LAGUMDŽIJA BI, KAO NEKAD, TRENIRAO STROGOĆU

Reagiranja na izjave Lagumdžije: "Crveni Silajdžić" ruši državu
Probleme u BiH treba rješavati dogovorima i kompromisima, a ne pozivom na nasilje i uporabu sile, slažu se svi političari u BiH, koji su reagirali na izjavu Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP BiH, pišu Nezavisne novine.

Lagumdžija je u intervjuu engleskom "Timesu" rekao da će upotrijebiti fizičku silu kako bi smijenio Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS, koji, kako je rekao, krši Ustav BiH.

"Ili ću naći način legitimno zaustaviti Dodika u kršenju Ustava fizičkom silom, nad kojom imam ovlaštenja, ili ću biti smijenjen i neki ludi radikali će preuzeti moju dužnost i to će učiniti", rekao je Lagumdžija za taj dnevnik.

On je "Timesu" ustvrdio da će biti idući "premijer Bosne", koji će spriječiti nacionaliste da "pocijepaju zemlju".

"Kao civilno društvo, legitimno izabrani ljudi, borićemo se svim sredstvima protiv secesije ili ćemo u protivnom biti uništeni od strane islamskih radikala koji će započeti rat", izjavio je Lagumdžija londonskom dnevniku, dodajući kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi radikalizaciju u zemlji.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je BiH u liku Zlatka Lagumdžije dobila "crvenog Silajdžića", te da se u retorici ništa nije promijenilo.

"Jedino se promijenila faca koja to govori. Silajdžićevi glasovi su otišli prema Komšiću i SDP-u i oni nastavljaju istu politiku. To kvari unutarnje odnose u BiH. Kao nešto se promijenilo, a vrlo brzo će se pokazati kao potpuno nerealno jer umjesto jednog ekstremiste došao je drugi", rekao je Radojičić.

Salmir Kaplan, glasnogovornik SDA, rekao je da SDA političke lidere u BiH poziva na kompromise i dogovor, a ne na nasilje.

"SDA se uvijek zalagala za poštivanje Ustava i sprječavala i osuđivala svako kršenje Ustava. Ako se Ustav krši, onda se to ne može spriječiti silom nego apelacijama Ustavnom sudu, odnosno legalnim i legitimnim sredstvima, bez obzira o kojem političaru i osobi se radi", rekao je Kaplan.

Slobodan Nagradić iz PDP-a smatra da, ako je Lagumdžijina izjava točno prenesena, to predstavlja čin na granici zakona.

"Ne smije se ni za manje važne stvari prijetiti uporabom sile, a kamoli to kako će biti konstruisana izvršna vlast i koje će poteze vući ovaj ili onaj političar. Jedno su želje gospodina Lagumdžije da dođe na vlast, a drugo je stvarnost i mogućnost formiranja vlasti", rekao je on.

Mirko Okolić iz SDS-a kaže da ne želi govoriti u ime Dodika kojeg je Lagumdžija napao, ali da uporaba sile ne može biti rješenje.

"Uporaba sile ništa ne može riješiti u BiH. Mi smo imali jedanput uporabu sile kada su Bošnjaci i Hrvati išli na referendum mimo Srba, i to je dovelo do rata", rekao je on.

Martin Raguž, potpredsjednik HDZ 1990, rekao je da ako netko misli da bilo koji političar krši Ustav, to treba prijaviti Ustavnom sudu BiH.

"Nije vrijeme za pokazivanje mišića i nije vrijeme prijetnji bilo kome. Ja sam cijelu svoju kampanju vodio na tom principu i pri tome i ostajem", rekao je Raguž.

Saša Čudić iz SP-a kaže da je svako pozivanje na nasilje Ustavom BiH kvalificirano kao kazneno djelo.

"Sami takvi pozivi onih koji tvrde da imaju najbolje izborne rezultate, a da s druge strane pozivaju na nasilje, to najbolje govori o njima samima", kaže on.

Dodik: Lagumdžija eliminiran kao sugovornik

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, odgovarajući na prijeteće izjave Zlatka Lagumdžije, lidera SDP BiH, rekao je da takva prijetnja silom eliminira Lagumdžiju kao bilo kakvog sugovornika.

Dodik je konstatovao da je Lagumdžija još samo lider SDP BiH.

Premijer RS je ponovio da je za SNSD od ustavnih promjena jedino prihvatljivo provedbu presude Suda u Strasbourgu, te rekao da "BiH nema vladu već Vijeće ministara i da je svojevrsna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da će tako i ostati".

Dodik je istakao da će tijekom eventualnih ustavnih promjena predložiti ugrađivanje odredbe u Ustav, prema kojoj će svi konstitutivni narodi u BiH imati pravo na samoopredjeljenje, kao i da treba jačati izvorne entitetske nadležnosti.

Primjedbe

Popularni postovi