PISMO HEBRANGU, JOŠ JEDAN VAPAJ ZA POVEZIVANJEM DESNICE U HRVATSKOJ

Mišljenje iz Istre upućeno prof. dr. Andriji Hebrangu na prijedlog o
okupljanju 'desnice'


OKUPIT ĆE NAS SADRŽAJI A NE OBEĆANJA I OPTUŽBE!

Poštovani gospodine Hebrang!

Znamo da Vam nije lako, znamo da imate pune ruke posla pa ćemo Vam ovo pismo nastojati skratiti što je više moguće tako da ga u cijelosti pažljivo pročitate, a istovremeno Vas molimo da o njemu razmislite tako da reakcija ne bude čisto refleksna i to prije svega iz razloga što Vi zasigurno niste osoba koja je na vlasti samo zato jer je 'vlast slast' već i odgovornost za naciju - državu i građane. Tome se iskreno nadamo.

U izjavi za današnji Hrvatski list Vi ste vrlo pojednostavljeno skinuli svaku odgovornost sa HDZ-a za raštrkanost hrvatske 'desnice' te razloge takvog stanja proglasili bolešću (i to kroničnom) pojedinaca koji, motivirani vlastitim ambicijama, omogućuju 'ljevici' da dođe na vlast. Ponajprije podjela na 'lijeve' i 'desne' kod nas (a i u svijetu) ne postoji više po nekim jasnim ideološkim kriterijima već uglavnom po odnosu prema nacionalnoj državi. Radi se zapravo o tome koliko nacionalna država mora ostati jaka i na koji način treba odgovoriti na izazove od nikoga i ničim definiranog 'globalizma' (uglavnom 'anacionalnog' i antinacionalnog financijskog kapitala), a koji djeluje tako da je zapadnu uljudbu doveo, ne u neku manju ili veću financijsku i gospodarsku krizu, već na rub propasti.

Da se upravo o tome radi dokazuju i izborni rezultati u nizu europskih država od Mađarske, Češke, Slovačke, Nizozemske.gdje 'desnica' pobjeđuje upravo zbog gore navedenih razloga. Hrvatska u tom pogledu zaostaje! U nas se ta podjela na kraju uvijek svede na partizane i ustaše pa tko nije za te suvremene i samozvane antifašiste i interpretatore povijesti, automatizmom je fašist s pedigreom i reanimator endehazije. Ključnu odgovornost za to snosi HDZ! Jednostavno zato jer je HDZ stožerna stranka 'desnice' i, od 20 godina, gotovo je 17 godina na vlasti!?!?!? Što to konkretno znači? Navest ćemo samo nekoliko krupnih razloga koji potvrđuju našu tezu, a na Vama je da
ju opovrgnete ili opravdate.

1.. 'Detuđmanizacija' zapravo dekroatizacija hrvatske politike posljednjih desetak godina kojoj se, nakon Račana, HDZ nije suprotstavio već ju je orno nastavio. Taj proces je već vrlo perfidno započet još za vrijeme pokojnog Predsjednika i to od nekih njegovih najbližih suradnika, a glavni pokazatelji su tada bili kriminalna privatizacija (na temelju Markovićeve pretvorbe), 'cementiranje' jugo-pravosuđa - tako, zahvaljujući prije svega Šeksu, 1995. godine nitko nije mogao biti sudac bez deset godina radnog iskustva. Na tom obrascu već se ranije odradilo u većini obavještajnih službi (Manolić).a 1999. godine taj isti Šeks je za vrijeme Predsjednikove bolesti 'odradio' i Zakon o predizbornom koaliranju što je Račana i njegovu 'šestorku' dovelo na vlast. Uz to i neke 'banalne' stvari poput davanja imovine SDP/SKH - u (HDZ je u to vrijeme, a mislimo da je i danas, bio u većini prostora u najmu), ne pokretanje dnevnih novina koje bi bile bliske HDZ-ovoj opciji, a 2003. godine nakon ponovnog preuzimanja vlasti čak ni 'Vjesnik' se nije mogao dati na uređivanje nekom od sebi bliskih novinara koji su u Račanovim čistkama bili maknuti (ili marginalizirani) iz medija.

Sve to pokazuje da je HDZ u svom vrhu, ali naravno i u kompletnoj strukturi penetriran onima koji su u njemu po zadatku ili barem sa figom u džepu!
Stoga nama trebaju sadržaji oko kojih ćemo se okupiti, organizirano i spontano. Dolaskom na vlast treće januarske koalicije, knjižare i kiosci za prodaju novina i cigareta, bile zatrpane pravopisom "Anić-Silić" i jezičnim priručnicima iz "iste kuhinje". Očito je to bila demonstracija svijesti o jeziku koja je okupljala istomišljenike. Pravopis je možda metafora jezičnih odredbi, ali i legitimno mjesto pravne regulative jezika - obveze. Pravopis doprinosi društvenoj integraciji a spomenuti je pravopis u funkciji ex-jugoslovenskoga integralizma.
U ovome trenutku, hrvatska domoljubna javnost očekuje da hrvatska Vlada konačno potvrdi prijedloge (nacionalnog) Vijeća za standardizaciju hrvatskoga jezika, odnosno pravopis hrvatskoga jezika "Babić-Moguš". To bi bio stvarni čin, a ne obećanje, koji bi "nas" mogao okupiti. Nedvojbeno je jasno, ako Vlada opet propusti priliku o određenju pravopisa za javni jezik u Republici Hrvatskoj (škole, uprava, pravo, službena glasila itd.), naći ćemo se i u EU u jednoj prevoditeljskoj kabini, onoj za potrebe hrvatsko-srpskih govornika, s naglaskom na srpskome jeziku. Jednako tako, " desnica" će se okupiti oko zastupanja Europe kao zajednice nacionalnih država a ne zajednice građana i to valja nedvojbeno reći . To su razdjelnice bez koje ne može funkcionirati hrvatsko demokratsko društvo, pa ni Hrvatska kao država.

2.. Sanader je prvi puta došao na vlast zahvaljujući i splitskoj rivi, gospodarskom pojasu, uopće nacionalnoj retorici, uspjevši prevariti dovoljan broj glasaća koja mu je omogućila da odradi ono što Račan nije bio u stanju (bez velikih društvenih potresa), prije svega Haag i Gotovinu! A to je naravno, uz ostalo, nastavak detuđmanizacije / dekroatizacije hrvatske države.

3.. U stranci je, od Sanadera, uveden 'demokratski centralizam' tipa bivše partije, a 'nepoćudni' su brisani iz članstva. Da ne idemo u detalje dovoljno je ustanoviti - u HDZ-u danas, hvala Bogu, Sanadera više nema ali sanaderizma se niste odrekli već djelujete na od njega koncipiranoj crti, bez ikakvih pa i minimalnih pomaka!

4. Drugi puta ste kroz iglene uši uspjeli osvojiti vlast i to zahvaljujući onim malim desnim strankama poput HIP-a, Hrvatskog zvona.koji su se rasformirali i pozvali svoje birače da spriječe 'dolazak Milanovića'.
Pri tom ste uništili HSP od kojeg danas očekujete savezništvo i podršku ('.svaki glas za HSP je glas za Milanovića.')!? Sve 'desno' ste upravo vi iz sanaderovog HDZ-a uništili 'na putu' u neki imaginarni 'centar'! I to kako u samoj stranci tako i izvan nje! Tada ste još uspjeli dobiti glasove 'desnih' da biste otišli u 'centar', naravno prijevarom istih. Zar mislite da se to NA ISTI NAČIN može iznova dogoditi? Mislimo da je to nemoguće!

5.. U Vašoj izjavi govorite da vladate uz pomoć nacionalnih manjina, eto kada vas ostalih nema.što možemo!? A zaboravljate na činjenicu da nacionalne manjine jedino u Hrvatskoj imaju mogućnost biti jezičac na vagi kod konstituiranja Vlade! Takvu praksu nećete naći niti u jednoj visoko razvijenoj demokraciji i u niti jednom visoko razvijenom gospodarstvu. Ni 'lijevoj' ni 'desnoj'! Nigdje! Dozvoljavate da se većinski narod dovodi u podređeni položaj u vlastitoj državi tako da promili glasova (koji imaju OSAM zastupnika) nacionalnih manjina odlučuju tko će u RH biti na vlasti!
Hrvate pretvarate u građane a istovremeno manjine 'ekskluzivno' zadržavaju status naroda!?

6.  Iseljena Hrvatska vam je (HDZ-u) potpuno izvan bilo kakvog koncepta, naravno političkog i gospodarskog. Tako dijaspora danas ima isti broj zastupnika kao i Srbi iako kada stavimo broj glasova nužnih za tri srpska mandata i onih koji su do sada bili potrebni za tri zastupnika dijaspore to je nebo i zemlja. Dijaspora je svakog svog zastupnika birala sa više desetaka tisuća glasova, a Srbi svoje sa nekoliko stotina!? Zastupnik dijaspore je imao legitimitet i legalitet dok su Srbi imali (do sada) samo legalitet! I takvo što prolazi kod vas 'desnih'!? U našoj Državi postoje građani i nacionalne manjine! Hrvata više nema!? Tako u Vladi imamo, već jako dugo poznatog 'javnog radnika' Slobodana Uzelca (iz Hrvatskoj poznate obitelji) i to kao potpredsjednika, te niz državnih tajnika, veleposlanika.samo zato jer su Srbi i jer im zakon omogućava da budu na vlasti samo zato jer su Srbi!? Nađite nam neku drugu zemlju 'budaliju' koja ima takvo što?

7.  Lustracija, pogotovo u pravosuđu, nužna je pretpostavka za uspješnu budućnost Hrvatske. Tu je HDZ u potpunosti zakazao!


Nećemo više duljiti, a vjerujte mogao bi se roman napisati, već ćemo Vam predložiti 'izlaznu' varijantu koja je po našem mišljenju jedino realna.

1.  HDZ se treba demokratizirati i otvoriti širom vrata svima koji su bili iz bilo kojih razloga brisani ili izbacivani isključivo zbog politički (Sanaderu) 'nedopuštenih' stavova. Dr. Franju Tuđmana 'rehabilitirati' i dati mu (političko) mjesto i značaj koji on zaslužuje. Treba se dozvoliti različitost mišljenja o pojedinim temama i unutar stranačku demokraciju po modelu koji se prakticira u sestrinskim strankama konzervativne i narodnjačke orijentacije u Europi.

2. Sa svim onima koji ne žele ući ili se vratiti u HDZ treba dogovoriti minimalni konsenzus oko onih gore navedenih točaka (i možda još pokojom).

3.  Ako HDZ želi i u neposrednoj budućnosti ići u većoj mjeri na biračko tijelo 'centra' onda treba pomoći strankama i nezavisnim istaknutim pojedincima da pokriju 'desno' biračko tijelo na sličan način kako su to učinili 2000. godine Račan, Budiša, Tomčić, Pusićka, Jakovčić i Gotovac sa 'lijevima'. Ulogu Račana i Budiše trebaju preuzeti Jadranka Kosor i Friščić!
To bi, poštovani gospodine Hebrang, trebao biti ozbiljan i pošten pristup u iskrenom nastojanju da se doista na slijedećim izborima spriječi dolazak 'ljevice' na vlast u Hrvatskoj što bi inače u općem europskom i svjetskom trendu bila doista iznimka. Oni u Hrvatskoj nemaju šanse u koliko se mi iskreno uputimo jedni na druge.

Poštovani gospodine Hebrang, na kraju bismo Vam sugerirali da posebno razmotrite kako bi se navedeni problemi mogli odraziti u Istri. Nakon što je Ivan Jakovčić 'velikodušno' odbio bilo kakvo mjesto u 'kukuriku koaliciji', odnosno u podjeli vlasti kojoj se ta koalicija nada, posebno smo osjetljivi! Mi ne dvojimo : Ivan se Jakovčić i dalje nada, ne prestaje snivati, da će se konačno, u tom sudbinskom trenutku ulaska Hrvatske u EU, naći za kormilom Istre, koju će uz pomoć vjetra spomenute koalicije, skrenuti na put 'što dalje od Hrvatske'!

Primite izraze našeg poštovanja


Ninoslav Mogorović - Pula

David Ivić - Pazin

Željko Sušek - Umag

Primjedbe

Popularni postovi