IZVJEŠĆE S TRIBINE U METKOVIĆU

Održana tribina "Kršćanin u politici" u Metkoviću (VIDEO)

Ivica Relk

U petak 14.01.2011 u GKS-a Metković održana je  tribina Kršćanin u politici na kojoj govorili saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Obiteljske stranke i inicijator pokreta Hrvatski rast Ivica Relković.


Gosti tribine upozorili su kako se kršćani trse ulaska u politiku čime ostavljaju slobodan prostor manje sposobnima, manje poštenima ili manje stručnima koji politiku vide kao plodan medij za ostvarenje osobnih interesa. Oba predavača složila su se kako je to posljedica općeprihvaćenog razmišljanja kako kršćaninu nije mjesto u politici, odnosno da kršćanin u politici ne može opstati što je prema njihovom mišljenju potpuno pogrešno. Takvi stavovi upravo odgovaraju onima kojima je vjera i kršćanstvo neprijatelj u postizanju nemoralnih ciljeva. No za apatiju i beznađe smo upravo mi sami kršćani odgovorni jer smo dužni poduzeti sve da svoje kršćanstvo sprovedemo i kroz politiku i svakodnevni život.

–  Nije dovoljno zvati se katolikom, a onda podržavati zakone koji dokidaju sve što ima veze s katoličanstvom i zdravim razumom. U politici nisu dovoljni samo lijepo sročeni programi, važna je i vjerodostojnost osobe koja stoji iza tog programa. Političar vjernik mora znati spojiti vlastiti interes i opće dobro, a to je danas rijetkost u politici općenito – rekla je tijekom izlaganja Marijana Petir.

U svom izlaganju Relković je rekao kako su već sljedeći izbori nova mogućnost da se dosadašnje nesnalaženje vjernika katolika u politici promjeni u korist njihovog snažnog i vjerodostojnog angažmana što su, kako je rekao, nebrojeno puta posljednjih godina zatražili i Papa Ivan Pavao II. i Papa Benedikt XVI. i hrvatski biskupi, u čemu bi trebala pomoći i predkampanja koju će od Vukovara do Konavala provoditi novi politički pokret Hrvatski rast. U tom novom političkom pokretu koji se bazira na kršćanskim vrijednostima građani će sami sastavljati liste što je veliki pomak u inače trulom hrvatskom izbornom sustavu koji je, po Relkoviću, uz veliki postotak građana koji ne izlaze na izbore  jedan od glavnih problema hrvatske demokracije.

Na tribini su se mogli čuti i drugi zanimljivi stavovi predavača o aktualnim pitanjima u hrvatskom društvu.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade