NEMINOVNOST SMJENJIVANJA NARAŠTAJA


pero_pazinZnano je da tijekom povijesti dolazi do smjenjivanja naraštaja: jedni odlaze, a drugi dolaze. Svaki donosi nešto novo i obilježava svoje vrijeme i zasije svoje sjeme.
Tako su se u novijoj hrvatskoj povijesti, u posljednjih šezdesetak godina, pojavila tri naraštaja i to biološka i duhovna.

KRV MUČENIKA ZALOG JE BOLJE BUDUĆNOSTI

Krajem šezdesetih godina pojavio se novi naraštaj koji je zajedno sa svojim rijetkim preživjelim biološkim i duhovnim očevima i djedovima pokrenuo „hrvatsko proljeće“ koje je nasilno zaustavljeno, ali je sjeme bilo zasijano, samo je bilo pitanje kada će iznikuti i plodove donijeti. Nastala je poznata hrvatska šutnja.
Mada nešto mlađi, pripadao sam tom naraštaju pa se dobro sjećam tih šaputanja u hrvatskoj šutnji: „Mi sada nismo uspjeli, ali će uspjeti naša djeca.“ Divio sam se tim kolegama, njihovoj mudroj hrabrosti, pamtio njihove riječi, nadao se i čekao.

DRUGO HRVATSKO PROLJEĆE

Obistinilo se. Ono što smo šaputali u skrovitosti, razglašavalo se po ulicama i trgovima, dovikivalo s krovova i elektroničkih medija. Svanulo je drugo hrvatsko proljeće, slavno i krvavo. Djeca „proljećara“ zajedno sa svojim majkama i očevima, djedovima i bakama, krenula su u ostvarenje hrvatskoga sna. Krenula i ostvarila. Zasijano je sjeme počelo donositi nove plodove: stvorena je slobodna Hrvatska, ali uz goleme napore, krv i suze. Krv i suze žrtava i mučenika vape do neba: „Mi smo se borili za Hrvatsku, ali ne za ovakvu! Ali znamo: krv mučenika zalog je bolje budućnosti! Sjeme koje smo zasijali mora donijeti nove plodove!“
„Proljećari“ su to šaputali, a danas bi to trebalo govoriti glasno.

TREĆE HRVATSKO PROLJEĆE

Zar nije došlo vrijeme za treće hrvatsko proljeće? Nije li stasao mladi naraštaj? Nisu li već stasala do punoljetnosti djeca hrvatskih branitelja? Zar krv mučenika ne će donijeti bolju budućnost? Sjeme nove plodove?
Naravno da je došlo novo vrijeme, da je stasao mladi naraštaj do punoljetnosti, da krv mučenika nije nikada uzalud prolivena, da sjeme nije zatrto.
Pojavio se Hrvatski rast – Hrast. Čine ga sve tri generacije onih koji imaju vjere, nade i ljubavi.
Pitam vas, bake i djedovi, hoćete li prepoznati u svojoj unučadi hrvatsko treće proljeće, i poduprijeti ga?
Pitam vas, majke i očevi, hoćete li prepoznati proljeće svoje djece kao što se prepoznali svoje i bez oklijevanja im se pridružiti?
Pitam vas, hrvatski branitelji, (u to i ne sumnjam) hoćete li prepoznati plodove svoje krvi i suza svojih majki, supruga i djece?
Pitam vas, mladi naraštaju, hoćete li prepoznati svoj čas i zajedno s onima koji još vjeruju, nadaju se i ljube, graditi novu i bolju Hrvatsku, bolju svoju budućnost i bolji svijet?
Na svakomu je da prepozna znakove vremena, promisli i hrabro odluči: hoće li prihvatiti hrvatski rast ili ostati u žabokrečini koju nitko od nas nije htio, ali iz koje se može izići!
Pero Pažin, prof.

Primjedbe

Popularni postovi