VINIČANI PROSLAVILI DAN ZAJEDNIŠTVA

Tomislavgrad: Vinica slavi svoj Dan zajedništva

U jugozapadnom dijelu Općine Tomislavgrad, na samoj tromeđi Dalmacije, Bosne i Hercegovine, nalazi se selo Vinica.
Taj prekrasni kraj, koji se naslanja na mitsku planinu Zavelim, opustošen je  sustavnim raseljivanjem posljednjih pedeset godina, uglavnom zbog odlaska trbuhom za kruhom, ali i zbog političkih razloga, koji su onemogućivali bilo kakav razvoj toga kraja.
Broj se stanovnika u Župi Vinica desetorostruko se smanjio u posljednjih četrdesetak godina, a s njihovim odseljavanjem nestale su sve aktivnosti koje bi spriječile odumiranje ove župe.
Prije dvije godine za župnika Vinice imenovan prof. don Ilija Drmić. Njegovim dolaskom Vinica je počela doživljavati svoju duhovnu, kulturnu i materijalnu obnovu. Don Ilija je vratio tračak nade i optimizma za budućnost ovoga kraja, a svojim sveukupnim djelovanjem probudio je ljubav odseljenih prema svome zavičaju.

Povezivanje odseljenih i potomaka

U isto vrijeme osnovano je i  Zavičajno društvo Zavelim sa sjedištem u obližnjem Splitu, koje je brojnim inicijativama i projektima potaknulo povezivanje i ljubav odseljenih i njihovih potomaka prema rodnom zavičaju.
U protekle dvije godine brojnim aktivnostima mještana i odseljenih  razbijena je monotonija i mrtvilo u Župi Vinica, započeo je bujati kulturni, duhovni i svekoliki život u Vinici, krenula je izgradnja i obnova spomenika, vjerskih objekata, uređenje okoliša, a realizirani su i drugi projekti poput izgradnje cesta. Odseljeni sve češće navraćaju u rodni zavičaj, osobito tijekom ljetnih mjeseci, a sve je veći broj onih koji obnavljaju svoje stare kamene kuće ili grade nove.
Obnovljena cesta za Vinicu
I ove godine obilježava se Dan viničkog zajedništva uopravo danas, u subotu, 7. kolovoza 2010. godine Slavlje počinjem služenjem sv. mise, s početkom u 11 sati na Trgu hrvatskih branitelja, gdje je i spomenik svim Hrvatima iz župe Vinice koji su poginuli u raznim povijesnim razdobljima i ratovima za hrvatsku državu i slobodu.

Velebna kolijevka hrvatskog naroda

Toga dana Viničani se prisjećaju svih poginulih i svih pokojnika, kao i svih živih Hrvata koji su potekli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda gdje god da se nalazili: od Vinice, zatim preko dijelova BiH, Hrvatske, Europe i do na kraj svijeta!
Nakon završetka mise bit će otvorenje i blagoslov asfalta ispred spomenika, kao i novoga asfaltnoga puta kroz crkveno dvorište, potom otvaranje i blagoslov novoizgrađenog igrališta župe i Mjesne zajednice Vinica na kojem će se odigrati prva revijalna nogometna utakmica, kao i balotaškog igrališta.
Tekst i foto: PETAR ŠKORIĆ

Primjedbe

Popularni postovi