, sve želje i djela, polažu ispit u tom Danu, Danu Tvoje Golgote.

Bez Golgote, bez razapeta Tijela Tvoga, tko bi svjedočio za Ljubav? Kakva bi to Ljubav bila bez sebedarja koje se dopušta razapeti? Bez Golgote kako da čovjek pravilno sagleda svo mnoštvo znanih i neznanih mučenika, koji su do Krvi svjedočili za Ljubav? Kako da sagleda patnju tolikih nevinih širom svijeta?

Osvjedočio se već ljudski rod: Križ, iako mnogima kamen spoticanja, postao je, i ostaje,  kamen zaglavni našeg ljudskog zdanja, naše duhovne strukture, našeg najdubljeg značaja. Stoga, kad bismo zanijekali Križ na kojemu smo razapeti, svijet bi zatajio. Bilo bi kao kad nestane kisika u zraku, krvi u žilama, sna u noći, Ljubavi u Srcu. Križ drži svijet duhovno na nogama!

Stvarnost Križa stajat će nad svemirom dok bude ljudskoga roda, pokazujući nam put trajanja, ucjepljujući nas u Vječnost. Opominjat će nas i tvrdom besjedom, sličnoj onoj što je uputi jeruzalemskim ženama: "Plačite nad sobom i nad djecom svojom",  jer nisu se promijenili običaji zemljana, ne nisu. Više nego ikad grade se lažni hramovi još lažnijim božanstvima!

Jedno je Istina: Križ Kristov neće otjerati ni oholost novih valstodržaca, ni cinizam novovjekih filozofa. Prema životnoj reformi Raspete Ljubavi svi će drugi reformatori ostati, i jesu, efemeride - mali, sitni kopači po površini velikih duhovnih tajni i zagonetnosti ljudskih odnosa. Jer, Križ je put a ne cilj, on je sredstvo a ne kraj. Veliki petak nije zaključna stranica povijesti spasenja u ovoj dolini suza, već Uskrs a ni njega nema bez Križa.

Stoga: "Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te, jer si svojim Svetim Križem Otkupio svijet".

Primjedbe

Popularni postovi