OBILJEŽAVANJE TRIJU OBLJETNICA U ŠIROKOM BRIJEGU: Nitko tko je Hrvat ne smije zaboraviti Bleiburg, Polog i Gojka Šuška (VIDEO)

„Žrtvama Bleiburga i mnogobrojnih križnih putova, ljudima koji su zaustavili  tenkovsku kolonu u Pologu i Gojku Šušku zajednička je osobina žrtva hercegovačkih Hrvata koji su uvijek nesebično gledali širi hrvatski interes za kojeg su bili spremni žrtvovati sebe“, rekao je dr.sc. Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, govoreći na javnoj tribini SVIBANJSKA SJEĆANJA, koja je u znak obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije, zaustavljanja tenkovske kolone JNA u  Pologu i smrti Gojka Šuška održana sinoć u Širokom Brijegu.
„Obljetnica smrti ratnog ministra obrane u Republici Hrvatskoj prošla je nezapaženo“, nastavio je dalje Raspudić, dodajući istodobno  kako posebice u ovoj situaciji  iznenađuje šutnja vladajućeg HDZ-a i zagrebačke organizacije te stranke, čiji je pokojni ministar bio dugogodišnji istaknuti član. 
Uz kazano, Raspudić je također  naglasio kako je potpuno nepojmljivo i neprihvatljivo da jedan Zoran Pusić, nekadašnji nastavnik u vojnim školama JNA,  u današnjoj  samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj  pokreće inicijativu za preimenovanje Avenije Gojka Šuška u Aleju izviđača, te da pri  tome šuti vladajuća stranka, šute braniteljske udruge, šuti čitava hrvatska javnost.
„Nitko tko je Hrvat ne smije zaboraviti Bleiburg i strašnu tragediju koju taj austrijski toponim simbolizira. Niti jedan Hrvat ne smije zaboraviti Polog i one koji su goloruki stali pred tenkove jugoslavenske komunističke vojske. Nitko tko je Hrvat ne smije zaboraviti Gojka Šuškahrvatskog ratnog ministra koji je zajedno sa predsjednikom Tuđmanom bio na čelu hrvatske pobjede“, riječi su povjesničara Ivice Lučića izrečene na javnoj tribini.
 
Okupljenima  u prepunom širokobriješkom kinu Borak prigodnim su se riječima, u ime organizatora tribine, obratili predsjednik Općinskog vijeća Nedjeljko Bokšić, kao i širokobriješki općinski načelnik Miro Kraljević.
Općinsko izaslanstvo, ovom je prigodom, položilo vijenac na središnjem širokobriješkom Trgu žrtava rata, a prije samog početka javne tribine  prikazan je i 15-minutni dokumentarni film „Svibanjska trilogiija“.
Damir Šimić

Primjedbe

Popularni postovi