BAKIR vs. MILORAD

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za današnje izdanje njemačkih novina Frankfurter Allgeimene Zeitung (FAZ) da je potrebno pridobiti premijera Republike Srpske, i novoizabranog predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika da se založi za bolje odnose među bh. narodima, prenosi Deutsche Welle.
...
- Pokušat ćemo pridobiti Dodika da promijeni svoju retoriku i da uđe s nama u koaliciju. On mora, međutim, promijeniti svoj stav. Ne smije stalno govoriti o raspisivanju referenduma, zaoštravati situaciju. Mora razviti veći patriotizam za zemlju (Bosnu) , kazao je Izetbegović.
...
U Bosni i Hercegovini su građeni crkveni objekti u vrijeme kada su muslimani vladali ovom zemljom (???). Mi smo autohtoni europski muslimani. Naš islam je našao mogućnost funkcionirati s drugima i zato može biti model za Evuopu, kazao je Izetbegović.

P.S.
Bakir je htio valjda reći, u vrijeme kad su Turci okupirali Bosnu, dali su ferman fratrima za gradnju crkvica, i natjerali ih na potpisivanje AHDNAME. A za čijeg zemana se izbacuje kardinala iz sarajevskog Kaptola??? to Bakir ne kaže.

DODIK SE NE DA NA ZELENU TRANSVERZALU

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je neprihvatljiva izjava budućeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će nastaviti politiku svog oca.
Komentirajući Izetbegovićevu izjavu koju je dao tijekom susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Dodik je rekao da za srpski narod u BiH ta izjava može da znači politiku ''Islamske deklaracije'' koju je napisao Alija Izetbegović, a koju, kako je rekao, "mlađi Izetbegović drži na vidnom mjestu u svom stanu".
"Ako govorimo o teškim riječima, onda je on izgovorio veoma tešku riječ.Za nas je politika Alije Izedbegovića potpuno neprihvatljiva", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
Prema njegovim riječima, Izetbegović je u Njemačkoj rekao da će nastaviti politiku svog oca i zatražio od Merkelove da se teške riječi u regiji izbjegnu i osigura put BiH ka europskim integracijama.
srna

Primjedbe

Popularni postovi