MANIFEST NOVOG KONFORMIZMA


Piše: Ivica Šola
Manifest novog konformizma
Objavljeno: 28.4.2010
Tko je kriv za eksploziju AIDS-a u Africi? Kriva je Katolička crkva koja zabranjuje uporabu kondoma. Tko je kriv za zločine fašizma i nacizma, napose prema Židovima? Kriva je Katolička crkva jer je stoljećima poticala antisemitizam, kao i Pio XII., koji nije digao glas. Tko je kriv za najveće povijesne krivotvorine koje su usmjerile povijest Zapada? Kriva je Katolička crkva jer je falsificirala kako Isusov život, tako i mnoštvo dokumenata (Konstantinova darovnica) koji su joj omogućili supremaciju i bogatstvo.

Retrogradna i reakcionaška
Tko je kriv za stoljeća netolerancije na Zapadu? Kriva je Katolička crkva zbog svog dogmatizma. Tko je kriv za ekološke probleme i globalno zagrijavanje? Kriva je Katolička crkva jer je, na temelju Knjige postanka, pa i koncilskih dokumenata (Gaudium et spes) zagovarala antropocentrizam koji stoji u korijenu, kako kaže P. Singer, svega nasilja nad prirodom i ekosustavom. Tko je kriv za glad u svijetu? Kriva je Katolička crkva zbog svoje populacijske politike te zabrane kontracepcije, pa se sirotinja razmnožava poput štakora. Tko je kriv za nestanak mnogih kultura u novootkrivenim svjetovima? Kriva je Katolička crkva koja je u procesu evangelizacije zajedno s kolonizatorima počinila nasilje nad autohtonim domorodačkim kulturama sudjelujući u nezapamćenom kulturocidu. Tko je kriv za spolnu diskriminaciju i homofobiju? Kriva je Katolička crkva zbog svog tvrdoglavog inzistiranja na heteroseksualnom braku, kao i zbog konstantnog opiranja seksualnim slobodama zbog seksističkih predrasuda. Tko je kriv za nasilja nad ženama? Kriva je Katolička crkva jer je stoljećima zagovarala podložnost žene muškarcu, temeljeći sve na Bibliji i ženomrzačkim autoritetima poput sv. Pavla, smatrajući da ženu treba držati podalje od javnih službi, da joj je glavni i jedini posao biti majka i domaćica, poslušna mužu, inače – lomača! Tko je kriv za gušenje znanstvenog napretka? Kriva je Katolička crkva jer je, u strahu da će razvoj znanosti dovesti u pitanje njene dogme utemeljene na biblijskim mitovima, provodila inkvizicijske torture nad raznim galileima. Tko je kriv za uskraćivanje prava na dijete neplodnim parovima? Kriva je Katolička crkva jer odbija kako homolognu, tako i heterolognu potpomognutu oplodnju pa onda time nastoji indoktrinirati vladajuće. Tko je kriv za stoljetno izostajanje socijalne pravde, kao i za opiranje promjenama prema pravednijim društvima kroz povijest? Kriva je Katolička crkva jer je učila i uči ljude da pravdu i sreću traže “na onome svijetu”, a ne na zemlji, u povijesti, zbog čega je konstitucionalno retrogradna i reakcionaška. A za što na Zapadu kršćanstvo i Katolička crkva nisu krivi?

Progonjeni zbog vjere
Prema nekim optimističnim predviđanjima, Crkva neće biti optužena za smrt 160.000 kršćana koliko ih se prosječno godišnje prikolje u svijetu samo zato što vjeruju u Isusa Krista, zbog 200 milijuna koji su svednevice progonjeni zbog vlastite vjere, dok ih još toliko, od Kine, preko Indije i islamskih zemalja do Kube živi pod teškim kršenjima vjerskih sloboda, a u posljednjih stotinjak godina, od Turske, preko Egipta sve do Irana..., kršćani su potpuno istrijebljeni. Ima li većeg i opasnijeg konformizma, kako je već viđeno mnogo puta u povijesti, kada se jednu skupinu ili instituciju pretplati na ulogu zločinaca i negativaca, odgovornih za sva zla ovoga svijeta?
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade