SJEĆANJE NA MATU BOBANA

Sjećanje - Obljetnica smrti predsjednika ugašene HR HB

Napisano 07.07.2010. 10:54
Sjećanje - Obljetnica smrti predsjednika ugašene HR HB
Mate Boban - za jedne hrvatski vizionar za druge djelitelj BiH
Mate Boban nije mogao igrati samostalnu političku igru, on se ponašao sukladno stanju na terenu tih ratnih godina
Trinaest godina poslije smrti Mate Bobana i 16 poslije gašenja HR Herceg Bosne, lik i djelo Mate Bobana predmet su brojnih polemika, kontroverzi, ideoloških i političkih (ne) istina na čijim se zasadima svako malo poseže zavisno od političkog interesa ili ambijenta. Za većinu bošnjačke političke nomenklature prvi predsjednik HR HB je ratni zločinac kojeg je iznenadna smrt "spasila" od Haaškog suda.
Razna mišljenja
Na srpskoj političkoj sceni dominira mišljenje da je politika Mate Bobana bila na tragu onoga što većina njih zapravo i želi - decentralistički uređenu državu BiH u kojoj bi ekonomska i politička dominacija bila u rukama entiteta.
Za hrvatske političare u BiH, čelnike oba HDZ-a, HSP-a... i ostalih manjih političkih stranaka, Boban, sa svim svojim manama i vrlinama, danas predstavlja paradigmu u kojoj se zrcale političke težnje hrvatskoga naroda.
Premda je zbog ostvarenja njihovih pragmatičnih interesa i utemeljio HR HB, a potom je iz istog razloga ugasio, Mate Boban je za većinu bivših i sadašnjih čelnika HDZ-a Hrvatske osoba o kojoj se priča u pejorativnom smislu, odnosno pogrdno. Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić tvrdi da je "Boban bio nekompetentna i nerazumna osoba", kojega, tvrdi, "nije cijenio zato što je lagao".
Ugašena zbog Hrvatske
"On je Hrvate iz BiH doveo u krajnje tešku i neizvjesnu poziciju i nije se želio miriti s Bošnjacima", kazao je Granić u razgovoru za jedan sarajevski tjednik. Njegovo naknadno tumačenje lika i djela Mate Bobana stiže u razdoblju kad hrvatski narod čeka reinkarnaciju neke blaže inačice od - međunarodne zajednice i uz pomoć Hrvatske - eutanazirane HR Herceg Bosne.
Trinaest godina nakon njegove smrti i 16 godina od gašenja HR HB u ime Federacije BiH, postavlja se pitanje je li za sve političke grijehe kriv preminuli Mate Boban? Je li uopće mogao igrati samostalnu političku igru u ratnom vihoru kad je međunarodna zajednica, ali i bošnjačko čelništvo predvođeno Alijom Izetbegovićem, otvaralo pitanje podjele BiH na tri entiteta?
I bivši ministar Mate Granić tvrdi da se razmatrala podjela BiH na tri dijela koju su tek potom odbacili Amerikanci, a što je, prema njegovu tumačenju, "bio službeni plan Davida Owena i Thorvalda Stoltenberga, izaslanika međunarodne zajednice zaduženih za BiH. Dakako, odgovor je - ne. Politika koju je vodio Boban u potpunosti je korespondirala s diskursom koji su vodili domaći i međunarodni dužnosnici. No, mrtvi Boban 13 godina poslije služi kao ona popularna uzrečica: "Neka visi Pedro".
Tajni sporazumi
Alija Izetbegović potpisao etničku podjelu BiH

Uvriježenu tezu da je Mate Boban jedini krivac za pokušaj podjele BiH - ruše mnogi pisani dokazi, među kojima je i Izetbegovićev potpis na tajni sporazum s predsjednikom Tuđmanom o osnivanju federacije hrvatske i bošnjačke republike. O tome je govorio i  bivši zapovjednik SlS-aMiroslav Tuđman, koji tvrdi da je nakon toga Izetbegović s Momčilom Krajišnikom potpisao sporazum da Srbi, ako to žele, nakon dvije godine mogu, po referendumu, napustiti BiH, ali da međunarodno priznanje u UN-u ostane bošnjačkoj republici.
Vlada HR HB imala 15 ministarstava
2Boban-A
2Boban-B
2Boban-C
2Boban-D
S utemeljenjem HR HB krenulo se 24. kolovoza 1993. godine u Livnu, na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH, kada je zaključeno da se 28.8. proglasi HR HB. S 15 ministarstva utemeljena je Vlada s ovlastima prostora pod kontrolom HVO-a. /VL/

Primjedbe

Popularni postovi